Hordozható minitüdő - csak évek kérdése?

Független Hírügynökség
megjelent:

Brit tudósok olyan hordozható miniatűr mesterséges tüdőn dolgoznak, amelynek a segítségével normális életet élhetnének a légzési problémákkal küzdő betegek. Erről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn.

A készülék a szervezeten kívül dúsítaná oxigénnel a vért, és kivonná belőle a széndioxidot. Mindössze akkora lenne, mint egy szemüvegtok. Egy ilyen berendezés sok páciens számára tenné feleslegessé a tüdőátültetést.

Mintegy 40 olyan betegség van, amelyben a mesterséges tüdő nagyon hasznos lehetne a pácienseknek. Ilyenek a tüdőrák, a TBC, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a cisztás fibrózis, az alvás közbeni légzésmegállás (apnoe), madárinfluenza, a hörgőcskék gyulladása.

A miniatűr mesterséges tüdő kifejlesztését a Swansea-i Egyetemen kezdték meg, Rhodri Williams professzor vezetésével, akinek a fia cisztás fibrózisban halt meg.

Kutatások szerint Nagy-Britanniában minden hetedik ember érintett valamilyen tüdőbetegségben. Az elmúlt egy évben 287 ember várt tüdőátültetésre az országban.

De a hordozható minitüdő kifejlesztése hosszú időbe telik, még a kísérleti modell létrehozásához is évekre van szükség, hívják fel a figyelmet a kutatók.

(FH.)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.