Menopauza - Lelki változásokra is készülni kell

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A menopauza során nem csupán számos testi tünet és változás jelentkezhet, mint a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők életének ezt a szakaszát sokaknál lelki instabilitás is jellemzi. Mit lehet tenni, hogy könnyebben vészelje át ezt az időszakot?

A változókorú, vagyis klimaxos nők gyakran olyan változásokat észlelnek magukon, mint a tinédzser lányok: néha ragyognak az optimizmustól, önbizalommal teltek és életvidámak, a következő percben viszont egy apróság miatt könnyekben törnek ki, ingerültek és mérgesek lesznek. Sok nő panaszkodik kimerültségre és koncentrálási problémákra is. Egyeseknél kezelést igénylő depresszió is kialakulhat.

Hormonális káosz, változó életvitel

A labilis lelkiállapotért nagyrészt a hormonok tehetők felelőssé. Az ösztrogén ugyanis nemcsak a testi folyamatokat, hanem az érzelmi életet is befolyásolja. Érzelemfokozóként hat és aktiválja a központi idegrendszert.

A hormonszint ingadozása az ismert pszichés tünetekhez vezet. Ismert tény, hogy a stressz, a fáradtság és a testi betegségek befolyásolják az ösztrogénháztartást, és a hangulatra is jelentős hatással vannak.

Továbbá a külső életkörülményeknek is van része abban, hogy a változókorban az érzésvilág egy hullámvasúton való utazáshoz válik hasonlóvá az olyan körülmények miatt, mint a párkapcsolati problémák, a gyerek(ek) elköltözése, munkával kapcsolatos félelmek, a nőies vonzerőhöz társuló kételyek. Magánéleti és munkával kapcsolatos törések különösen gyakran következhetnek be ebben az életszakaszban, ami természetesen jelentős plusz terhet róhat az érintett nőkre. Ebben az időszakban sokan haszontalannak is érzik magukat, bizonytalanul és félelmekkel telve tekintenek a jövőbe.

Mit lehet tenni?

Stresszkezelés, relaxáció, kapcsolati háló

Lehetőleg kerülni kell a stresszt: próbálja meg kezelni a stresszes helyzeteket vagy gondoskodjon róla, hogy kikapcsolódással kiegyenlítse a lelki megpróbáltatásokat. Nagyon jó hatásúak a friss levegőn tett séták, egy mozi vagy a barátnőkkel való találkozás.

Szintén hasznosak lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a hormon-jóga, a progresszív izomlazítás vagy az autogén tréning.

Gyakran a párjával vagy valaki más bizalmas személlyel való beszélgetés is segíthet. Vannak önsegítő csoportok, ahol a változókorban lévő nők találkozhatnak. Az internet is számos lehetőséget kínál arra, hogy a sorstársak megbeszéljék egymás közt a problémáikat, ami igen nagy lelki segítséget jelent.

Gyógynövények, gógynövényes késztímények

A gyógynövények közül a recept nélkül kapható, orbáncfűtartalmú készítményeknek bizonyítottan jó hatása van a kedélyállapotra. Érdemes azonban orvossal is megbeszélni az alkalmazásukat, mivel az orbáncfűkivonat egyeseknél fokozhatja a bőr fényérzékenységét, és más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet. A Cimicifuga, azaz poloskavész a testi panaszokat is enyhíti, ezzel is támogatva a változókor könnyebb elviselését. A valeriánatartalmú nyugtatószerek csökkentik a napközbeni izgatottságot és segítik az éjszakai alvást. Mint bármely más gyógyszer esetében, a növényi készítmények szedésénél is be kell tartani a használatukra vonatkozó szabályokat.

Bővebben Változókorban alkalmazható növényi gyógyszerek és gyógynövények

Hormonterápia

Noha a hormonpótló terápia enyhíti a változókori panaszokat, bizonyos esetekben fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a mellrák kialakulásának kockázatát. Ezért ezt csak egyénileg meghatározott haszon-kockázat értékelés után olyan indokolt esetben és leginkább az olyan súlyos panaszok esetén javasolják az orvosok, amelyek másképp nem kezelhetők.

Beszélje meg orvosával, hogy Önnek mi a legmegfelelőbb terápia!

Keressen lelki segítséget

Nem szűnő vagy nagyon megterhelő változókori pszichés problémák esetén ajánlott felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert, aki elmondja, van-e kezelést igénylő pszichés betegsége, és ha igen, meg is kezdhetik a megfelelő terápiát. Annak ellenére, ahogy a köztudatban él, a depresszió a változókorban nem fordul elő gyakrabban, mint más életszakaszokban.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.