• Mégis van megoldás a kezelhetetlen asztmára

    Szerző: Medipress

    Jó hír a kezelésnek ellenálló asztmában szenvedő gyerekeknek: légzési rendellenességük igenis gyógyítható lehet.

    Az Egyesült Államokban, körülbelül minden tízedik gyerek asztmás, és hozzávetőlegesen húszból egy szenved a betegség olyan súlyos formájában, amely nem reagál a szokásos kezelésekre. Dr. Andrew Bush és Dr. Sejal Saglani, a londoni Imperial School of Medicine kutatói, azonban a korábbi adatok elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy a problémás asztmás esetek száma jóval alacsonyabb lehet.

    Hirdetés

    Téves diagnózis, nem megfelelő kezelés

    Számos gyermek esetében, tévesen súlyos asztmát diagnosztizálnak, vagy egyszerűen nem szedik megfelelően a gyógyszereiket. „Ezek a gyerekek számos problémával küzdenek” – nyilatkozta Bush a Reuters hírügynökségnek. „Az ápolók és a szülők együttműködésével, azonban a gyerekek körülbelül felénél el lehetne érni, hogy a gyógyszeres kezelés intenzívebbé tétele nélkül is hatékonyabban kezelhessék asztmájukat.”

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mivel kevés alapos tanulmány áll rendelkezésre a kezelésnek ellenálló fiatalkorú csoportról, a kutatók saját klinikai tapasztalataik, enyhe-mérsékelt asztmás gyermekekről, illetve súlyos asztmában szenvedő felnőttekről készült kutatások alapján elemezték a kérdést. Kimutatták, hogy számos kezelésnek ellenálló, asztmának látszó esetben, a betegek egyszerűen nem szedték megfelelően gyógyszereiket, vagy nem használták megfelelően inhalátorukat, vagy nem vették be minden nap a megfelelő mennyiségű gyógyszert. A betegek nagy része receptjeinek kevesebb, mint 80 százalékát váltotta ki, és a páciensek gyógyszerszekrényeiben tárolt orvosságok közül, soknak régen lejárt a szavatossága. A gyerekek körülbelül egynegyede, ráadásul dohányfüstnek is ki volt téve, ami súlyos problémát jelent az asztmás gyerekekre nézve.

    Mi lehet a megoldás?

    Az asztma megfelelő diagnosztizálását és kezelését érintő akadályok visszaszorítása érdekében, Bush és Saglani azt javasolja az orvosoknak, hogy nyúljanak vissza az alapokhoz: először értékeljék újra betegeik állapotát, hogy megerősítsék diagnózisukat, és garantálják, hogy az alapvető kezelési stratégiákat betartják. Ezután alaposan ki kell elemezni a tüneteket, majd személyre szabott terápiát kell kidolgozni a beteg igényei alapján. A kutatók szerint ígéretes, új asztma elleni gyógymódok állnak fejlesztés alatt, de minden jel arra utal, hogy a hagyományos terápiák megfelelő alkalmazásával, a gyerekek (és a felnőttek) több mint felét hatékonyan kezelni lehetne.

    (Medipress)
     

    Legutóbb frissült: 2010.09.18 16:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre!

    A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is.

    Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék?

    Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat alapján felmerült az esetleges összefüggés gyermekek rendszeres, klóros vizű medencében való úszása és az asztma kialakulásának gyakorisága között.

    Probiotikum szedése gyermekkorban - Mikor szabad és mikor nem?

    Az édesanyák már várandósságuk idején tehetnek gyermekük egészségéért: az anya emésztőrendszerének egészsége egyik fő alapeleme gyermeke egészséges bélrendszerének, és mivel immunrendszerünk kb. 70%-a a bélrendszerben működik, ezért tudatosan tehetünk gyermekünk egészségének megőrzéséért.

    A foglalkozási tüdőbetegség

    Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.