• Mit mutat a szívultrahang (ECHO)?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

    Sokszor kérdezik tőlem szívultrahang vizsgálat során, hogy "akkor ugye nincs semmi baja a szívemnek?". A vizsgálat sokat mutat, de nem mindent.

    Meg lehet határozni a szív üregeinek méretét, a falak mozgását, látjuk a vért irányító billentyűk mozgását, betegségeit. Pontosan meg tudjuk határozni a szív pumpáló erejét (tehát, hogy "hány lóerős” a motor) és azt is, milyen az izomzat merevsége. Az egészséges szív ugyanis rugalmas, mint egy jó gumilabda.

    Könnyen befogadja a vért, és jó erővel nyomja ki az erekbe. A szívizom a tartós magas vérnyomás, vagy tartósan magas cukorértékek miatt elmerevedik. Ilyenkor nem tudja jól
    befogadni a vért, és ez még akkor is problémát, akár szívelégtelenséget is okozhat, ha a pumpáló ereje még önmagában jó. Azok az eltérések tehát, amik folyamatosan megvannak, bármely vizsgálatnál láthatóak. Átmeneti mellkasi fájdalom szempontjából viszont nagyon hasonló a probléma, mint amit az EKG kapcsán leírtam.

    Azok a változások, amik átmenetiek, legtöbbször csak a panasz alatt látszanak! Tehát, ha tegnap fájt a mellkasa, és ma készül szívultrahang, és az "negatív”, attól Ön még lehet beteg.

    A koszorúereket a szív folyamatos mozgása és az erek kis mérete miatt sajnos nem látjuk. Azt tehát, hogy van-e érelmeszesedése, ezzel a vizsgálattal általában nem tudjuk megmondani.
    A vizsgálóhelyiség félhomályos, hogy a készülék képernyőjén a szívét jobban láthassuk. A vizsgálathoz derékig kell levetkőzni, és egy zselészerű anyaggal biztosítjuk az ultrahangkészülék feje és az Ön mellkasa közti jó "átláthatóságot”. Az ultrahangot ékszer-óra nem zavarja, ezeket nem kell levetnie. A vizsgálat során előfordulhat, hogy igyekezetünk ellenére egy-egy bordát megnyomva fájdalmat okozunk. Kérem, ilyenkor szóljon!

    A szívnek vannak olyan "zugai”, amiket a mellkasfalon keresztül nem vagy nem elég jól látunk (például ha kisebb vérrögöt keresünk a szív üregében). Ilyenkor a nyelőcső felől vizsgálhatunk. Ez majdnem olyan, mint egy "szokásos” gyomortükrözés. Az "ultrahang csövét” a "torok” érzéstelenítése után és enyhe "bódító” injekció hatásában, viszonylag könnyű "lenyelni”.


    Vissza: Mit mutat a szívizotóp?

     

     

    Módosítva: 2009.04.17 18:25, Megjelenés: 2009.04.17 18:25
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Krónikus alacsony vérnyomás: tünetek, kiváltó okok és kezelés

    A vérnyomás kóros értékeinek az egészségre gyakorolt hatásaival az orvostudomány rengeteget foglalkozik, ám legtöbbször csak a magas vérnyomásról hallunk. Ugyanakkor a krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

    Mit mutat a szívultrahang (ECHO)?

    A szívultrahang sok mindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang-vizsgálat és mire lehet az eredményekből következtetni?

    Magas koleszterin vagy a vérzsír szintjének kóros változása?

    Ez nehéz dió! Ne a csillagokat nézze a laborpapíron…, de nézze a laborpapírt! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként „teljes” vérzsír összetételt kell meghatároztatnia. Ugye, éhgyomorra, laboratóriumban történt a vérvétel? A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot kell látnia.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.