Napi 18 gramm sót fogyaszt egy átlagos magyar - Túl sok?

MTI
megjelent:

Egy átlagos magyar napi 18 gramm sót fogyaszt el, amely az egészséges mennyiségnek szintén a háromszorosa. Martos kiemelte: a sófogyasztás mérséklésével 20-25 százalékkal csökkenthető lenne a szív-és érrendszeri megbetegedésekből, valamint az agyvérzésből eredő halálesetek száma.

A túlzott sófogyasztás csökkentése érdekében só-programmal bővítette ki általános iskolásoknak készült oktatási anyagát a TÉT Platform.

Az internetről ingyenesen letölthető, háromrészes programot a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform kedden sajtótájékoztatón mutatta be.

Fazekas Ildikó, a TÉT Platform elnöke elmondta: szervezetük elsőként csatlakozott az Európai Unió által meghirdetett, Magyarországon a Stop Só nevet kapott nemzeti só-csökkentési programhoz, amelyet hazánkban az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet koordinál.

Az oktatási anyag elkészítésén, a táplálkozástudomány neves szakemberei, a Magyar Dietetikusok Szövetsége és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közösen dolgoztak.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben a szívbetegségek kockázati tényezőiről

Martos Éva, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy már gyermekkorban, a közétkeztetésben felszolgált ételekkel, a szükséges só háromszorosa jut be a szervezetbe.

Egy átlagos magyar napi 18 gramm sót fogyaszt el, amely az egészséges mennyiségnek szintén a háromszorosa.

Martos kiemelte: a sófogyasztás mérséklésével 20-25 százalékkal csökkenthető lenne a szív-és érrendszeri megbetegedésekből, valamint az agyvérzésből eredő halálesetek száma.

Tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

Oktatóanyag gyerekeknek a helyes sófogyasztásról

Az általános iskola alsó, valamint felső tagozatosai számára készült bemutatók, játékos formában próbálják eljuttatni a különböző korosztályoknak a só jelentőségéről, túlzott fogyasztásának kockázatairól, valamint az egészséges táplálkozás szükségességéről szóló, életkoruknak megfelelően könnyen érthető információkat.

Bár az előadásokat egy tanóra idejére tervezték, a pedagógusok igényeik szerint tagolva, több részben is ismertethetik tanulóikkal a programot. A TÉT programja a szülőkhöz is szól, hiszen a család az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a gyermekek táplálkozását illetően.

A nekik szánt, hasznos információkat tartalmazó bemutató, a szülői értekezletek témájául is szolgálhat. Fazekas Ildikó kiemelte: 2007 óta működő oktatási programjukat, eddig több mint 450 iskola töltötte le honlapjukról, ahol már a só-programmal kibővült változat is megtalálható.

A TÉT Platform széleskörű társadalmi összefogásban igyekszik tenni a helytelen táplálkozás és az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal kapcsolatos betegségek megelőzése érdekében. Ezért a kormányzat, a civil szféra, a tudomány és a gazdaság szereplőinek összefogásával segít olyan programok elindításában, amelyek a magyar lakosságot egészségtudatos táplálkozásra és aktívabb életmódra motiválja.

(MTI)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.