• Hordozható minitüdő - csak évek kérdése?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Brit tudósok olyan hordozható miniatűr mesterséges tüdőn dolgoznak, amelynek a segítségével normális életet élhetnének a légzési problémákkal küzdő betegek. Erről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn.

    A készülék a szervezeten kívül dúsítaná oxigénnel a vért, és kivonná belőle a széndioxidot. Mindössze akkora lenne, mint egy szemüvegtok. Egy ilyen berendezés sok páciens számára tenné feleslegessé a tüdőátültetést.

    Hirdetés

    Mintegy 40 olyan betegség van, amelyben a mesterséges tüdő nagyon hasznos lehetne a pácienseknek. Ilyenek a tüdőrák, a TBC, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a cisztás fibrózis, az alvás közbeni légzésmegállás (apnoe), madárinfluenza, a hörgőcskék gyulladása.

    A miniatűr mesterséges tüdő kifejlesztését a Swansea-i Egyetemen kezdték meg, Rhodri Williams professzor vezetésével, akinek a fia cisztás fibrózisban halt meg.

    Kutatások szerint Nagy-Britanniában minden hetedik ember érintett valamilyen tüdőbetegségben. Az elmúlt egy évben 287 ember várt tüdőátültetésre az országban.

    De a hordozható minitüdő kifejlesztése hosszú időbe telik, még a kísérleti modell létrehozásához is évekre van szükség, hívják fel a figyelmet a kutatók.

    (FH.)

    Módosítva: 2009.03.09 15:03, Megjelenés: 2009.03.09 15:03
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Nem olvas el minden hírt? Összeszedtük az 5 legfontosabb tudnivalót.

    Cukorbeteg?

    Cukorbeteg?

    Szponzorált tartalom

    Töltse le a DKP alkalmazást az egyszerű vércukornaplózáshoz. (x)

    Intersticiális tüdőbetegségek

    Ebbe a csoportba több mint 200 betegség tartozik. A diagnózis felállítása és a terápia nagy feladatot ró a klinikus, radiológus, patológus szakorvosokra, a betegeket gondozó szakdolgozókra.

    Hörgőtágító gyógyszerek

    A légzőszervi betegségek sokszor járnak hörgőszűkülettel, ami nehézlégzést okoz. Ezen kórképek kezelésében alapvető szerepük van a hörgőtágítóknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.