• Diákok magas vérnyomással

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Minden középiskolai osztályban ül egy magas vérnyomású diák. Gyógyszer helyett ellenőrzést, testmozgást és sószegény diétát ajánlanak az orvosok.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Másfél évtizedes kutatómunka részeként Debrecen összes középiskolájának részvételével zajlott az a szűrővizsgálat, amely során 10359 diák vérnyomását mérték meg. Közülük 216 tanulónál állapítottak meg emelkedett értéket, a 2,5 százalékos előfordulást pedig hazai referencia adatnak is tekinti a Magyar Hypertonia Társaság.

    Ugyan a magas vérnyomás a felnőtt lakosság 30-40 százalékát sújtja, de már a serdülőkorúak 2-3 százalékát is érinti a betegség. Páll Dénes belgyógyász szerint mivel a diákok előtt még hosszú évtizedek állnak, fontos, hogy időben kiemeljék és gondozzák a magas vérnyomásos fiatalokat. Ezeknél a kamaszoknál a további rizikófaktorok (túlsúly, elhízás, magasabb vércukor-, vérzsír-szint) is gyakoribbak. Az emelkedett vérnyomás hatására – már ebben a fiatal életkorban is – kimutathatók kezdeti károsodások a szívben és erekben.
     
    Hirdetés
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egyetemi docens a megelőzés fontosságát hangsúlyozva kifejtette, hogy ugyan nem minden magas vérnyomásos fiatalból lesz hipertóniás felnőtt, de náluk nagyobb ennek valószínűsége. Előfordulhat, hogy a hormonális változások következménye az emelkedett érték, de ha valóban beigazolódik, hogy kezdődő betegségről van szó, akkor alapvető a vérnyomás rendszeres ellenőrizése, a testmozgás és a sószegény diéta. Gyógyszert a fiatalok csak elkerülhetetlen esetben kapnak.
     
    A tizenöt éves kutatómunka lezárásaként Páll Dénes „A serdülőkori hypertonia jellemzői Magyarországon” című MTA doktori munkájának nyilvános vitáját április 8-án tartották, mely eredményesen zajlott le a Magyar Tudományos Akadémián.
     

     

     
    Módosítva: 2014.04.10 17:12, Megjelenés: 2014.04.10 17:12
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A ráncfeltöltés

    A ráncfeltöltés

    Dr. Csuth Ágnes

    A beavatkozás bár egyszerű, azért mégsem nem teljesen kockázatmentes.

    A kardioverzió

    A kardioverzió

    Dr. Molnár Dóra

    Olyan ritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze.

    Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet

    A magas vérnyomás olyan állapot, amit rendszeresen, az élet végéig folyamatosan kezelni kell. Az életmódváltás nagyban hozzájárul a magas vérnyomás megelőzéséhez vagy karbantartásához akkor is, ha Ön már vérnyomáscsökkentőket szed.

    Coarctatio aortae és magas vérnyomás

    Azt nevezzük coarctatio aortae-nak, amikor a szívből eredő nagy ütőér - más néven az aorta - bizonyos szakaszán az ér keresztmetszete hosszabb vagy rövidebb szakaszon beszűkül.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    A magas vérnyomás agyi szövődményei

    Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Míg a 10 éves kor alatti népesség 1-2 százaléka érintett, addig a felnőtt lakosságnak már közel 30-40 százaléka.

    Amit rosszul tudunk a magas vérnyomásról

    Mind a mai napig számos tévhit kering a köztudatban a magas vérnyomással kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Fontos a rendszeres vérnyomásmérés

    A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés - erre hívta fel a figyelmet a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

    Sokan élnek magas vérnyomással Magyarországon

    Horváth Ildikó szerint a világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.