• Kötelezően kellene kezelni a tbc-seket

    Szerző: FH

    Pénteken adják át az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben a Nemzeti Tbc-Referencia Laboratóriumot, amely egyesíti a jelenleg elérhető valamennyi korszerű dianosztikai módszert.

    Bár a tbc tekintetében Magyarországon megnyugtató a helyzet, veszélyt jelenthetnek azok az új, gyógyerekkel szemben ellenálló baktérum törzsek, amelyek világszerte megjelentek - mondta el a Független Hírügynökségnek az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász főorvosa. Kovács Gábor szerint meg lehetne előzni a bajt azzal, ha a nehezen együttműködő fertőző betegeknél, elsősorban a hajléktalanoknál, el lehetne rendelni a kötelező orvosi gyógykezelést. A tüdőgyógyászok azt is javasolják, hogy állítsák vissza a kötelező tbc-szűrést a hazánkba települő külföldiek esetében.

    Hirdetés

    Magyarországon folyamatosan javul a helyzet, évente 10 százalékkal csökken a tuberkulózisos betegek száma, tavaly már csak 1700 új fertőzöttet fedeztek fel - mondta Kovács Gábor. Ez azt jelenti, hogy hazánk felzárkózótt a fejlettebb nyugat-európai országokhoz - tette hozzá.

    A tüdőgyógyász elmondta: az új betegek között nagyon nagy a hajléktalanok aránya. Ők azok, akik életvitelük miatt nem tartják be a rendelt terápiát, általában alacsony a betegségtudatuk, rossz az ellenállóképességük, tehát sokkal nagyobb náluk a fertőzés veszélye. Hozzátette: a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy orvosok meggyógyítsák azokat a tbc-s hajléktalanokat, akik ezt nem akarják. Tehát kisétálhatnak a kórházból és bárkit továbbfertőzhetnek. Ezért javasolják a tüdőgyógyászok, hogy döntéshozók változtassák meg a jogszabályokat, tegyék lehetővé a kötelező orvosi kezelést.

    Világviszonylatban és Európában is veszélyt jelentenek, a jelenlegi gyógyszerekkel szemben fokozottan ellenálló tbc-törzsek, amelyek közelünkben Ukrajnában, Romániában, Oroszországban és távolabb, a volt Szovjetunió utódállamaiban, valamimt Dél-Kelet Ázsiában fordulnak elő.

    Magyarországra is veszélyt jelenthetnek azok a bevándorlók, akik ezekből az államokból települnek be. Ezért a tüdőgyógyász szakma szerint ismét kötelezővé kellene tenni azoknak a tbc-szűrését, akik tartósan hazánkban tartózkodnak.

     Kapcsolódó cikkek
      - A tüdőtuberkulózis (TBC)
      - A tbc-sekhez is szólt a pápa
      - Egyre több a tuberkulózisos beteg

    Kovács Gábor elmondta: ezek a szűrések korábban is kötelezőek voltak, de 2 éve személyiségi jogi okok miatt eltörölték. Bár a szakma többször is kezdeményezte a visszaállítást, az emberi jogok országgyűlési biztosa eddig nem támogatta ezt a törekvést.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.28 11:05, Megjelenés: 2008.03.28 11:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ekcéma

    Ekcéma

    Dr. Vincze Ildikó

    Mi okozhatja, és hogyan kezeljük? Tanácsok a mindennapokra.

    Olvassunk mesét!

    Olvassunk mesét!

    Szponzorált tartalom

    Érdemes mesélni gyermekünknek, mert számos jótékony hatással bír! (x)

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    Tbc - A betegség tünetei és terjedése

    A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2 milliárd embert fertőzött meg a betegséget okozó Mycobacterium tuberkulózis bacilus.

    Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

    A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő.

    Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

    Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

    Multirezisztens tuberkulózis baktérium

    Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.