Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a légutakból. Milyen okokra vezethető vissza a reggeli, a napközbeni és az esti, éjszakai köhögés?

Köhögés - A téma cikkei

5/1 A köhögés lehetséges okai
5/2 Mire utal a köhögés jellege?
5/3 A száraz köhögés
5/4 A hurutos köhögés és kezelése
5/5 Köhögéscsillapítás gyermekeknél

Köhögési receptorok egyaránt megtalálhatóak a felső légutakban (orr, garat, gége, főhörgő, nagyobb hörgők), a mellhártyán, rekeszizmon, gyomorban, de távolabbi szervek felől, mint a máj és a lép is kiváltható a köhögési reflex. A köhögésnek ezért számos oka lehet, azonban - más jellemzők mellett - a köhögés napszaki megjelenése utalhat valamely alapbetegségre.

Reggeli köhögés

Ha reggel tele szájjal gennyes (zöldes-sárgás), bűzös köpetet ürít, az felveti a hörgőtágulat (bronchiectasia) lehetőségét. A köhögés idültté válhat, köpete bőséges, amely a beteget a munkájában is zavarhatja.

Kínzó reggeli köhögés, amely lehet produktív vagy száraz, és hosszú ideig fennáll, az valószínűleg a COPD egyik tünete. Később a köhögés már napközben is gyakrabban jelentkezik.

A dohányzás miatt irritált légúti nyálkahártyák miatt főleg a hajnali köhögés és köpetürítés jellemző.

Ha napközben kínoz

Az asztma megjelenése esetenként csak köhögés formájában figyelhető meg. Az asztmás betegek rohama alatt a nehézlégzés, sípolás mellett a köhögés igen erőteljes, amely inkább száraz, „húzó” jellegű, majd a roham végén nyúlós köpet ürülhet. Az asztma súlyossági fokának egyik megítélési szempontja, hogy a rohamok nappal és éjjel hányszor jelentkeznek egy betegnél.

A tumor (tüdőrák, gégerák) is indukálhat a napszak bármely időpontjában kínzó, rohamokban jelentkező köhögést, mely lehet száraz, vagy véres köpetürítéssel is járhat. A mellhártyagyulladás esetén a szúró, légvétellel összefüggő fájdalom mellett jellegzetes tünet a köhögés, köhécselés, amely száraz jellegű és főleg állva jelentkezik, fekve szűnik.

Az idegi alapú köhögés, krákogás főleg napközben, beszéd előtt és alatt jelentkezik, amikor a zavartságot akarja leplezni az egyén.

Magas vérnyomás esetén gyakran alkalmazott gyógyszercsoport az ACE-gátlók, melyek igen gyakori mellékhatása lehet az ingerköhögés. Ha mellékhatást észlel, tájékoztassa róla kezelőorvosát, aki ennek ismeretében módosíthat a terápián.

Refluxbetegség esetén a gyomorból egészen a garatig visszajutó savas tartalom ingerköhögést válthat ki. Nyelőcsőtágulat (diverticulum) esetén étkezés közben köhögési inger jelentkezik.

Esti, éjszakai köhögés

Leggyakrabban gyermekkorban előforduló, főleg éjszakai rohamokban jelentkező köhögés (ugató) esetén azonnal a pszeudokruppra gondoljunk, amely egy igen ijesztő és akár életveszélyes betegség is lehet.

Éjszakai köhögés, habos köpetürítés, amely rohamokban, főleg fekvéskor jelentkező nehézlégzéssel is társul, annak hátterében felnőtteknél szívelégtelenség állhat.

A felső légúti fertőzések (gégegyulladás, légcsőhurut, arcüreggyulladás) esetén az éjszaka lecsurgó váladék erős, produktív köhögést indukálhat, amely a beteget nem hagyja aludni. Fekvéskor jelentkezik a köhögés akkor is, ha a mellhártya lemezei között folyadék található (mellhártyagyulladás).

Éjszaka a refluxbetegeknél a gyomortartalom visszajuthat a nyelőcsőn keresztül a garatba, de akár a légutakba is bekerülhet, ilyenkor erős, kínzó köhögés jelentkezik, bőséges váladékürítéssel.

Lásd még Az éjszakai köhögés okai és kezelése

Két komoly betegség a köhögés hátterében

A tüdőrák korai stádiumában a tünetek szegényesek, nem specifikusak. Lehet esetleg enyhe köhögés, amelynek a beteg sokszor nem is tulajdonít jelentőséget, továbbá felléphet enyhe hőemelkedés, izzadékonyság.
Bővebben Mikor gyanakodhatunk tüdőrákra?

Krónikus obstruktív légúti betegségnek (COPD) az alsó légutak (vagyis a tüdőn belüli légutak) tartós beszűkülésével járó betegségeket nevezzük. A COPD az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
Bővebben A COPD és tünetei

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.