• Diákok magas vérnyomással

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Minden középiskolai osztályban ül egy magas vérnyomású diák. Gyógyszer helyett ellenőrzést, testmozgást és sószegény diétát ajánlanak az orvosok.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Másfél évtizedes kutatómunka részeként Debrecen összes középiskolájának részvételével zajlott az a szűrővizsgálat, amely során 10359 diák vérnyomását mérték meg. Közülük 216 tanulónál állapítottak meg emelkedett értéket, a 2,5 százalékos előfordulást pedig hazai referencia adatnak is tekinti a Magyar Hypertonia Társaság.

    Ugyan a magas vérnyomás a felnőtt lakosság 30-40 százalékát sújtja, de már a serdülőkorúak 2-3 százalékát is érinti a betegség. Páll Dénes belgyógyász szerint mivel a diákok előtt még hosszú évtizedek állnak, fontos, hogy időben kiemeljék és gondozzák a magas vérnyomásos fiatalokat. Ezeknél a kamaszoknál a további rizikófaktorok (túlsúly, elhízás, magasabb vércukor-, vérzsír-szint) is gyakoribbak. Az emelkedett vérnyomás hatására – már ebben a fiatal életkorban is – kimutathatók kezdeti károsodások a szívben és erekben.
     
    Hirdetés
     
    Az egyetemi docens a megelőzés fontosságát hangsúlyozva kifejtette, hogy ugyan nem minden magas vérnyomásos fiatalból lesz hipertóniás felnőtt, de náluk nagyobb ennek valószínűsége. Előfordulhat, hogy a hormonális változások következménye az emelkedett érték, de ha valóban beigazolódik, hogy kezdődő betegségről van szó, akkor alapvető a vérnyomás rendszeres ellenőrizése, a testmozgás és a sószegény diéta. Gyógyszert a fiatalok csak elkerülhetetlen esetben kapnak.
     
    A tizenöt éves kutatómunka lezárásaként Páll Dénes „A serdülőkori hypertonia jellemzői Magyarországon” című MTA doktori munkájának nyilvános vitáját április 8-án tartották, mely eredményesen zajlott le a Magyar Tudományos Akadémián.
     

     

     
    Módosítva: 2014.04.10 17:12, Megjelenés: 2014.04.10 17:12
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Krónikus alacsony vérnyomás: tünetek, kiváltó okok és kezelés

    A vérnyomás kóros értékeinek az egészségre gyakorolt hatásaival az orvostudomány rengeteget foglalkozik, ám legtöbbször csak a magas vérnyomásról hallunk. Ugyanakkor a krónikus (idült) alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet.

    A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

    Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

    A magas vérnyomás leggyakoribb szövődményei

    A magasvérnyomás-betegség napjainkban népbetegségnek mondható kórkép, szinte minden családban előfordul. Hazánkban a hipertónia a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség.

    24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM)

    A magasvérnyomás-betegség Magyarországon (is) népbetegség. Az életkor előrehaladtával előfordulási valószínűsége egyre magasabb. Előrejelzések szerint 2030-ra akár minden ötödik 65 év feletti felnőtt ebben a betegségben szenvedhet. 50 év alatt a férfiaknál, 65 felett pedig a nőknél gyakoribb, 55-65 év között pedig a két nemben a betegség előfordulása kiegyenlítődik vagy egyenlő arányú.

    Magas vérnyomás gyermekkorban

    A magas vérnyomás gyerekeknél sok esetben nem okoz tüneteket, a betegség általában csak háziorvosi vagy óvodai, iskolai szűrővizsgálatok során véletlenszerűen derül ki.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Az alvási apnoe magas vérnyomáshoz vezethet

    Mit nevezünk obstruktív alvási apnoe szindrómának, és miért fontos kezelni? Az utóbbi 50 évben vált ismertté ez a kórkép, és egyre inkább foglalkoztatják a kutatókat ennek a betegségnek a kardiovaszkuláris következményei.

    Magas vérnyomást mért az orvosom, máris gyógyszert kell szednem?

    Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha 3 különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért érték átlaga meghaladja a 140 Hgmm-es szisztolés vagy a 90 Hgmm-es diasztolés értéket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.