• Kilélegzett levegőből is kimutatja egy szerkezet a tüdőrákot

    Szerző: Független Hírügynökség

    Izraeli tudósok olyan hordozható eszközt fejlesztettek ki, amely a kilélegzett levegő alapján képes kimutatni a tüdőrákot. A műszer 83 százalékos pontossággal működik.

    Az eszköz már olyan kezdeti stádiumban is meg tudja állapítani a tüdőrákot, amikor a daganat röntgennel még nem látható.

    Az érzékelő arany nanorészecskéket alkalmaz, amelyek 5 nanométer átmérőjűek. Öt nanométer az emberi hajszál vastagságánál 20 ezerszer kisebb.

    A Technion Izraeli Műszaki Egyetem kutatói, Hosszam Haik vezetésével úgy hozták létre a műszert, hogy 56 egészséges és 40 tüdőrákos ember kilélegzett levegőjéből vettek mintákat.

    Hirdetés

       A tüdőrák tünetei


    Milyen tünetek utalhatnak tüdőrákra? >>

    Ezekben olyan illékony szerves vegyületeket kerestek, amelyek sokkal nagyobb mennyiségben fordulnak elő a tüdőrákosoknál, mint az egészségeseknél.

    A kísérletekhez az alanyok előbb 5 percen át olyan szűrőn keresztül szívták be a levegőt, amely a szerves légnemű vegyületek 99,99 százalékát nem engedi át.

    Árulkodó vegyületek a kilélegzett levegőben

    Végül 33 olyan szerves vegyületet találták, amely a rákos betegek több mint 83 százalékának a kilélegzett levegőjében nagyobb töménységben mutatható ki, mint az egészségesekében.

    A tüdőrák korai kimutatása, drámaian tudná növelni az életben maradás esélyeit.

    Ma a tüdőrákosok 15 százalékánál állapítják csak meg a rákot akkor, amikor a rákos sejtek még nem terjedtek szét a szervezetben.

    Röntgennel vagy komputeres tomográffal is ki lehet mutatni a korai stádiumú daganatot, de ez az eljárás költséges, és a sugárzás miatt nem veszélytelen.

    A műszerről a feltalálók a Nature Nanotechnology című tudományos folyóiratban számoltak be vasárnap.

    (FH)

    Módosítva: 2009.08.31 18:15, Megjelenés: 2009.08.31 18:15
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

    A tüdőrák tünetei - Milyen panaszokra figyeljünk?

    A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. A kezelés így korán elkezdődhet, és a gyógyulás esélye jelentősen megnőhet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.