Szmogriadó: Budapesten nagyon rossz a levegő

Szerző: Független Hírügynökség

Vasárnap 11 órától, csak a páratlan rendszámú járművek közlekedhetnek Budapesten, miután a főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten most rendeltek el először szmogriadót. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a rendelet betartását, ám büntetésre egyelőre nem kell számítani. A korlátozásra a magas szállópor-koncentráció miatt volt szükség.

A rendelet értelmében, vasárnap a páros rendszámú autók nem közlekedhetnek a főváros teljes területén.

Budapest története során, először van szükség a gépjárműforgalom korlátozására a magas légszennyezettségi szint miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a városháza kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián hozzátette: a gázfogyasztás korlátozása, és a rendkívül hideg időjárás miatt sem az ipari fogyasztóktól, sem a lakosságtól nem kérhetik az olajtüzelésű fűtőberendezések korlátozását, noha ezek szennyezik leginkább a levegőt.

Szmogriadó Budapesten
Szmogfelhő Budapest fölött

A meteorológiai előrejelzések szerint, a következő napokban nem várható jelentős időjárás-változás, emiatt vasárnap csak a páratlan, míg hétfőn kizárólag a páros számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek Budapest közigazgatási határain belül. Ez alól csak az M0-ás autóút budapesti szakaszai jelentenek kivételt.

A fővárosban élő, de jelenleg vidéken tartózkodók gépkocsijukkal akkor is hazatérhetnek, ha a rendelet szerint nem közlekedhetnek Budapesten. A rendőrség - tekintettel arra, hogy ilyen még nem fordult elő Budapesten - senkit sem fog kiszállítani a kocsijából. A rendelet megsértőit azonban megállítják, és figyelmeztetni fogják.

A forgalomkorlátozás nem vonatkozik a BKV, a Volán és a MÁV járműveire, a tiszta gázüzemű és hibrid autókra, az EURO V-ös, illetve EEV motoros járművekre. Nem korlátozzák a megkülönböztető jelzést használók, a diplomaták, a betegszállítók, az orvosi ügyeletet ellátók, a mozgáskorlátozottakat szállítók, a közüzemi, köztisztasági és közegészségügyi vállalatok, a közszükségleti áruszállítók, a polgári védelem, a honvédség, a rendőrség, a katasztrófa-elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járműveinek közlekedését a fővárosban.

Sűríti járatait a BKV

A szmogriadó miatt megnövekedett utazási igényekre, csúcsidőben teljes kapacitással, napközben pedig járatsűrítéssel készül a BKV Zrt. Csúcsidőn kívül a felszíni közlekedési eszközök összességében 10 százalékkal sűrűbben járnak majd, a metróvonalakon 20 százalékkal, a HÉV-vonalakon pedig 50 százalékkal lesz nagyobb a kapacitás - tájékoztatta a Független Hírügynökséget vasárnapi közleményben a közlekedési vállalat.

Az aktuális utazási lehetőségekről a BKV ügyfélszolgálatán, honlapján, továbbá a forgalmasabb csomópontokon szolgálatot teljesítő BKV-s szakemberektől és ellenőröktől, valamint a járművezetőktől lehet tájékoztatást kérni.

Elfogadják a késést

Tíz százalékkal több busz és villamos, és másfélszer több metró közlekedik hétfőn Budapesten a szmogriadó miatt. A parkolásért viszont ugyanúgy fizetni kell, mint máskor. Aki elkésik a munkahelyéről vagy az iskolából, azt nem büntethetik meg. Ha viszont egy diák egyáltalán nem tud bemenni, a szülőknek kell igazolniuk a hiányzást.

A fővárosban nem hívnak be szabadnapos rendőröket

Budapesten az éppen szolgálatban lévő rendőrökkel ellenőrzi a rendőrség a szmogriadó miatt hozott, autósokat érintő intézkedések betartását . Szabadnapos egyenruhásokat nem hívnak be - közölte a Független Hírügynökséggel Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.

A BRFK, a kerületi kapitányságok és a közlekedésrendészeti főosztály munkatársai ellenőrzik az autósokat. Aki a tiltás ellenére autózik Budapesten, azt egyelőre arra figyelmeztetik, hogy tartsa be a fővárosi rendeletben foglaltakat.

Tarlós szerint felkészületlenül érte Budapestet a szmogriadó

Az egészségesekre is veszélyes a nagy mennyiségű szálló por

Nemcsak az idősekre, gyermekekre és betegekre, hanem az egészségesekre is veszélyes a szálló por olyan koncentrációban, amikor már elrendelik a szmogriadót. A szakemberek szerint ilyenkor nem tanácsos hosszú ideig a szabad levegőn tartózkodni, mert még az egészséges embereknél is köhögést, tüsszögést okozhat a nagy mennyiségű légszennyező anyag. A légzőszervi és keringési betegeknél ennél súlyosabb tüneteket válthat ki a riasztási határérték feletti PM10 koncentráció.

Előbb kellett volna olyan intézkedéseket hoznia a főpogármesternek, amelyekkel a főváros környezetszennyezése csökkenthető lett volna - mondta a szmogriadó elrendelésének hírére reagálva, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője. Tarlós István szerint az embereket is előbb kellett volna tájékoztatni arról, hogy a szmogriadó mivel jár, hogy felkészülhessenek erre.

Tarlós István úgy fogalmazott, hogy az örömbe üröm vegyül. Mint mondta: üdvözlendő, hogy a főpolgármester törődik a fővárosiak egészségével, azonban van két probléma. Egyrészt csaknem két évtizeden keresztül elmaradtak olyan intézkedések, amelyek most rásegítenek az egyéb forrásból is származó környezetszennyezési probléma fokozására. Például nem szabályozták a teherautó-forgalmat és a finompor problémákra is hiába figyelmeztették a főpolgármestert - fejtette ki a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője.

A másik probléma pedig Tarlós István szerint az, hogy későn szóltak a fővárosiaknak, hogy szmogriadó lehet, és hogy ez tulajdonképpen mit jelent, hogyan készüljenek rá.

A kormányfő a szmogriadó betartását kéri a közhivatalok vezetőitől

A szmogriadó szigorú betartását kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány tagjaitól, a minisztériumok és a közhivatalok vezetőitől. A kormányfő a közösségi közlekedési eszközök használatát javasolta - tájékoztatta a Független Hírügynökségnek Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Vasárnap 11 órától, csak a páratlan rendszámú járművek közlekedhetnek Budapesten, miután a főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten most rendeltek el először szmogriadót. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a rendelet betartását, ám büntetésre egyelőre nem kell számítani. A korlátozásra a magas szállópor-koncentráció miatt volt szükség.

Miskolcon és Kazincbarcikán riasztási küszöb felett a szálló por

Miskolcon és Kazincbarcikán hétfőn döntenek a szmogriadóról. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelöség területén még két település van, ahol a szálló por koncentrációja két napon keresztül meghaladta a 100 mikrogramm per köbméter átlagos értéket, vagyis elérte a riasztási szintet, de Sajószentpéteren és Putnokon a Független Hírügynökség tudósítója senkivel sem tudott beszélni, aki válaszolni tudott volna arra, hogy a két településen mikor rendelik el a szmogriadót.

Miskolcon hétfőn reggel nyolc órakor ülnek össze a szakemberek, hogy döntsenek a szmogriadóról. Csizmadia János, az önkormányzat környezetvédelmi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, mivel a szálló por értéke nagyon magas a városban, és az a tapasztalatuk, hogy ott is, ahol alig van gépkocsiforgalom, ezért feltehetően nem a gépkocsik korlátozását rendelik el első körben. Mivel a szennyezést a szilárd tüzelőanyaggal való fűtés, illetve az üzemek okozzák, először az ipari üzemek korlátozása várható, valamint az, hogy felkérik a lakókat, aki teheti, ne fával fűtsön. A szakemberek vasárnap konzultáltak, és úgy határoztak, hogy mivel ma nem lehet hatást elérni, hétfőre halasztják a döntést.

Kazincbarcikán a szálló por magas értékei miatt, már szilveszter óta folyamatosan tájékoztatják az embereket a por egészségromboló hatásáról internetes oldalukon és a képújságon. Egyelőre azonban szmogriadó nincs, igaz, ezzel kapcsolatban terve sincs az önkormányzatnak. Hétfőn összeül a védelmi bizottság, és döntenek, mondta Maros Éva sajtószóvivő.

Debrecenben is az autóhasználat korlátozását kérik

Debrecenben is meghaladta a szállópor-szennyezettség a riasztási küszöbértéket. A helyi önkormányzat ezért arra kéri a város lakóit, hogy ne autózzanak, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog.

A debreceni önkormányzat közleményben hívja fel a figyelmet a szállópor veszélyeire. A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Ezért azt javasolják, hogy ők most ne menjenek ki a szabadba, és lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztessenek.

Egészségügyi, tájékoztatási és riasztási érték

A jogszabályok szerint, egy légszennyező anyag mennyiségének növekedése, először az egészségügyi határértéket, súlyosabb helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási küszöbértéket, azaz a 100 mikrogramm/köbmétert is eléri két egymást követő napon át, és a meteorológiai helyzet a harmadik napon sem javul, úgy szmogriadót kell elrendelni.

Ebben az esetben korlátozhatják az ipari üzemek termelését, valamint a közlekedést. Ilyenkor a páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapest teljes területén.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.