• A tbc-sekhez is szólt a pápa

    Szerző: FH

    XVI. Benedek pápa a húsvéti imádság után, megemlékezett a tbc-ben szenvedőkről a Tuberkolózis Világnapján, amely idén húsvéthétfőre esik.

    "Együttérzek a betegekkel és családtagjaikkal, és bízom benne, hogy erősödik a nemzetközi összefogás a tbc ellen" - mondta a katolikus egyházfő Castel Gandolfo-i rezidenciájában. Elsősorban a katolikus intézményekhez intézte kérését a pápa. Mint mondta, rajtuk keresztül ismerhetik föl a szenvedők, hogy Krisztus föltámadt, ezért gyógyulás, nyugalom és béke van Jézusnál.

    Hirdetés

    Múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvánosságra hozta, hogy az egészségügyi hatóságokhoz a tuberkolózisos esetek, mindössze 61 százaléka jut el. A gyógyítható kórba 2006-ban 1,7 millió ember halt bele. Közülük 230 ezren a tbc mellett AIDS-esek is voltak. 2006-ban 9,2 millió új tbc-s beteget vettek nyilvántartásba - 2005-ben ez a szám 9,1 millió volt - de a felderítetlen esetek száma a WHO becslése szerint nem kevesebb mint 5,2 millió lehetett.

    (FH)

    Módosítva: 2008.03.24 15:00, Megjelenés: 2008.03.24 15:00
   • Cikkajánló

    Babát szeretnél idén?

    Babát szeretnél idén?

    F. Zs, fordító

    Van néhány dolog, amit megtehetünk a teherbeesés esélyének növelése érdekében.

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

    Tbc - A betegség tünetei és terjedése

    A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2 milliárd embert fertőzött meg a betegséget okozó Mycobacterium tuberkulózis bacilus.

    Multirezisztens tuberkulózis baktérium

    Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.