Legyőzhető a nők legnagyobb ellensége

Szerző: Diamond Agency

Hőhullámok, álmatlanság, hangulati ingadozás, éjszakai verejtékezés, vérzészavarok keserítik meg a mindennapjait? Nem kétség, belépett a változókorba. Azonban nem kell ettől megijedni, ez nem jelenti az öregkor kezdetét, nem egyenlő a nőiesség érzésének elhalványulásával. A menopauza kellemetlen tüneteit könnyebb elviselni, sokat tehetünk ellene, ha szemérmesség nélkül beszélünk róla.

Változókor a nőknél és a férfiaknál

A változókor – a klimax – komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi- vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben. Hogyan jelentkezik a változókor a nőknél és a férfiaknál?

Változókornak ismertebb nevén klimaxnak nevezzük azt a rövidebb-hosszabb, egyénenként változó időtartamú, de általában a 45 éves kortól a 60 éves korig tartó átmeneti időszakot, amelyben a nemi teljesség korából az idősebb kor felé való átmenet bekövetkezik. Ez nem betegség, mindössze egy fordulópont egy nő életében.

A menopauza azt az utolsó rendes havi vérzést jelenti, amelyet egy éven belül újabb nem követ. A változások már évekkel korábban elkezdődnek, ezt premenopauza, majd pedig az ezt követő , követő éveket pedig posztmenopauza időszakának nevezzük. Hazánkban a változókor átlagosan az 50. életév körül következik be. Ennek oka, hogy hormonális szempontból a petefészkek működése fokozatosan csökken, a petesejtek érlelődése ki-kimarad, majd végül megszűnik.

A változás korában a nők 70 százaléka kellemetlen tüneteket tapasztal, amelyeknek az erőssége, jellege és összetétele egyénenként változó. A változó kori panaszok hátterében elsősorban a tüszőhormon termelődésének csökkenése áll.

A leggyakoribb tünetek: hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, kedélybeli ingadozások, ingerlékenység, a bőr szárazsága, hüvelyi szárazság és a nemi élet vágyának a csökkenése, olykor fájdalmas volta, emlékezet zavarok, a koncentrációs képesség csökkenése, szemszárazság - hangsúlyozta dr. László Ádám a Menopauza Társaság elnöke.

A csontritkulás és a változókor

A csontritkulás olyan betegség, mely gyengíti a csontokat, növeli a hirtelen, váratlan törések kockázatát. A betegség szó szerinti jelentése porózus csont, mely arra utal, hogy csökken a csont sűrűsége és ereje. A betegség gyakran tünet- és fájdalommentesen fejlődik ki. A csontritkulás és a változókor>>

Az ösztrogén hiányának késői szövődményei a csontritkulás és a következményes törések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése- tette hozzá az elnök.

A változókorban a nők kb. 30 százaléka panasz-és tünetmentes, az ő esetükben kezelés általában nem szükséges, ez volna a „természetes változókor és öregedés”. Enyhébb panaszok esetén a kezelés szükségességét attól tehetjük függővé, hogy a tünetek milyen mértékben tolerálhatók, és mi a páciens igénye.

Azonban, ha a tünetek a nő életminőségét csökkentik, jelentős panaszokat okoznak, a csontsűrűség csökkenése már kimutatható, mindenképpen indokolt a menopauzális hormonterápia (MHT) egyrészt a kellemetlenségek megszüntetése, másrészt a késői szövődmények megelőzése céljából.

Az MHT definíció szerint azt jelenti, hogy a beteg vagy ösztrogént kap önmagában (ha az előzményben méheltávolítás szerepel), illetve ösztrogént sárgatest hormonnal kombináltan. A megfelelő időben és módon alkalmazott MHT nem növeli sem az emlőrák, sem a szívinfarktus, sem egyéb betegségek kockázatát- fejezte be gondolatait a professzor.

Sajnos a sok nő nehezen éli meg a változókor mindennapjait, éppen ezért a Társaság az elkövetkező hónapokban rendszeresen szeretné tájékoztatni a gyengébbik nemet és bebizonyítani, hogy a klimax után is van élet. A változókor nem betegség, hanem az élet természetes velejárója, ugyanakkor a menopauza kellemetlen tünetei ellen sokat tehetünk, ha szemérmesség nélkül beszélünk róla és tudomásul vesszük, hogy a klimax nem jelenti az öregség kezdetét, nem egyenlő a nőisség elhalványulásával.

(Diamond Agency)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Klimax cukorbetegen - A terápia...

A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és...

Változókori fogamzásgátlás

A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

A menopauza szakaszai - Premenopauza...

A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott...

A menopauza testi és lelki tünetei

Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a...

A változókori súlygyarapodás

A legtöbb nő testsúlya az életkor előrehaladtával valamilyen mértékben növekszik. Ez a folyamat természetes, ugyanakkor a nagymértékű...

Menopauza - Lelki változásokra is...

A változókor kezdetén nem csak testi tünetek és változások jelentkeznek, mint amilyenek a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők...

Modern menopauza: régi tünetek, új...

A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön...

Menopauza - új lehetőségek...

Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.