• Tbc Faddon: elkülönítették a kilenc gyermeket

    Szerző: MTI

    Szigorúan elkülönítve vizsgálják Mosdóson azt a kilenc gyermeket, akik egy 29 éves faddi asszonytól elkaphatták a tbc-baktériumfertőzést - írta keddi számában a Somogyi Hírlap.

    Major Tamás főorvos, a Kaposi Mór kórház mosdósi pulmonológiai osztályának vezetője elmondta: a kilenc gyermek - hét testvér és két unokatestvér - pénteken került a gyermekpulmonológiai részlegre. A gyerekek klinikailag jó állapotban vannak, látszólag tünet- és panaszmentesek. A legkisebb négy hónapos, a legnagyobb tizenegy éves. 

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azért kell megfigyelés alatt tartani őket, mert a beteggel érintkező, „kontakt” személyként nagy az esélye a megfertőződésüknek, ezt azonban tévedhetetlenül nem lehet azonnal kimutatni - magyarázta a főorvos, hozzátéve: súlyos fertőzést mikroszkóposan két nap alatt tudnak kimutatni, a tenyésztéses vizsgálat azonban legkevesebb tíz nap, de inkább négy hét.

    Major Tamás a tbc-fertőzést valószínűsíthető tünetekről elmondta: gyengeség, fogyás, láz, köhögés, éjszakai izzadás. Az alaptünetek akár egy bronchitisszel is összetéveszthetők, ám a tartós legyengülés erősítheti a gyanút.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.02.09 10:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tbc - A betegség tünetei és terjedése

    A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2 milliárd embert fertőzött meg a betegséget okozó Mycobacterium tuberculosis bacilus.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

    A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

    Felesleges a tbc ellenőrzését szolgáló szabályozás - Tanulmány

    A tanulmány szerint kicsi a kockázata, hogy repülőgépen, útitársától fertőződik meg valaki, és az utasok egészségi állapotának további nyomon követése olyan kiadást jelent a szegényebb országok számára, amelyet hasznosabb lenne a tbc megfékezésére fordítani.

    Ismét kötelező a tüdőszűrés Debrecenben

    Százezer emberre 26 új tbc-s beteg jut Debrecenben, ezért a regionális tisztifőorvos április elsejétől elrendelte a városban a kötelező tűdőszűrő vizsgálatokat. Az ingyenes tüdőszűrésekre a harminc éven felülieket várják. Az első vizsgálatokat április 23-ától végzik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.