Beültetett szenzor méri a vérnyomást

WEBBeteg
megjelent:

A hosszútávú vérnyomásmérés, a jövőben lényegesen leegyszerűsödhet az eddigiekhez képest. A duisburgi Fraunhofer Mikroelektronikai Rendszerek Intézetének (IMS) munkatársai, beültethető vérnyomásmérő érzékelőt fejlesztettek ki.

A kis szerkezetet közvetlenül a páciens főartériájaában helyezik el, ahol az másodpercenként 30 alkalmommal mér, majd az adatokat továbbítja egy külső vevő-, olvasóberendezésnek.

Azoktól a betegektől, akiknek rendszeresen, naponta többször kell vérnyomásukat ellenőrizniük, sok időt elvesz a mérési procedúra: mandzsetta felhelyezése, pumpálás, értékek lejegyzése, stb.

Vannak olyanok is, akiknek éjjel vagy késő este kell mérniük, nekik igen kellemetlen a vérnyomás körülményes ellenőrzése, sőt, bizonyos érintetteknél stresszt válthat ki.

Az újonnan kifejlesztett szenzor nagyban megkönnyítheti az életüket, azonkívül a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések is könnyebben felismerhetővé válhatnak.

Jelenleg az első klinikai kísérletek zajlanak, a szenzor tényleges alkalmazására 2010 második fele és 2011 eleje között kerülhet sor.

(WEBBeteg - forrás: focus.de)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.