TBC: A betegek 13 százalékát nem sikerül megmenteni

Szerző: MTI

"A betegek 87 százalékának meggyógyításával, először sikerült meghaladni a 85 százalékos célkitűzést" -részletezte a WHO közleménye.

Rekordszámú, 2,3 millió tuberkulózisos beteget sikerült meggyógyítani 2007-ben, ez volt az első alkalom, hogy meghaladták a globális célkitűzést - jelentette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A szervezet tájékoztatása szerint, egyelőre csak azért lehet 2007-es adatokat figyelembe venni, mert hat hónapra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék, a beteg valóban gyógyult. Az ENSZ szakosított szerve ugyanakkor figyelmeztetett: az előrelépés még mindig messze van a betegség teljes eltűnését szorgalmazó célkitűzés megvalósulásától.

2008-ban világszerte 9,8 millió tbc-s esetet jelentettek. A kór hozzávetőleg 1,8 millió beteggel végzett, ebből félmillió HIV-fertőzéshez kapcsolódott. A betegség gyógyszerellenálló törzsei, évente 500 ezer embert fertőznek meg, közülük a WHO 2008-as adatai szerint, alig hatezren részesülnek kezelésben.

A betegség megfelelő kezeléséhez kétmilliárd dollár hiányzik - hívta fel a figyelmet Mario Raviglione, a WHO tuberkulózissal foglalkozó részlegének vezetője.

Hozzátette: még többen maradhatnak kezelés nélkül. "A hiányzó összeg pótlása nélkül a legkiszolgáltatottabb emberek, továbbra is híján lesznek azoknak az előnyöknek, amelyeket oly sokan élveznek" - mondta Raviglione.

A TBC tünetei és kezelése

A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.
A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. A tbc nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- bélrendszert (ha fertőzött tej fogyasztásával kerül be a szervezetbe), a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, a bőrt. A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.
Tudnivalók a betegségről >>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Az immunrendszer a B12-vitaminnal...

Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy...

Koronavírus - nem lehet még...

A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni...

Tbc - A betegség tünetei és...

A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2...

Multirezisztens tuberkulózis...

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.