• TBC: Újra terjedőben a kór?

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A tuberkulózis talán az emberiséggel egyidős krónikus, fertőző megbetegedés. A XIX. században minden negyedik embert ez a betegség vitt el.

    Robert Koch 132 évvel ezelőtt, 1882. március 24-én tette közzé a tuberkulózist okozó baktériumok azonosításához vezető kutatási eredményeit, amellyel igazolta a megbetegedés fertőző természetét, ezért tartják a TBC világnapját március 24-én. A TBC világszerte szedte áldozatait, a „halál angyalának vagy kapitányának” nevezték.

     Tüdőszűrő helyszínek


    Tüdőszűrő-állomások címjegyzéke>>

    A tuberkulózis egy krónikus infekció, cseppfertőzés útján terjed, az esetek túlnyomó részében a tüdőt betegíti meg, de más szervekben is okozhat megbetegedést. A legfrissebb felmérések szerint világszerte körülbelül 8,7 millió ember betegszik meg újonnan, és 2 millió ember hal meg e betegségben. Leginkább a 15-59 éves korosztályt érinti, a munkavégzés szempontjából legproduktívabb korcsoportot.

    Hirdetés

    Tuberkulózis - Kik a veszélyeztetettek, hogyan terjed?


    A tuberkulózis főleg a 15 és 35 év közötti fiatal felnőtteket érinti, különösen azokat, akik gyengék, alultápláltak és rossz lakáskörülmények között élnek. Tuberkulózis - Kik a veszélyeztetettek, hogyan terjed?>>

    Magyarországon a tuberkulózis a múlt század elején népbetegség volt, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. Az 1950-es évek szigorú intézkedései, a tüdőszűrő állomások kiépítése és hatékony működése visszaszorította a kórt. Ma már a tüdőszűrést a 30 évnél idősebbek körében a tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatára az ÁNTSZ kötelezően rendeli el, ha az előző évben százezer lakosból 25-nél többen betegedtek meg TBC-ben. Hazánkban 2012-ben 1169 új beteget regisztráltak, vagyis kötelező tüdőszűrést országosan nem rendeltek el. Az ország keleti régiója azonban különösen veszélyeztetett a román és ukrán határ közelsége és a menekült tábor miatt – véli Szilasi Mária egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

    A különböző terápiás lehetőségek (magaslati levegő, pihenés, szanatóriumok) és a sebészeti megoldások próbálták felvenni a harcot a TBC-vel szemben, azonban az igazi áttörést a streptomycin felfedezésével és a gátlószeres kezeléssel érték el.
     
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prognózisa szerint 2020-ig hozzávetőlegesen 200 millió emberben alakul ki a TBC, ha a jövőben a védekezés nem erősödik. A jelenlegi helyzeten nagymértékben ront a HIV fertőzés terjedése. A tuberkulózist és a HIV megbetegedést, mint „halálos párost” is emlegetik.

    Miért terjed újra a TBC?

    A WHO szerint a TBC újraéledésében szerepe lehet annak, hogy a népesség mozgása miatt a nagyobb fertőzöttségű fejlődő országokból mind a legális, mind az illegális bevándorlók útján nő a behozott fertőző gócok kockázata. A kór újraéledésének másik oka, hogy a kórokozó, a Mycobacterium tuberculosis az elmúlt években „hozzászokott” a tuberkulózis kezelésénél alkalmazott gyógyszerekhez, ezért újabb és újabb készítményekre van szükség az eredményes terápiához. Sajnos ezek a szerek azonban sok országban nem állnak rendelkezésre, illetve újabbak az utóbbi időben nem kerültek forgalomba.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A TBC tünetei és diagnosztizálása

    Az egészséges, megfelelő ellenálló képességű szervezet nem könnyen kapja el a betegséget. Tartós, elhúzódó köhécselés, köhögés, hőemelkedés, fáradtság, gyengeség, fogyás, éjszakai izzadás, nehézlégzés, köpet – amely lehet akár véres is – utalhatnak a fertőzésre. Ilyenkor tanácsos szakorvoshoz fordulni – figyelmeztet a tüdőgyógyász. Mellkasröntgen és további laboratóriumi vizsgálatok igazolhatják a TBC-s megbetegedést, melynek terápiája ma is mindenekelőtt a gyógyszeres kezelést jelenti.
     
    Legutóbb frissült: 2014.03.24 14:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

    A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

    Felesleges a tbc ellenőrzését szolgáló szabályozás - Tanulmány

    A tanulmány szerint kicsi a kockázata, hogy repülőgépen, útitársától fertőződik meg valaki, és az utasok egészségi állapotának további nyomon követése olyan kiadást jelent a szegényebb országok számára, amelyet hasznosabb lenne a tbc megfékezésére fordítani.

    Ismét kötelező a tüdőszűrés Debrecenben

    Százezer emberre 26 új tbc-s beteg jut Debrecenben, ezért a regionális tisztifőorvos április elsejétől elrendelte a városban a kötelező tűdőszűrő vizsgálatokat. Az ingyenes tüdőszűrésekre a harminc éven felülieket várják. Az első vizsgálatokat április 23-ától végzik.

    Kötelezően kellene kezelni a tbc-seket

    Pénteken adják át az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben a Nemzeti Tbc-Referencia Laboratóriumot, amely egyesíti a jelenleg elérhető valamennyi korszerű dianosztikai módszert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások