• Mellrák - Béta blokkoló a gyógyulás kulcsa?

    Szerző: MTI

    A béta-receptort blokkoló készítmények nemcsak a koszorúérbetegség kezelésének alapvető gyógyszerei, de emlőrákban is javítják a túlélés esélyét. Német és angol kutatók közös megfigyelésének eredményeit Barcelonában az Európai Emlőrák Konferencián ismertették.

    A múlt század ötvenes éveiben fedezték fel azt a gyógyszercsoportot, mely évtizedek alatt a szívbetegségek kezelésének egyik alapvető készítménye lett. A béta-blokkolók lassítják a szívműködést, csökkentik a vérnyomást, és javítják a koszorúérbetegség különböző tüneteit, ezért csak Nagy-Britanniában kétmillió ember szedi ezeket folyamatosan.

    Hirdetés

    Az angol Des Powe és német kollégája, Frank Entschladen új alkalmazási területet talált a béta-blokkoló szerek számára. Megfigyelték, hogy a szívgyógyszer gátolja a rosszindulatú daganatsejtek terjedését az emberi szervezetben, és ezzel jelentősen javítja az emlőrákban szenvedő nők életkilátásait.

    Az Egyesült Királyságban évente 30.000 emlődaganatot diagnosztizálnak, közülük sokat előrehaladott állapotban. Az emlőrák gyakorta korán továbbterjed, más szervekben, nyirokcsomókban keletkeznek áttétek. Ilyen állapotban már nehéz a rosszindulatú folyamatot megállítani.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók három, emlőrákban szenvedő betegcsoportot vizsgáltak. Az első csoport tagjai magasvérnyomás-betegségtől is szenvedtek, ezért és eleve szedtek béta-blokkoló tablettát. A másik csoport magas vérnyomását más vérnyomáscsökkentő szerekkel kezelték. A harmadik csoportba tagjainak vérnyomása megfelelő szinten volt, ezért emiatt vérnyomáscsökkentő kezelésre nem szorultak.

    Az angol-német munkacsoport tagjai azt találták, hogy a daganatos folyamat azokban a nőbetegekben, akik emelkedett vérnyomásuk miatt béta-blokkolót is szedtek, lassabban haladt előre. A béta-blokkoló hatására  különösen az áttétek ritkábban jelentek meg, és ezért a túlélés jelentősen javult.

    Annak az esélye, hogy a béta-blokkolóval kezelt betegcsoportnak a tagjai emlőrákban halnak meg, a másik két csoport tagjaihoz képest 71 százalékkal javult.

    Laboratóriumban már korábban is észlelték, hogy különböző daganatos sejtek béta-blokkoló szerek hatására elpusztulnak, de most a gyógyító orvoslásban ugyancsak sikerült ilyen eredményt elérni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.04.02 17:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Fiatalkori mellrák: 16 kemoterápián van túl Szűcs Adriána modell

    Magyarországon minden nyolcadik nő érintett az emlőrákban élete során. Odafigyeléssel, a szűrővizsgálatokon való részvétellel nagyon sokat tehetnek a fiatalok is egészségük érdekében. Az időben felfedezett mellrák jó esélyekkel gyógyítható.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Tóth Judit

    Dr. Tóth Judit

    Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások