Beültetett szenzor méri a vérnyomást

Szerző: WEBBeteg - focus.de

A hosszútávú vérnyomásmérés, a jövőben lényegesen leegyszerűsödhet az eddigiekhez képest. A duisburgi Fraunhofer Mikroelektronikai Rendszerek Intézetének (IMS) munkatársai, beültethető vérnyomásmérő érzékelőt fejlesztettek ki.

A kis szerkezetet közvetlenül a páciens főartériájaában helyezik el, ahol az másodpercenként 30 alkalmommal mér, majd az adatokat továbbítja egy külső vevő-, olvasóberendezésnek.

Azoktól a betegektől, akiknek rendszeresen, naponta többször kell vérnyomásukat ellenőrizniük, sok időt elvesz a mérési procedúra: mandzsetta felhelyezése, pumpálás, értékek lejegyzése, stb.

Beültetett szenzor méri a vérnyomást
Leegyszerűsödhet a vérnyomásmérés

Vannak olyanok is, akiknek éjjel vagy késő este kell mérniük, nekik igen kellemetlen a vérnyomás körülményes ellenőrzése, sőt, bizonyos érintetteknél stresszt válthat ki.

Az újonnan kifejlesztett szenzor nagyban megkönnyítheti az életüket, azonkívül a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések is könnyebben felismerhetővé válhatnak.

Jelenleg az első klinikai kísérletek zajlanak, a szenzor tényleges alkalmazására 2010 második fele és 2011 eleje között kerülhet sor.

(WEBBeteg - forrás: focus.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés...

Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett...

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

24 órás ambuláns vérnyomásmérés...

A magasvérnyomás-betegség Magyarországon (is) népbetegség. Az életkor előrehaladtával előfordulási valószínűsége egyre magasabb. Előrejelzések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.