Évente 3000 új limfómás esetet diagnosztizálnak Magyarországon

Szerző: Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány

A limfóma, vagyis a nyiroksejtek rosszindulatú megbetegedése a kevéssé ismert ráktípusok közé tartozik, pedig az összes rákbetegség 3 százalékát teszi ki, ugyanakkor a világon az 5. leggyakoribb megbetegedés a rosszindulatú onkológiai betegségek között. Egy felmérés szerint a limfómás betegek háromnegyede korábban nem is hallott a betegségről.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) célja, hogy minden érintett megkapja a betegségére ajánlott legkorszerűbb kezelést, ezekhez minél egyszerűbben, kiszámíthatóan és átláthatóan juthasson hozzá, és ne kelljen egyedi méltányossági támogatást igényelnie. Kívánatos lenne, hogy a betegekkel kapcsolatos döntéshozói folyamatokba Magyarországon is vonják be a betegszervezetek képviselőit.

„Míg az egyes betegek kevéssé tudnak hatékonyan fellépni érdekeik védelmében, addig összefogással, civil nyomásgyakorlással sikert érhetünk el” – hangsúlyozta a MOHA elnöke, Kéri Ibolya a betegszervezetek szerepét.

A limfóma és más vérképzőszervi daganatok

Szeptemberben világszerte ismeretterjesztő programokkal hívják fel a társadalom figyelmét a rosszindulatú vérképző- és nyirokszervi betegségekre (limfóma, leukémia, mielóma multiplex), melyeket a világon az 5. leggyakoribb rosszindulatú betegségként tartanak számon.

A nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatok, vagyis a limfómák száma mindenhol növekszik, Magyarországon évente közel 3000 új esetet diagnosztizálnak.

Bővebben A limfómákról részletesen

A limfómáknak két fő típusa van, a felfedezőjéről elnevezett Hodgkin-limfóma és a non-Hodgkin limfóma. A non-Hodgkin limfómák közé több mint 60 féle betegség tartozik. A limfómások nemzetközi betegszervezetének, a Lymphoma Coalition-nek idei üzenete: minden beteg legyen tisztában betegsége altípusával!

A limfóma sokféle lehet, és nehezen felismerhető, hétköznapi tünetei miatt rejtőzködő betegségnek szokták nevezni. Erre a betegségre is igaz viszont, hogy a beteg gyógyulási esélyei sokkal jobbak, ha korán fedezik fel a problémát.

„A korai felismerés jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét, ezért fontos, hogy ismerjük a figyelmeztető jeleket és forduljunk orvoshoz, ha ezek két hétnél tovább fennállnak! A nyirokcsomó-duzzanat, a megmagyarázhatatlan láz, az erős éjszakai izzadás, melytől átázik a hálóruha és az ágynemű, a köhögés, nehézlégzés, az akaratlan és jelentős fogyás és a nyilvánvaló ok nélküli makacs bőrviszketés utalhat limfómára, de a felsorolt tünetek más betegségben is előfordulhatnak. Elkülönítésük és a diagnózis megállapítása minden esetben az orvos feladata.” – figyelmeztet Kéri Ibolya, a MOHA elnöke.

A vidéki beteg ugyanolyan fontos

A Limfóma Világnap idei helyszíne Debrecen volt, annak apropóján, hogy vidéken a Debreceni Klinikán végeztek először ún. idegen donoros őssejt-transzplantációt, így a betegek nagyobb eséllyel juthatnak ehhez a terápiás lehetőséghez. A MOHA célja a helyszínválasztással az volt, hogy betegeket segítő programjukat megismertessék a vidéki betegekkel is.

A limfómás betegek a legkorszerűbb kezelésekhez elsősorban az ország hematológiai centrumaiban juthatnak hozzá beutalóval, az első lépést azonban a betegeknek többnyire maguknak kell megtenni: limfómára utaló tünetek esetén konzultáljanak háziorvosukkal és kérjenek beutalót valamelyik, erre a betegségre szakosodott intézménybe!

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően folyamatosan jelennek meg az új terápiák, amelyek további esélyt adnak a betegeknek a gyógyulásra. A korszerű kezelések, melyek a rosszindulatú sejtek szaporodásához szükséges jelátviteli rendszereket módosítják, illetve a szervezet immunrendszerének daganatfelismerő képességét serkentik, tovább javítják a betegek életkilátásait.Fontos, hogy az érintettek tudjanak az új lehetőségekről és konzultáljanak azokról kezelőorvosukkal!

A Világnapon az érdeklődők a limfómások zöld színű szalagját ábrázoló zöld füves tanösvényt végigjárva olvashatták el a limfómás betegek 5 pontját.

A limfómás betegek 5 pontja

1. Egészségértés

Aktívan tegyünk azért, hogy hozzájussunk az egészségünkkel kapcsolatos információkhoz, hogy megértsük azokat, és a kapott információkat használjuk fel gyógyulásunk érdekében.

2. Figyelmeztető jelek

Ismerjük meg és adjuk tovább a limfómás betegségek figyelmeztető jeleit:

  • makacsul fennálló nyirokcsomó duzzanat
  • tartós, esetleg visszatérő, megmagyarázhatatlan láz
  • erős éjszakai izzadás, melytől átázik a hálóruha és az ágynemű
  • köhögés, nehézlégzés
  • akaratlan és jelentős fogyás
  • makacs bőrviszketés nyilvánvaló ok nélkül

A felsorolt tünetek más betegségben is előfordulhatnak, elkülönítésük és a diagnózis megállapítása orvos feladata! A korai felismerés jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét!

3. Centrumok

A limfómás betegek a legkorszerűbb kezelésekhez elsősorban az ország hematológiai centrumaiban juthatnak hozzá beutalóval, az első lépést azonban a betegeknek többnyire maguknak kell megtenni: limfómára utaló tünetegyüttes esetén kérjünk beutalót valamelyik centrumba.

4. Terápiák

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően folyamatosan jelennek meg az új terápiák, amelyek további esélyt adnak a betegeknek a gyógyulásra. Fontos, hogy az érintettek tudjanak az új lehetőségekről és konzultáljanak azokról kezelőorvosukkal! A MOHA célja, hogy a betegek a szükséges gyógyszerekhez minél egyszerűbben, kiszámíthatóan és átláthatóan juthassanak hozzá, és ne kelljen egyedi méltányossági támogatást igényelniük.

5. Érdekérvényesítés

A MOHA célja, hogy minden érintett megkapja a betegségére ajánlott legkorszerűbb kezelést. Míg az egyes betegek kevéssé tudnak hatékonyan fellépni érdekeik védelmében, addig összefogással, civilnyomásgyakorlással sikert érhetünk el. Célunk, hogy a betegekkel kapcsolatos döntéshozói folyamatokba vonják be a betegszervezetek képviselőit is.

MOHA Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, mely mérsékli a megfázás kellemetlen orrtüneteit. (x)

A Castleman-betegség

A Castleman-betegség (angiofollicularis nyirokcsomó-hyperplasia vagy -túltengés) a ritka betegségek közé tartozik, egy atípusos limfoproliferatív...

A nyirokrendszer daganatai

A nyirokrendszer daganatai, más néven lymphoproliferatív betegségek vagy lymphomák (limfómák) a nyirokrendszert alkotó sejtekből indulnak ki. E sejtek...

Limfóma: A leghatékonyabban...

Keveseket sújt a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, ezért a nem közvetlenül érintetteken kívül, a lakosság körében nem sok szó esik a limfóma...

A limfóma terápia nem csak testi...

Szembesülni egy rosszindulatú daganatos kórképpel mindig óriási sokkot jelent a betegek számára. Félelem és bizonytalanság: ez a két leggyakoribb...

Kéri Ibolya: Hihetetlen erő van a...

Nagyon sokan nem tudják, hogy milyen betegségről van szó, ha meghallják, hogy limfóma, leukémia vagy mielóma multiplex. Pedig ma Magyarországon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.