• Hogyan zajlik a mellrákszűrés?

    Szerző: Ötvenenentul.hu

    Nemrégiben egy héten át az Andrássy út számos pontján elhelyezett rózsaszín próbababák hívták fel a figyelmünket arra, milyen gyakori betegség az emlőrák, és milyen fontos a rendszeres szűrés.

    Az AVON Magyarország kampányához jó néhány híresség is csatlakozott, hiszen Magyarországon a nőknek mindössze 50 százaléka jár évente mellrák-szűrővizsgálatra, miközben az Európai Unióiban az elvárt arány 70 százalék.

    Hirdetés

    Sokan valószínűleg azért nem járnak ilyen vizsgálatra, mert nem tudják, hogy többféle módszer létezik, vagy korábban rossz tapasztalatokat szereztek. A különféle emlővizsgálati módszereket dr. Gergely Mária radiológus segítségével tekintettük át.

    Hagyományos vizsgálatok: röntgen és ultrahang

    Hogyan kezelhető a mellrák?

    Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.
    Hogyan kezelhető a mellrák?

    – Az első, eredeti és a legbegyakorlottabb módszer a klasszikus röntgen mammográfia, amelyet 45 éves kortól szoktak javasolni. Ez úgy készül, hogy az emlőket két plexilap közé préselik azért, hogy a rétegvastagság egyenletes legyen, mert a röntgensugár akkor lát jól. Ez az egyik hátránya, mert van, akinek ez fájdalmat okoz. Ezenkívül a röntgensugár az egészségre nem közömbös, és sok embert ez is elriaszt. A mammográfia önmagában szűrővizsgálatként alkalmazható; ha valami eltérést találnak, mellé kiegészítő vizsgálatokat végeznek, minimum még egyet, és a harmadik a tapintásos vizsgálat. Minél több módszerrel nézik ugyanis az emlőt, annál nagyobb a biztonság – hangsúlyozza a doktornő.

    A másik alapvető vizsgáló módszer az ultrahang, amely másképp látja az emlőt, mint a röntgen: szerkezetet lát. Ha az emlő szövete nagyon tömör, nem engedi át a röntgensugarat, ultrahanggal viszont meg lehet mondani, ezt a tömöttséget mirigyek, ciszták vagy daganat okozza-e. Ezenkívül keringésvizsgálatot is lehet vele végezni, azaz az orvos meg tudja nézni az elváltozásban, amit lát, mennyire vannak kóros erek – ezt a röntgen nem látja. A klasszikus sorrend azonban az, hogy előbb a röntgen, utána az ultrahang.

    A teljes cikket parterünk, az Otvenentul.hu weboldalán olvashatja: Hogyan történik? A mellrákszűrés

    Módosítva: 2014.08.16 02:51, Megjelenés: 2014.08.16 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Emlőciszta - Tünetek, okok és kezelés

    Az emlő állományát a tejmirigyek és a tejcsatornácskák képezik. A köztes területet zsír- és kötőszövet tölti ki. Az emlőben megjelenő ciszták nagy része a tejmirigyek tágulatából alakul ki, és a szélükön kissé vaskosabb hám, tömlő veszi azokat körül. Az emlőciszták kialakulásakor megbomlik az arány a mirigyek által termelt anyag és annak felszívódása között, és esetleg a tejcsatornák elzáródnak.

    Emlőtályog - Tünetek, okok és kezelés

    Mi okozhatja emlőtályog kialakulását? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan diagnosztizálható? Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Tizenkét súlyos tévhit a mellrákról

    Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz.

    Új módszer az emlőrák szűrésében: háromszor hatékonyabb a mammográfiánál

    Az emlődaganat-szűrés eddigi lehetőségeinek tárházát szélesíti az az új eljárás, amelyet az American Society of Clinical Oncology legutóbbi kongresszusán mutattak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.