• A korai pubertással és menopauzával összefüggő géneket találtak

    Szerző: MTI

    A menstruáció kezdetének, és a menopauza beköszöntének időpontjával kapcsolatba hozható génekről számolt be, egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Genetics szakfolyóirat eheti számában.

    A tapasztalatok szerint azoknak a lányoknak, akik korán menstruálnak, nagyobb a kockázatuk az elhízásra, a mellrákra és az endometriális (méhnyálkahártyát érintő) rákra. A korai menopauza pedig növeli a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - írja a LiveScience című tudományos portál.

    Hirdetés

    A kutatási programban - melyben több amerikai és európai tudományos intézmény vett részt - 17 510 nő adatait elemezték, nyolc különböző nemzetközi, népességalapú felmérést használva forrásként. A résztvevő európai felmenőkkel rendelkező nők menstruációja, 9 és 17 éves koruk között kezdődött. A kutatók két olyan gént azonosítottak, melyek az első vérzés időpontjával összefüggésben vannak.

    Menstruáció és genetika

    Megállapították, hogy minden huszadik nő hordoz olyan génváltozatokat, melyek jelenlétében, átlagosan 4,5 hónappal korábban kezdődik menstruációjuk, mint azoké, akik nem az adott változatokkal rendelkeznek. "Megállapításaink azt is jelzik, hogy a korai menstruáció, valamint a magasság és a testtömegindex közti kapcsolatnak genetikai alapja van" - tette hozzá Anna Murray, a tanulmány egyik szerzője.

    A nők termékenységi időszakát befolyásoló biológiai, genetikai okok jobb megismerése, közelebb vihet számos betegség, köztük a diabétesz, a szívbetegségek vagy a mellrák hátterének megértéséhez is.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.20 20:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Menopauza: alternatív kezelési módok

    Számos alternatív kezelési módot ismernek a menopauza tüneteinek enyhítésére, ezek közül néhány hatását már tudományosan is megvizsgálták.

    Modern menopauza: régi tünetek, új hozzáállás

    A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön fel napjaink modern életszemléletére a menopauza alatt és után!

    Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

    A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyag süllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

    Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

    A koleszterinszint-emelkedés a menopauza tünete lehet

    A menopauza jól érzékelhető testi és lelki tünetei mellett néhány láthatatlan tünettel is számolniuk kell a változókorba lépő vagy már változókorban járó nőknek. A hormonális hatások változása miatt ugyanis ebben az időszakban fokozottabban megemelkedhet a koleszterinszint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.