• Rák ellen a táplálkozással

    Szerző: MTI

    A zöldségben, gyümölcsben, szójában dús étrend, akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlőrák kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók.

    Lesley M. Butler, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és csapata, 34 ezer kínai nő adatainak felhasználásával készítette el tanulmányát, amelynek eredménye szerint, a növekvő zöldség-gyümölcs-szója bevitellel csökken a mellrák kockázata. Butler úgy véli, megállapításaik az amerikai nőkre is érvényesek, noha ők a Szingapúrban élő kínai nők étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták a Singapore Chinese Health Study alapján.

    Hirdetés

    Az eredeti tanulmány adatait 1993 és 1995 között gyűjtötték össze, 63 257 férfi és nő részvételével. Butler szerint az adatok elemzése során, két nagy típusba tartozó étrendet tudtak megkülönböztetni: az egyikben a hús, keményítő és a telített zsír dominált, a másikban pedig a zöldségek, gyümölcsök és a szója.

    A kutatócsoport 34 028 olyan, 45 és 74 év közötti nőt azonosított az adatbázisból, akiknek korábban nem volt mellrákjuk. Tíz évvel az első felmérés után, 2005-ben újra ellenőrizték a tanulmányban részt vevők egészségi állapotát, ekkor derült fény az étrend és a mellrák kockázata közti összefüggésre.

    Butler figyelmeztetett arra, hogy a kínai és az amerikai konyhában másként készítik el például a húsokat.

    Előbbinél felhevített olajon, állandó keverés közben, gyorsan sütik ki, míg az amerikai konyhában általában hosszú időn át grillezik a húsokat.

    A kínai konyhatechnika alkalmazásakor, kevesebb heterociklikus amin (HCA) keletkezik: erről a vegyületcsoportról már kimutatták, hogy sok tagjuk rákkeltő hatású. A heterociklikus aminok a hús izomkötegeiben keletkeznek magas hőfokon való elkészítéskor. A kutatók eddig 17 HCA-t azonosítottak, amelyek növelhetik a rákkockázatot.

    A kutató véleménye szerint, a kulturális különbségektől függetlenül érdemes megfontolni a vizsgálat eredményeit, hiszen a sok zöldséget, gyümölcsöt, esetleg szóját tartalmazó étrend, előnyös lehet az amerikai nők számára is. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.03.05 14:40, Megjelenés: 2010.03.05 14:40
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Emlőciszta - Tünetek, okok és kezelés

    Az emlő állományát a tejmirigyek és a tejcsatornácskák képezik. A köztes területet zsír- és kötőszövet tölti ki. Az emlőben megjelenő ciszták nagy része a tejmirigyek tágulatából alakul ki, és a szélükön kissé vaskosabb hám, tömlő veszi azokat körül. Az emlőciszták kialakulásakor megbomlik az arány a mirigyek által termelt anyag és annak felszívódása között, és esetleg a tejcsatornák elzáródnak.

    Emlőtályog - Tünetek, okok és kezelés

    Mi okozhatja emlőtályog kialakulását? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan diagnosztizálható? Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.