Hordozható minitüdő - csak évek kérdése?

Szerző: Független Hírügynökség

Brit tudósok olyan hordozható miniatűr mesterséges tüdőn dolgoznak, amelynek a segítségével normális életet élhetnének a légzési problémákkal küzdő betegek. Erről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn.

A készülék a szervezeten kívül dúsítaná oxigénnel a vért, és kivonná belőle a széndioxidot. Mindössze akkora lenne, mint egy szemüvegtok. Egy ilyen berendezés sok páciens számára tenné feleslegessé a tüdőátültetést.

Mintegy 40 olyan betegség van, amelyben a mesterséges tüdő nagyon hasznos lehetne a pácienseknek. Ilyenek a tüdőrák, a TBC, az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a cisztás fibrózis, az alvás közbeni légzésmegállás (apnoe), madárinfluenza, a hörgőcskék gyulladása.

A miniatűr mesterséges tüdő kifejlesztését a Swansea-i Egyetemen kezdték meg, Rhodri Williams professzor vezetésével, akinek a fia cisztás fibrózisban halt meg.

Kutatások szerint Nagy-Britanniában minden hetedik ember érintett valamilyen tüdőbetegségben. Az elmúlt egy évben 287 ember várt tüdőátültetésre az országban.

De a hordozható minitüdő kifejlesztése hosszú időbe telik, még a kísérleti modell létrehozásához is évekre van szükség, hívják fel a figyelmet a kutatók.

(FH.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.