• A vérnyomáscsökkentő életet ment időseknél is

    Szerző: WEBBeteg

    Egy új brit vizsgálat, a HYVET eredményei igazolják, hogy azok az idős betegek, akik magas vérnyomásuk miatt gyógyszeres kezelésben részesülnek, hosszabb ideig élnek és kevésbé vannak kitéve az agyi érkatasztrófa veszélyének.

    A vérnyomáscsökkentő kezelés, egyötödével csökkentette a halálozás veszélyét a vizsgálatban résztvevő betegek körében azokhoz képest, akik placebót kaptak - ismertették az új vizsgálat eredményeit március 31-én az Amerikai Kardiológus Társaság chicagói kongresszusán. A vérnyomáscsökkentő gyógyszer az agyi érkatasztrófa veszélyét egyharmaddal, statisztikailag jelentős módon csökkentette.

    Hirdetés

    Az eredmények

    • A kutatók 3 845 magas vérnyomásban szenvedő idős beteget vizsgáltak Európából, Kínából, Tunéziából, valamint Ausztráliából, akik vagy placebót, vagy aktív kezelést kaptak.
    • Azok esetében, akik aktív vérnyomás- csökkentő kezelést kaptak, a halálos agyi érkatasztrófák 39 százalékkal, a szívelégtelenség 64 százalékkal, a szív-érrendszeri események (a szívinfarktust is beleértve) 34 százalékkal kisebb arányban fordultak elő.
    • Mindezek az előnyök már a kezelés első évében jelentkeztek.

    Ez a vizsgálat - amely a legnagyobb, amiben a vérnyomáscsökkentő kezelés eredményeit vizsgálták igen idős betegekben - ellentmond azoknak a véleményeknek, hogy a magas vérnyomás kezelése ezen betegek esetén nem jár számottevő előnyökkel. A vizsgálatot végző szakemberek kijelentették, hogy a vizsgálat eredményei alapján az orvosoknak kezelni kell a magas vérnyomást idős betegek esetén is.

    "A mi vizsgálatunk előtt az orvosok bizonytalanok voltak abban, hogy a magas vérnyomás kezelése idős betegek esetén ugyanazokkal az előnyökkel jár-e, mint ahogy azt a fiatalabb betegek esetén tapasztaltuk" - mondta Cristopher Bullpitt a Londoni Imperial College geriátria professzora, a vizsgálat egyik szerzője, aki így folytatta: "a mi eredményeink tisztán megmutatták, hogy az idős betegek számára nagy előnyökkel jár a kezelés".

    A vizsgálatot idő előtt leállították az aktív kezelés esetén talált előnyök miatt.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2008.04.01 11:10, Megjelenés: 2008.04.01 11:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    A szívinfarktus tünetei

    A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek!

    Előre jelezhetik a szívinfarktust

    Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa.

    Fontos a rendszeres vérnyomásmérés

    A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés - erre hívta fel a figyelmet a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

    Fiatalkori szívinfarktus

    A szívinfarktus - általában valamelyik koszorúér elzáródása következtében létrejövő szívizomelhalás - bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó kialakulása, ritkábban a test más területén keletkezett vérrög megakadása, illetve a koszorúér átmeneti görcsös beszűkülése okozza a bajt.

    A szívroham felismerése, jelei és tünetei - Különbségek a férfiak és nők között

    Amikor valakiben felmerül a kérdés a szívroham tüneteit illetően, a legtöbben a mellkasi fájdalomra gondolnak. A tünetek megjelenési formáit számos tényező befolyásolhatja: például nem, életkor és a szívbetegség sajátosságai.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    A szívinfarktus okai, rizikófaktorai

    A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők rizikója is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége igen, illetve kiiktatható.

    Az infarktus kezelési lehetőségei

    A szívinfarktus a szívet tápláló koszorúerek valamelyikének elzáródása és az elzáródott ér által ellátott szívrész (szinte mindig a bal kamra egy részéről van szó) elhalása. Az érelzáródás bekövetkezte után minden egyes perccel nő az oxigénhiányos területek nagysága és a rendellenesen működő, illetve elhaló szívizomsejtek száma, ezért a beteg gyors kezelésre szorul.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.