• Vizeletvizsgálattal kimutatható a mellrák előrehaladottsága

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Kutatók egy olyan proteint találtak agresszív mellrákos betegek vizeletében, mely elősegíti a rákos sejtek terjedését. Ezzel új, fájdalommentes út lehetősége nyílik a betegek vizsgálatában.

    A proteint, illetve a gént melyet az kontrollál, lipokalin 2-nek, azaz Lcn2-nek hívják. A Bostoni Gyermekkórház kutatói kimutatták, hogy a protein nem csak segít a rákos sejteknek a testben való elburjánzásban, de egy egyszerű vizelet-vizsgálattal kimutatható.

    Hirdetés

    Az Lcn2 azon gének egyike, mely leginkább a melltumort okozó ösztrogén-negatív receptorhoz kapcsolódik. Az ösztrogén-negatív tumort sokkal nehezebb kezelni, mivel a széles körben elterjedt tamoxifen, illetve az új aromatáz gátlók nem, vagy csak kis mértékben hatásosak ellene.

    Az Lcn2-ről eddig azt hitték, hogy a melltumorból a mellcsatornába jut. „Megvizsgáltuk annak lehetőségét, hogy az Lcn2-t esetleg ki lehet mutatni a testnedvekben, és talán következtetni lehet belőle a betegség állapotára” – mondja Marsha Moses, a kutatás vezetője.

    „Összevetettük egészséges nők vizeletének Lcn2 tartalmát beteg nők vizeletének Lcn2 tartalmával, és azt tapasztaltuk, hogy az előrehaladott mellrákos megbetegedésben szenvedők vizeletében, a vizsgált anyag mennyisége jelentősen nagyobb volt.”

    A kutatás eredményeképpen új, fájdalommentes lehetőség nyílik a betegség állapotának felmérésére, s a proteint támadó gyógyszerek alkalmazása talán újabb segítséget jelenthet a mellrák gyógyításában.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Reuters)
    Módosítva: 2009.02.25 11:34, Megjelenés: 2009.02.25 11:34
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    Ígéretes jövő a mellrák kezelésében: a krioabláció

    Az orvostudomány fejlődésével újabb és újabb lehetőségek jelennek meg a rák kezelésében. Az elmúlt néhány évben egyre több területen kezdtek el thermoablációs eljárásokat alkalmazni, ami hatalmas lehetőség a gyógyításban. Dr. Deák Pál Ákos, intervenciós radiológus segítségével utánajártunk a témának.

    Emlőciszta - Tünetek, okok és kezelés

    Az emlő állományát a tejmirigyek és a tejcsatornácskák képezik. A köztes területet zsír- és kötőszövet tölti ki. Az emlőben megjelenő ciszták nagy része a tejmirigyek tágulatából alakul ki, és a szélükön kissé vaskosabb hám, tömlő veszi azokat körül. Az emlőciszták kialakulásakor megbomlik az arány a mirigyek által termelt anyag és annak felszívódása között, és esetleg a tejcsatornák elzáródnak.

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.