• TBC: A betegek 13 százalékát nem sikerül megmenteni

    Szerző: MTI

    "A betegek 87 százalékának meggyógyításával, először sikerült meghaladni a 85 százalékos célkitűzést" -részletezte a WHO közleménye.

    Rekordszámú, 2,3 millió tuberkulózisos beteget sikerült meggyógyítani 2007-ben, ez volt az első alkalom, hogy meghaladták a globális célkitűzést - jelentette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Hirdetés

    A szervezet tájékoztatása szerint, egyelőre csak azért lehet 2007-es adatokat figyelembe venni, mert hat hónapra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék, a beteg valóban gyógyult. Az ENSZ szakosított szerve ugyanakkor figyelmeztetett: az előrelépés még mindig messze van a betegség teljes eltűnését szorgalmazó célkitűzés megvalósulásától.

    2008-ban világszerte 9,8 millió tbc-s esetet jelentettek. A kór hozzávetőleg 1,8 millió beteggel végzett, ebből félmillió HIV-fertőzéshez kapcsolódott. A betegség gyógyszerellenálló törzsei, évente 500 ezer embert fertőznek meg, közülük a WHO 2008-as adatai szerint, alig hatezren részesülnek kezelésben.

    A betegség megfelelő kezeléséhez kétmilliárd dollár hiányzik - hívta fel a figyelmet Mario Raviglione, a WHO tuberkulózissal foglalkozó részlegének vezetője.

    Hozzátette: még többen maradhatnak kezelés nélkül. "A hiányzó összeg pótlása nélkül a legkiszolgáltatottabb emberek, továbbra is híján lesznek azoknak az előnyöknek, amelyeket oly sokan élveznek" - mondta Raviglione.

     A TBC tünetei és kezelése

    A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.
    A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. A tbc nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- bélrendszert (ha fertőzött tej fogyasztásával kerül be a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt. A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.
    Tudnivalók a betegségről >>

    (MTI)

    Módosítva: 2009.12.09 17:33, Megjelenés: 2009.12.09 17:33
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    Tbc - A betegség tünetei és terjedése

    A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2 milliárd embert fertőzött meg a betegséget okozó Mycobacterium tuberkulózis bacilus.

    Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

    A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő.

    Multirezisztens tuberkulózis baktérium

    Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2 milliárd fertőzött ember lehet, mégha a fejlett országok egyre magasabb színvonalú egészségügyi ellátásának köszönhetően napról napra eredményesebben is kezelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások