• Hogyan zajlik a mellrákszűrés?

    Szerző: Ötvenenentul.hu

    Nemrégiben egy héten át az Andrássy út számos pontján elhelyezett rózsaszín próbababák hívták fel a figyelmünket arra, milyen gyakori betegség az emlőrák, és milyen fontos a rendszeres szűrés.

    Az AVON Magyarország kampányához jó néhány híresség is csatlakozott, hiszen Magyarországon a nőknek mindössze 50 százaléka jár évente mellrák-szűrővizsgálatra, miközben az Európai Unióiban az elvárt arány 70 százalék.

    Hirdetés

    Sokan valószínűleg azért nem járnak ilyen vizsgálatra, mert nem tudják, hogy többféle módszer létezik, vagy korábban rossz tapasztalatokat szereztek. A különféle emlővizsgálati módszereket dr. Gergely Mária radiológus segítségével tekintettük át.

    Hagyományos vizsgálatok: röntgen és ultrahang

    Hogyan kezelhető a mellrák?

    Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.
    Hogyan kezelhető a mellrák?

    – Az első, eredeti és a legbegyakorlottabb módszer a klasszikus röntgen mammográfia, amelyet 45 éves kortól szoktak javasolni. Ez úgy készül, hogy az emlőket két plexilap közé préselik azért, hogy a rétegvastagság egyenletes legyen, mert a röntgensugár akkor lát jól. Ez az egyik hátránya, mert van, akinek ez fájdalmat okoz. Ezenkívül a röntgensugár az egészségre nem közömbös, és sok embert ez is elriaszt. A mammográfia önmagában szűrővizsgálatként alkalmazható; ha valami eltérést találnak, mellé kiegészítő vizsgálatokat végeznek, minimum még egyet, és a harmadik a tapintásos vizsgálat. Minél több módszerrel nézik ugyanis az emlőt, annál nagyobb a biztonság – hangsúlyozza a doktornő.

    A másik alapvető vizsgáló módszer az ultrahang, amely másképp látja az emlőt, mint a röntgen: szerkezetet lát. Ha az emlő szövete nagyon tömör, nem engedi át a röntgensugarat, ultrahanggal viszont meg lehet mondani, ezt a tömöttséget mirigyek, ciszták vagy daganat okozza-e. Ezenkívül keringésvizsgálatot is lehet vele végezni, azaz az orvos meg tudja nézni az elváltozásban, amit lát, mennyire vannak kóros erek – ezt a röntgen nem látja. A klasszikus sorrend azonban az, hogy előbb a röntgen, utána az ultrahang.

    A teljes cikket parterünk, az Otvenentul.hu weboldalán olvashatja: Hogyan történik? A mellrákszűrés

    Módosítva: 2014.08.16 02:51, Megjelenés: 2014.08.16 02:51
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    Emlő adenosis, adenosis sclerotisans, sugaras heg és komplex szklerotizáló lézió

    Hogyan ismerhető fel az emlő adenosisa, illetve ennek egyik speciális típusa, az adenosis sclerotisans? Mi az a sugaras heg és a komplex szklerotizáló lézió? Melyik esetén milyen tünetek jelentkezhetnek? Milyen vizsgálatok szükségesek és milyen kezelés javasolt?

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám emellett még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    Rákbetegség miatt operált emlő műtéti helyreállítása

    Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú daganat - az összes karcinóma mintegy ötödét adva. A 35-55 éves nők halála főként emiatt következik be. 100 ezer lakosonként évi 23,2 esetet rögzítenek a statisztikai adatok (a férfi/női arány 1/100, azaz száz érintett között - a laikus számára esetleg meglepő módon - akad egy férfi is).

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Tizenkét súlyos tévhit a mellrákról

    Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz.

    Új módszer az emlőrák szűrésében: háromszor hatékonyabb a mammográfiánál

    Az emlődaganat-szűrés eddigi lehetőségeinek tárházát szélesíti az az új eljárás, amelyet az American Society of Clinical Oncology legutóbbi kongresszusán mutattak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.