Mit tegyek, ha még dohányzom?

szerző: Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus - WEBBeteg
megjelent:

Közjáték a temetőben - Kérem, olvassa el ezt az igaz történetet a dohányzásról, és a leszokás előnyeiről!

Szikrázó tavaszi napsütés. Fekete gyászruhák a csendes várakozókon. 38 éves férfit temetnek ma. Elfojtott mondatfoszlányokat hallok csak. Két zömök, testes, pirospozsgás férfi nyújt vigaszt a gyászoló özvegynek. A piros kerek arcok, a szőke haj, riasztó ellentétben a gyász színével. Csendesen dohányoznak. Az idősebb, ötven év körüli férfi az asszonyt cigarettával kínálja… Ő is rágyújt. Szoknyájába hat-hét éves forma kislány kapaszkodik. Nagy kerek fekete szemekkel tekint anyjára. Nézi az asszony arcát. Nézi a gomolygó kékes cigarettafüstöt. A fiatalabb férfi, az elhunyt öccse, leveri a parazsat, még egyet szippant, majd eldobja a csikket… Újra rágyújt. A sorsról beszélnek. A sors kegyetlenségéről. A halálról, mely oly korán ragadta el az apát, a férjet, a testvért. "Nincs mit tenni!” - szív nagyot a cigarettából - "apánk is hamar ment el” "Őt is az infarktus vitte el, mint most a Ferit”. Nézem a kislány könnyes szemét… Nem a cigarettafüsttől könnyes. Azt "megszokta” már kiskorától…Megszokta már? Kiáltani szeretnék!... Kiáltani szeretnék! Csak a sors hibás?

Ha Ön mégis le szeretné tenni, olvasson tovább!

Időszerű feltenni a kérdés, akar-e új életet kezdeni? 1 szál cigaretta átlagosan öt és fél perccel rövidíti meg az életét. Napi 20 szál 110 perccel! (Ne felejtsük az majdnem két óra!) Egy év alatt 40.150 perc. Tíz év alatt 401.500 perc. Segítek átszámolni… Az annyi, mint… 6.691óra! Azaz…279 nap!!! Tíz év alatt, napi húsz szállal jó eséllyel csaknem kilenc és fél hónapot rövidít életén! Gondolt, már arra, hogy letehetné? Megpróbálta, és nem járt sikerrel? Az első 6 hétben „adta fel”? Lehet, hogy a nikotinfüggőség okozta eddig a kudarcát!

Ha nincs, vagy enyhe a függősége ne késlekedjen! Mire vár? Jelölje ki a napot! Jelölje ki az utolsó szál napját!

Ha függősége közepes vagy erős, van segítség! Miért adná fel? Forduljon az országosan elérhető szakemberekhez! Hívja a 06-40-200-493-as számot, és tájékozódjon, hol az első Önhöz közeli "kapaszkodó pont”! Aztán jelölje ki a napot! Jelölje ki az utolsó szál napját!

(Dr. Tschürtz Nándor - RizikóRiadó Program)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.