• Egyre több a fiatal tüdőbeteg

    Szerző: Független Hírügynökség

    Akár több ezer forintot is elkérhetnek a fiataloktól a tüdőszűrésért. Az Egészségügyi Minisztérium még tavaly módosította a szűrésekről szóló rendeletet, így már csak 40 éves kortól ingyenes a tüdőszűrés. Egyre kevesebb ugyanis a TBC-s, a tüdőrák pedig inkább idősebb korban jelentkezik - hangzott el hétfőn az RTL Híradóban.

    A tüdőszűrő hálózatot eredetileg a TBC-s betegek kiszűrésére hozták létre, de a segítségével évente több ezer tüdődaganatot is felismernek. Közöttük egyre több a fiatal beteg. Mivel a legtöbben még mindig 40 év felettiek, a szaktárca úgy döntött, csak nekik lesz ingyenes a tüdőszűrés, és csak ott, ahol sok a tbc-s.

    Hirdetés

    A tüdőgyógyászok szerint 30 éves kortól mindenkit szűrni kellene, mert több érrendszeri és nyirokbetegséget csak így tudnak felismerni. Major Katalin XI. kerületi tüdőgondozó főorvos az RTL Híradónak elmondta: a mellkasban rengeteg nyirokcsomó van és az ezek megnagyobbodásával járó vérképzőszervi betegséget már többször találtak fiataloknál is. Nekik azon múlt az életük, hogy mellkasröntgen készült róluk.

    Nem éri meg?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tisztiorvosi szolgálat szerint 40 éves kor alatt nincs annyi beteg, hogy megérné fenntartani egy országos szűrési rendszert. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos szerint, nagyon kicsi a kockázat, ezért nem szabad a szűrési rendszerre annyi állami pénzt költeni. Úgy fogalmazott: ezeken a területeken extra finanszírozást végezni nem luxus, csak sokkal fontosabb helyre kellene a pénz. A helyettes tisztifőorvos szerint valahol meg kell húzni a határt, ezért kell a jogszabály szerint 40 év alatt fizetni a tüdőszűrésért. Ez jelenleg 900 forintot jelent, de van, ahol többet kérnek a vizsgálatért.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.05.26 12:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    Tüdőszűrés - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

    A korai, tünetmentes szakban kiemelt nagyszámú, köztük több mint félezer fertőző beteg időben elkezdett kezelése miatt még mindig jelentős népegészségügyi tényező a tüdőszűrő.

    Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

    Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

    Jövő áprilisban megszűnhet a tömeges tüdőszűrés rendszere

    A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést - mondta az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője szerdán Budapesten.

    Elrendelték a kötelező tüdőszűrést Hajdú-Biharban

    Mintegy 350 ezer embert érint Hajdú-Bihar megyében a kötelezően elrendelt tüdőszűrés - tájékoztatta Kohut Zsuzsa, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve járványügyi osztályának vezetője szerdán az MTI-t.

    Kötelező a tüdőszűrés Szerencs és Tokaj térségében

    Kötelező tüdőszűrést rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-magyarországi Regionális Intézete Szerencsen és Tokajban, valamint a környék huszonhét településén, mert egyre több beteget regisztrálnak tbc-s tünetekkel - közölte a szervezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások