A korai menopauza megduplázza a stroke esélyét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azoknál a nőknél, akik 42 éves koruk előtt befejezik a menstruálást, kétszer gyakoribb a stroke előfordulási esélye – állítja egy széles körben elvégzett tanulmány.

A tanulmány másik fontos eredménye, hogy azok a nők, akiket 54 éves koruk után ér a menopauza, 70 százalékkal kevesebb eséllyel lesznek stroke-os betegek, mint azok, akik sokkal korábban lesznek klimaxosak – állítja Linda Lisabeth, a Michigani Egyetem orvosa.

A kutatás eredménye szerint, a nőknél minden huszadik stroke-os eset, a korai menopauzával van összefüggésben.

A kutatásban csak olyan nőket vizsgáltak, akik természetes módon érték el a menopauzát, nem pedig sebészi beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés eredményeképpen. Eredményeiket a Nemzetközi Stroke Konferencián ismertették, illetve az internetes Stroke magazinban is megjelent.

Az ösztrogén a hibás?

A kutatáshoz 1430 nőt követtek figyelemmel, akik közül 60 éves kora előtt senkinek nem volt stroke-ja. A megfigyelés mintegy 22 évig tartott, és 234 nő lett stroke-os beteg.

Miután figyelembe vettek minden olyan rizikófaktort, mint a dohányzás, diabétesz, illetve magas vérnyomás, azt tapasztalták, hogy a 42 év alatti menopauza is komoly kockázati tényezőt jelent.

A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy az ösztrogénszint csökkenése növeli a stroke kockázatát.

A tanulmány kritikusai azonban felhívják a figyelmet arra, hogy azoknál a nőknél, akik a menopauza után hormonpótló tablettákat kaptak, megnövekedett a szívbetegségek előfordulási aránya.

Mit tehetnek akik korán klimaxolnak?

A rendszeres orvosi ellenőrzés, segíthet a betegségek kialakulási kockázatát csökkenteni, illetve korai felismerésük javítja a gyógyulási esélyeket. A fenti tanulmányban említett adatok szerint, a nők 3-10 százalékánál fordul elő 45 éves kor előtt menopauza, az ő esetükben kiemelt fontossága van az egészséges életmódnak és a rendszeres ellenőrző vizsgálatoknak.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.