• Kilélegzett levegőből is kimutatja egy szerkezet a tüdőrákot

    Szerző: Független Hírügynökség

    Izraeli tudósok olyan hordozható eszközt fejlesztettek ki, amely a kilélegzett levegő alapján képes kimutatni a tüdőrákot. A műszer 83 százalékos pontossággal működik.

    Az eszköz már olyan kezdeti stádiumban is meg tudja állapítani a tüdőrákot, amikor a daganat röntgennel még nem látható.

    Az érzékelő arany nanorészecskéket alkalmaz, amelyek 5 nanométer átmérőjűek. Öt nanométer az emberi hajszál vastagságánál 20 ezerszer kisebb.

    A Technion Izraeli Műszaki Egyetem kutatói, Hosszam Haik vezetésével úgy hozták létre a műszert, hogy 56 egészséges és 40 tüdőrákos ember kilélegzett levegőjéből vettek mintákat.

    Hirdetés

       A tüdőrák tünetei


    Milyen tünetek utalhatnak tüdőrákra? >>

    Ezekben olyan illékony szerves vegyületeket kerestek, amelyek sokkal nagyobb mennyiségben fordulnak elő a tüdőrákosoknál, mint az egészségeseknél.

    A kísérletekhez az alanyok előbb 5 percen át olyan szűrőn keresztül szívták be a levegőt, amely a szerves légnemű vegyületek 99,99 százalékát nem engedi át.

    Árulkodó vegyületek a kilélegzett levegőben

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Végül 33 olyan szerves vegyületet találták, amely a rákos betegek több mint 83 százalékának a kilélegzett levegőjében nagyobb töménységben mutatható ki, mint az egészségesekében.

    A tüdőrák korai kimutatása, drámaian tudná növelni az életben maradás esélyeit.

    Ma a tüdőrákosok 15 százalékánál állapítják csak meg a rákot akkor, amikor a rákos sejtek még nem terjedtek szét a szervezetben.

    Röntgennel vagy komputeres tomográffal is ki lehet mutatni a korai stádiumú daganatot, de ez az eljárás költséges, és a sugárzás miatt nem veszélytelen.

    A műszerről a feltalálók a Nature Nanotechnology című tudományos folyóiratban számoltak be vasárnap.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.08.31 18:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A méhtestrák tünetei, kezelése

    A méhbetegségeket általában olyan állapotok hozzák létre, melyek magas ösztrogén- és alacsony progeszteronszinttel járnak. Ilyenek a petefészek-daganatok, az elhízás, az ovuláció elmaradása, valamint az ún. policisztás ovárium szindróma, de gyakori a változókort megelőző időszakban is.

    A fej és a nyak daganatai - okok és tünetek

    A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Javult a rákos betegek gyógyulásának aránya

    Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

    A szűrés életet menthet

    Egy nagyváros lakosságával nő évente a daganatosok száma hazánkban. A február 4-i rákellenes világnap üzenete: az időben felfedezett kór gyógyítható.

    Szokjon le a dohányzásról - tovább fog élni!

    Megkétszerezik a túlélési esélyeiket azok a tüdőrákos betegek, akik leszoknak a dohányzásról. Nehéznek tűnik, hiszen az egész életvitelüket át kell alakítani, de garantáltan megéri az áldozat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.