A magas vérnyomás kockázati tényezői

MTI
megjelent:

A magas vérnyomás kifejlődésének a kövérség és a sok konyhasó egyaránt jelentős kockázati tényezője, együttes hatásuk azonban rosszabb, mint a kettő matematikai összege volna.

A fenti megállapítás japán kutatóktól származik, akik az Amerikai Élettani Társaság konferencián ismertett tanulmányukban megjegyzik: ezért egy különleges fehérje a felelős.

Fudzsita Tosiro és munkacsoportja patkányokon kisérletezve vizsgálta a sok konyhasót tartalmazó táp hatását a vérnyomásra. Olyan patkányokat sikerült kitenyészteni, melyeknek eleve magas volt a vérnyomása, de különböző mértékben voltak érzékenyek a sóbevitelre. Amikor kövér és sóra érzékeny patkányoknak sok sót tartalmazó tápot adtak, az állatok veséjének sejtjeiben sóra érzékeny receptort aktivált a Rac1 jelű fehérje. Normális körülmények között ezt a receptort csak az aldoszteron nevű hormon indítja el.

A Rac1 fehérje szerepe

Amikor a receptor bekapcsol, a só visszaszívására alkalmas ioncsatorna aktiválódik, és több folyadékot tart vissza a szervezetben. Ennek az a következménye, hogy a vérnyomás megemelkedik. A Rac 1 fehérje egészséges körülmények között a sejtnövekedésben játszik szerepet, a kutatók pedig csak most igazolták, hogy az aldoszteron hormon hatását utánozza.

A munkacsoport ezt akkor észlelte, amikor a kövér és magas vérnyomású patkányokat olyan gyógyszerrel kezelték, mely gátolta a Rac1 fehérjét. Amikor erre a készítményre a patkányok vérnyomása csökkent, megértették, hogy olyan kórfolyamatot fedeztek fel, mely a súlytöbblet és a fokozott sóbevitel összefüggése útján hatványozottan emeli a vérnyomást.

Fudzsita professzor előadásában kiemelte, hogy a Rac1 útján a sóérzékenységen keresztül fokozódik a vese károsodása. Ez azt jelenti, hogy a Rac1 fehérjét gátló készítmények a sóra érzékeny magas vérnyomás kezelésére különlegesen alkalmasak lehetnek.

A magas vérnyomás rizikófaktorai

Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden háziorvosi vizit alkalmával ellenőriztetni a vérnyomást, 40 éves életkor felett pedig legalább évente javasolt szűrőjellegű mérés. A magas vérnyomás rizikófaktorai>>

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.