Hörghurut - Mik a tünetei? Mi a teendő?

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az alsó légúti gyulladások között a heveny hörghurut a leggyakoribb megbetegedés. Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakra jellemző az esetek megszaporodása. A krónikus, hörgőszűkülettel járó hörghurut, a COPD tüneteinek súlyosbodása szintén ebben az időszakban gyakoribb. A hörgőgyulladás és a bronchitis kifejezések a hörghurut szinonimái.

Heveny hörghurut

A hörgők nyálkahártyájának fertőzéses eredetű gyulladásáról van szó. A fertőzések kisebb részéért baktériumok felelősek, az esetek többségéért pedig vírusok, azonban ezekben az esetekben is előfordulhat másodlagos, bakteriális felülfertőződés. A hörgőrendszer gyulladása sokszor együtt jár a légcső gyulladásával.

Kórlefolyására, tüneteire jellemző, hogy általában felső légúti fertőzéssel indul a betegség. A kezdeti tünetek között szerepel a nátha, torokfájás, esetleg rekedtség, lázzal, hőemelkedéssel. Majd a köhögés egyre kifejezettebbé válik, eleinte száraz, majd hurutos, köpetürítéssel járó formában.

Mi a teendő a betegség idején?

Maradjunk otthon, így a gyógyulás is gyorsabban megy, és nem fertőzzük meg munkatársainkat. Lázcsillapítás, hurutoldók használata, valamint az orvosi utasítások betartása szükséges. Amennyiben a kezelőorvos szükségesnek tartja antibiotikum alkalmazását, azt az előírt ideig és dózisban kell szedni.

Tovább Köhögés vírusos fertőzés esetén: hogyan kezelje?

COPD fellángolások

Az idült hörgőszűkülettel járó hörghurut kialakulásában az esetek döntő többségében a dohányzásnak van szerepe. A COPD tüneteire jellemző a köpetürítéssel járó köhögés, vagy nehézlégzés.

A betegségben a fertőzés okozta heveny rosszabbodás során romlik a már eleve károsodott tüdőfunkció, és minden egyes heveny szak után a tüdőkapacitás mindig egy kicsit rosszabb lesz. Többnyire bakteriális eredetű ezekben az esetekben a heveny gyulladásos rosszabbodás.

Jellemző a köhögés mellett a nehézlégzés, fulladás jelentkezése, vagy fokozódása, amely súlyos mértékű is lehet, akár légzési elégtelenséghez is vezethet. Különösen a kilégzés nehezített, a legsúlyosabb esetekben szívelégtelenség is kialakulhat. Ezekben az esetekben kórházi, tüdőosztályos elhelyezésre van szükség, ahol a beteg állapotától függő kezelésekben részesül, mint például parenterális antibiotikum alkalmazása, infúziós kezelés, oxigénadás.

Hogyan kezelhető a betegség?

A már diagnosztizált betegek kezelése a korszerű inhalációs gyógyszerekkel, hörgőtágítókkal történik. Rendkívül fontos a dohányzás abbahagyása, dohányzásról leszoktató programok nyújtanak segítséget ebben a betegeknek. Az idült hörghurutban szenvedő betegek fertőzéses eredetű heveny fellángolással járó állapotrosszabbodásainak csökkentése érdekében javasolt részükre az influenza elleni és a pneumococcus elleni védőoltás.

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.