Mit mutat a szívultrahang (ECHO)?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

Sokszor kérdezik tőlem szívultrahang vizsgálat során, hogy "akkor ugye nincs semmi baja a szívemnek?". A vizsgálat sokat mutat, de nem mindent.

Meg lehet határozni a szív üregeinek méretét, a falak mozgását, látjuk a vért irányító billentyűk mozgását, betegségeit. Pontosan meg tudjuk határozni a szív pumpáló erejét (tehát, hogy "hány lóerős” a motor) és azt is, milyen az izomzat merevsége. Az egészséges szív ugyanis rugalmas, mint egy jó gumilabda.

Könnyen befogadja a vért, és jó erővel nyomja ki az erekbe. A szívizom a tartós magas vérnyomás, vagy tartósan magas cukorértékek miatt elmerevedik. Ilyenkor nem tudja jól
befogadni a vért, és ez még akkor is problémát, akár szívelégtelenséget is okozhat, ha a pumpáló ereje még önmagában jó. Azok az eltérések tehát, amik folyamatosan megvannak, bármely vizsgálatnál láthatóak. Átmeneti mellkasi fájdalom szempontjából viszont nagyon hasonló a probléma, mint amit az EKG kapcsán leírtam.

Azok a változások, amik átmenetiek, legtöbbször csak a panasz alatt látszanak! Tehát, ha tegnap fájt a mellkasa, és ma készül szívultrahang, és az "negatív”, attól Ön még lehet beteg.

A koszorúereket a szív folyamatos mozgása és az erek kis mérete miatt sajnos nem látjuk. Azt tehát, hogy van-e érelmeszesedése, ezzel a vizsgálattal általában nem tudjuk megmondani.
A vizsgálóhelyiség félhomályos, hogy a készülék képernyőjén a szívét jobban láthassuk. A vizsgálathoz derékig kell levetkőzni, és egy zselészerű anyaggal biztosítjuk az ultrahangkészülék feje és az Ön mellkasa közti jó "átláthatóságot”. Az ultrahangot ékszer-óra nem zavarja, ezeket nem kell levetnie. A vizsgálat során előfordulhat, hogy igyekezetünk ellenére egy-egy bordát megnyomva fájdalmat okozunk. Kérem, ilyenkor szóljon!

A szívnek vannak olyan "zugai”, amiket a mellkasfalon keresztül nem vagy nem elég jól látunk (például ha kisebb vérrögöt keresünk a szív üregében). Ilyenkor a nyelőcső felől vizsgálhatunk. Ez majdnem olyan, mint egy "szokásos” gyomortükrözés. Az "ultrahang csövét” a "torok” érzéstelenítése után és enyhe "bódító” injekció hatásában, viszonylag könnyű "lenyelni”.

Lapozzon!

Vissza: Mit mutat a szívizotóp?

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Alacsony vérnyomás: mivel jár és...

Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka...

5 meglepő tény a magas...

Ha hiányosak az ismereteink a magas vérnyomásról, az káros lehet számunkra. A magasvérnyomás-betegségben minden ötödik ember érintett, mégis sok...

Mit mutat a szívultrahang (ECHO)?

A szívultrahang sok mindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang-vizsgálat és mire lehet az eredményekből következtetni?

Magas koleszterin vagy a vérzsír...

Ez nehéz dió! Ne a csillagokat nézze a laborpapíron…, de nézze a laborpapírt! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.