A tüdő betegségei

MTI
megjelent: 2013.07.18.

Sokáig úgy tűnt, hogy az egykor fenyegető halálos kór a tbc visszavonult, a betegek száma, illetve az új megbetegedéseké folyamatosan csökkent az 1950-es évektől. Ennek következtében 2006 óta hazánkat az alacsonyan fertőzött országok közé sorolják.

A gümőkort okozó baktérium azonban nem adta fel végleg, és főként nem ilyen könnyen. Sőt a baktériumok egy része ellenállóvá vált, a gyógyszerek közül jó néhánnyal szemben. A "szívós" kórokozókat sokkal nehezebb elpusztítani, ennek következtében a betegek gyógyulása is tovább tart, a felnőttek környezete pedig tovább fertőzheti a családban élő gyermekeket.

A tüdőgyulladásról

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

- A tüdő három legismertebb és legelterjedtebb megbetegedése az asztma, a krónikus tüdőbetegség és a tüdőgyulladás - mondja Kádár László, a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Gyermekosztályának főorvosa.

- Az asztma legfőképpen a gyermekkor krónikus betegsége, amelynek hátterében genetikai tényezők és környezeti ártalmak állhatnak.

Az asztmás gyerekeknél vírusfertőzések, egyszerű megfázások, a ködös, párás levegő és bizonyos allergén anyagok hatására hörgőszűkület jön létre, emiatt nehezen kapnak levegőt. Hörgőtágító gyógyszerek alkalmazására, ez az állapot szerencsére csökken vagy megszűnik.

A kruppról (gégeszűkület)

A szakorvos hangsúlyozza, hogy a kezeléshez speciális készülékre van szükség, hogy a hörgőtágító gyógyszerek bejuthassanak a tüdőbe. Az asztma mellett a gége gyulladása következtében létrejövő gégeszűkület - szakmai néven: krupp - a másik gyakori betegség, amely a legtöbb szülőt alaposan megijeszti, hiszen a gyerek hangosan szedi a levegőt, szinte küzd érte.

A krupp

A krupp (laryngitis acuta subglottica) az őszi-téli időszakban gyakran fordul elő a gyermekek körében. Főleg a kisgyermekkor betegsége, veszélyt elsősorban a 0-3 éves korosztály számára jelent. A betegséget főleg vírus-, ritkábban baktériumfertőzés okozza, elhanyagolható esetben allergén anyag vagy irritáló gőzök, gázok belégzése váltja ki. Jellegzetessége, hogy általában tünetmentes vagy enyhe hurutos tünetekkel rendelkező gyermeknél váratlanul az éjszakai órákban kezdődő ugató vagy lónyerítéshez hasonlító köhögéssel indul, kifejezett rekedtséggel. A krupp>>

Ez az állapot rohamszerűen fordul elő, leginkább a hajnali órákban. Oka elsősorban légúti vírusfertőzés. Az esetek többségében hamar lezajló akut megbetegedés, amelynél legfontosabb a gyermek megnyugtatása, itatása, hideg levegő belélegeztetése és szteroid adása - kórházi körülmények között pedig epinefrin belélegeztetése.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a csecsemők és kisgyermekek légútjai jóval szűkebbek a felnőttekénél, ezért kisebbfajta szűkület is akadálya lehet a megfelelő levegővételnek. A súlyos csecsemőkori légúti szűkületben szenvedő betegek ellátása kórházi intenzív osztályokon történik.

- Sok gyerek hónapokig, akár évekig is viseli a légcsövébe vezetett tubust - magyarázza a doktor. - Ezek a gyerekek nem képesek szájon át táplálkozni, beszélni sem, így családjukkal együtt az intenzív osztályhoz kötöttek.

A vizsgálatok altatásban történnek

A vizsgálatok altatásban történnek, speciális műszerek segítségével, miközben a szívműködést, légzést, testhőmérsékletet, vérnyomást folyamatosan ellenőrizni kell. A gyógyszert adagoló infúziós pumpával, a néhány kilogrammos csecsemőknek, milliliter pontossággal szükséges adagolni az altatáshoz szükséges gyógyszereket. A gyermekpulmonológia számára kialakított speciális műszerek, ezekben az esetekben rendkívül fontosak.

A tüdőgyulladás rizikófaktorai
A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
A betegség rizikófaktorai >>

Ezek az eszközök meglehetősen költségesek, és mivel az asztma népbetegség hazánkban - negyedmillió asztmás beteget tartanak számon - ellátásuk mind a szakma, mind a társadalom számára nagy kihívás és erőpróba. Ezekre a gondokra a K&H bankcsoport már évekkel ezelőtt felfigyelt: a Gyógyvarázs programmal és az Egészséges Nemzetért Alapítvánnyal, már 7 éve segíti pályázati úton az egészségügy különböző területeit.

Az idei pályázat során, kiemelt gyermekegészségügyi területként a gyermek-tüdőgyógyászati és gyermek-traumatológiai eseteket ellátó osztályok, és járóbeteg-szakellátók pályázatait részesítik előnyben.

A szervezőktől megtudom, hogy a pályázatokat szeptember 17-ig lehet beadni, 5 millió forint értékhatárig lehet pályázni gyermekgyógyászati és -mentési eszközökre. A bruttó pályázati alap 25 millió, tehát 5 szerencsés intézmény számára válik lehetővé, hogy bővítsék, esetleg felújítsák a beteg gyermekek ellátását szolgáló műszer- vagy berendezésparkjukat.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Pulmonális szívbetegség (cor pulmonale)

A tüdő és a szív keringése, működése egy szorosan összekapcsolt rendszer, így az egyik szerv kóros eltérése jelentősen befolyásolja a másik...

A tüdő ereinek betegségei

A tüdő légzőrendszerünk központi része, melynek legfontosabb feladata a gázcsere: vagyis az oxigén felvétele a belégzéssel, és a szén-dioxid...

Mellkas-CT-vizsgálat

Milyen betegségek kimutatására alkalmas a mellkas CT-vizsgálata? Mennyire megbízható módszer ezen betegségek kimutatására? Igényel-e...

A tuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így...

Az RSV-fertőzés veszélyei

Kisgyermekek körében a légúti fertőzések egy részéért a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőtt életkorban és a gyerekek...

A tuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú...

Pneumocystis okozta tüdőgyulladás

A Pneumocystis okozta fertőzés – amelyen az emberek mintegy 70 százaléka átesik élete során – többnyire enyhe tünetekkel jár, immunhiányos (pl....

Hogyan diagnosztizálják az asztmát?

Roham esetén a diagnózis felállítása nem nehéz. Annyira jellegzetes a megnyúlt kilégzés, és a hörgők által kiadott sípoló, búgó hang, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.