• TBC: A betegek 13 százalékát nem sikerül megmenteni

    Szerző: MTI

    "A betegek 87 százalékának meggyógyításával, először sikerült meghaladni a 85 százalékos célkitűzést" -részletezte a WHO közleménye.

    Rekordszámú, 2,3 millió tuberkulózisos beteget sikerült meggyógyítani 2007-ben, ez volt az első alkalom, hogy meghaladták a globális célkitűzést - jelentette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szervezet tájékoztatása szerint, egyelőre csak azért lehet 2007-es adatokat figyelembe venni, mert hat hónapra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék, a beteg valóban gyógyult. Az ENSZ szakosított szerve ugyanakkor figyelmeztetett: az előrelépés még mindig messze van a betegség teljes eltűnését szorgalmazó célkitűzés megvalósulásától.

    2008-ban világszerte 9,8 millió tbc-s esetet jelentettek. A kór hozzávetőleg 1,8 millió beteggel végzett, ebből félmillió HIV-fertőzéshez kapcsolódott. A betegség gyógyszerellenálló törzsei, évente 500 ezer embert fertőznek meg, közülük a WHO 2008-as adatai szerint, alig hatezren részesülnek kezelésben.

    A betegség megfelelő kezeléséhez kétmilliárd dollár hiányzik - hívta fel a figyelmet Mario Raviglione, a WHO tuberkulózissal foglalkozó részlegének vezetője.

    Hozzátette: még többen maradhatnak kezelés nélkül. "A hiányzó összeg pótlása nélkül a legkiszolgáltatottabb emberek, továbbra is híján lesznek azoknak az előnyöknek, amelyeket oly sokan élveznek" - mondta Raviglione.

     A TBC tünetei és kezelése

    A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.
    A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. A tbc nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- bélrendszert (ha fertőzött tej fogyasztásával kerül be a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt. A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.
    Tudnivalók a betegségről >>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.09 17:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    HIV, tuberkulózis, hepatitisz - Programokat indítanának a leküzdésükre

    Hosszú távú, európai uniós szintű programokat kellene indítani a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz C-vírus leküzdésére az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás szerint.

    A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

    A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

    Felesleges a tbc ellenőrzését szolgáló szabályozás - Tanulmány

    A tanulmány szerint kicsi a kockázata, hogy repülőgépen, útitársától fertőződik meg valaki, és az utasok egészségi állapotának további nyomon követése olyan kiadást jelent a szegényebb országok számára, amelyet hasznosabb lenne a tbc megfékezésére fordítani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások