Több tüdő CT-vizsgálat várható a nagy számú post-COVID beteg miatt

Szerző: Affidea Magyarország

Az Affidea Magyarország szakorvosai a post-COVID betegek tüdőelváltozásainak utánkövetése miatt arra számítanak, hogy a jövőben növekedni fog a low-dose mellkas CT-vizsgálatok száma.

Ma már rendelkezésünkre áll olyan egészségügyi ajánlás, amelyben meghatározták, hogy egy tüdőérintett, volt COVID-beteg légzőszerveit milyen időközönként kell ellenőrizni a jövőben. Mivel az őszi és tavaszi hullámban több ezer ember került kórházba COVID alapú légúti problémákkal, emiatt az elkövetkező hónapokban várhatóan több low dose tüdő CT-vizsgálatot végzünk majd, hiszen meghatározott időközönként javasolt ellenőrizni a COVID-ból kigyógyult páciensek tüdejének állapotát.” – fejtette ki Dr. Volford Gábor, az Affidea Magyarország radiológus szakorvosa.

A CT alapvető szerepet tölt be a COVID-gyógyításban

Mint ismeretes, a kórházi ellátásra szoruló COVID-19 betegek vizsgálataihoz hozzátartozik a tüdő CT-vizsgálat, amely megmutatja, hogy az adott páciens a fertőzés mely szakaszában tart, illetve a vírus milyen mértékben károsította a tüdejét.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központban például a beérkező Covid-gyanús, illetve a már igazolt koronavírusos betegek tüdejéről a legtöbb esetben készült CT-felvétel. A gyanús betegeknél ezt az eljárást az indokolta, hogy a PCR tesztek eredményeire akár több napot is várni kellett, így a CT-felvétel sokkal hamarabb biztosított információt a diagnózishoz és a terápiához. A legtöbb panaszos COVID-19 betegnél döntő többségben pozitív lett a CT-vizsgálat is.

Ezt kell tudni a volt koronavírus betegek tüdő-CT felvételeiről

A betegség előrehaladtával időben változik a CT-kép is: a fertőzés első néhány jellemzően teljesen negatív a vizsgálat eredménye, majd megjelenik a COVID-19-re különösen jellemző tejüveghomály a CT-felvételeken. Ez az elváltozás a tüdőnek a perifériális, széli részein a legjellemzőbb, majd a betegség súlyosbodásával más helyre is átterjed.

A gyulladás és a betegség előrehaladtával a gyulladás miatt egy összetettebb radiológiai kép („crazy paving”) figyelhető meg, amit leginkább egy rosszul lerakott kockakő rajzolathoz lehetne talán hasonlítani. Ez később a gyógyulás folyamán heges kötegeket alakít ki a tüdőben, amelyeknek képe idővel javulhat. A tüdő állapotát a COVID-betegek esetében szükség esetén időközönként rendszeresen ellenőrzik CT-vel.

Bővebben Mit okozhat a koronavírus a szervezetünkben?

A post-COVID betegek tüdejének utánkövetésénél az optimális választás a low dose mellkasi CT vizsgálat, amellyel a lehető legkisebb sugárterhelésnek teszik ki a szervezetet, ami megegyezik például egy tengerentúli repülőút sugárterhelésével.

Post-COVID szövődmények gyógyítása a jövő feladata

A kórházban kezelt betegek általában iránymutatást kapnak arról, hogy milyen időközönként kell kontrollra járniuk. „Ajánlott post-COVID kivizsgáláson részt venni azoknak is, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, de nem kezelték őket kórházban, és a gyógyulás után pár héttel, hónappal még mindig különböző panaszoktól szenvednek. Ez a fertőzés ugyanis számtalan szövődményt alakíthat ki.” – hívta fel a figyelmet Dr. Volford Gábor. Ma már többféle post-COVID szűrés is elérhető, amelyek elsősorban kardiológiai kivizsgálásokat, a tüdő állapotának felméréséhez low dose mellkas CT-t, és általános laborvizsgálatot tartalmaznak.

Ez is érdekelheti

(Forrás: Affidea Magyarország)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Rájöttek, hogy mi gerjeszti a...

A tuberkulózis évente több mint 1,5 millió ember haláláért felelős világszerte. Azt már ősidők óta tudják, hogy a köhögés a tuberkulózis...

Furcsa ízek és szagok a COVID-ból...

Hazánkban sem ritka jelenség, hogy a poszt-COVID szindróma részjelenségeként a koronavírus-fertőzésen átesett személyek akár hosszú hónapokon...

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Poszt-COVID: tüdőkárosodás is...

A leggyakoribb tünet, ami akár hónapokon át jelentkezhet a lezajlott koronavírus-fertőzést követően, a fáradtság. A betegség átvészelése...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.