• Hordozható minitüdő - csak évek kérdése?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Brit tudósok olyan hordozható miniatűr mesterséges tüdőn dolgoznak, amelynek a segítségével normális életet élhetnének a légzési problémákkal küzdő betegek. Erről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn.

    A készülék a szervezeten kívül dúsítaná oxigénnel a vért, és kivonná belőle a széndioxidot. Mindössze akkora lenne, mint egy szemüvegtok. Egy ilyen berendezés sok páciens számára tenné feleslegessé a tüdőátültetést.

    Hirdetés

    Mintegy 40 olyan betegség van, amelyben a mesterséges tüdő nagyon hasznos lehetne a pácienseknek. Ilyenek a tüdőrák, a TBC, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a cisztás fibrózis, az alvás közbeni légzésmegállás (apnoe), madárinfluenza, a hörgőcskék gyulladása.

    A miniatűr mesterséges tüdő kifejlesztését a Swansea-i Egyetemen kezdték meg, Rhodri Williams professzor vezetésével, akinek a fia cisztás fibrózisban halt meg.

    Kutatások szerint Nagy-Britanniában minden hetedik ember érintett valamilyen tüdőbetegségben. Az elmúlt egy évben 287 ember várt tüdőátültetésre az országban.

    De a hordozható minitüdő kifejlesztése hosszú időbe telik, még a kísérleti modell létrehozásához is évekre van szükség, hívják fel a figyelmet a kutatók.

    (FH.)

    Módosítva: 2009.03.09 15:03, Megjelenés: 2009.03.09 15:03
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ekcéma

    Ekcéma

    Dr. Vincze Ildikó

    Mi okozhatja, és hogyan kezeljük? Tanácsok a mindennapokra.

    Olvassunk mesét!

    Olvassunk mesét!

    Szponzorált tartalom

    Érdemes mesélni gyermekünknek, mert számos jótékony hatással bír! (x)

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.