• Mellrákszűrés pontosabb eredménnyel

    Szerző: MTI

    Pontosabb eredményt adhat a mellrákszűrés, egy újonnan kifejlesztett klinikai munkaállomás segítségével. Az eszköz prototípusa, több típusú vizsgálat eredményét is alkalmazva ad pontosabb képet a beteg állapotáról.

    Az EU 3,1 millió euróval támogatja a HAMAM-projekt keretében zajló, a mellrákdiagnosztika javítását és gyorsítását célzó tevékenységeket.

     

    Hirdetés

    A projekt célja a mellrákdiagnosztikát segítő olyan munkaállomás prototípusának kifejlesztése, amely képes arra, hogy a különféle képalkotási technológiákkal, mammográfiás vizsgálattal, mágneses rezonancián alapuló eljárással és egyéb technológiákkal kapott képeket ötvözze a beteg adataival.

    Az orvosok az eszköz segítségével egymás mellé helyezve tudják összehasonlítani a különböző technikákkal kapott képeket, miközben a beteg kórtörténetét és az orvosi vizsgálatok eredményeit is látják. A három éven át tartó projekt 2008-ban indult, tudományos szakemberek, orvosok és informatikai szakértők közösen dolgoztak azon, hogy a betegek összes rendelkezésre álló adatát egy közös adatbázisba gyűjtsék össze.

    A szakmai tanácsadó bizottságot hat uniós tagállam, Belgium, az Egyesült Királyság, Hollandia, Németország, Olaszország és Svédország, továbbá az USA vezető mellrákdiagnosztikai szakértői alkotják. Az eszközt klinikai körülmények között Berlinben, a nagy-britanniai Dundee-ben és a hollandiai Nijmegenben tesztelik - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete az MTI-vel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Európai Unióban minden évben 350 ezer esetben diagnosztizálnak mellrákot, amely a nők körében az új rákos megbetegedések 26 százalékát teszi ki. A rákban elhunyt nők 17 százalékánál a halál oka a mellrák.

    A rák elleni küzdelem középpontjában jelenleg a betegség korai felismerése áll, de a nehezen diagnosztizálható esetekben alkalmazható hatékony technológia hiányában, a mellrákot egyes esetekben nem sikerül felismerni, vagy a daganatot félrediagnosztizálják.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.08.11 11:14
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások