TBC: Újra terjedőben a kór?

Szerző: Debreceni Egyetem

A tuberkulózis talán az emberiséggel egyidős krónikus, fertőző megbetegedés. A XIX. században minden negyedik embert ez a betegség vitt el.

Robert Koch 132 évvel ezelőtt, 1882. március 24-én tette közzé a tuberkulózist okozó baktériumok azonosításához vezető kutatási eredményeit, amellyel igazolta a megbetegedés fertőző természetét, ezért tartják a TBC világnapját március 24-én. A TBC világszerte szedte áldozatait, a „halál angyalának vagy kapitányának” nevezték.

Tüdőszűrő helyszínek

Tüdőszűrő-állomások címjegyzéke

A tuberkulózis egy krónikus infekció, cseppfertőzés útján terjed, az esetek túlnyomó részében a tüdőt betegíti meg, de más szervekben is okozhat megbetegedést. A legfrissebb felmérések szerint világszerte körülbelül 8,7 millió ember betegszik meg újonnan, és 2 millió ember hal meg e betegségben. Leginkább a 15-59 éves korosztályt érinti, a munkavégzés szempontjából legproduktívabb korcsoportot.

Magyarországon a tuberkulózis a múlt század elején népbetegség volt, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. Az 1950-es évek szigorú intézkedései, a tüdőszűrő állomások kiépítése és hatékony működése visszaszorította a kórt. Ma már a tüdőszűrést a 30 évnél idősebbek körében a tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatára az ÁNTSZ kötelezően rendeli el, ha az előző évben százezer lakosból 25-nél többen betegedtek meg TBC-ben. Hazánkban 2012-ben 1169 új beteget regisztráltak, vagyis kötelező tüdőszűrést országosan nem rendeltek el. Az ország keleti régiója azonban különösen veszélyeztetett a román és ukrán határ közelsége és a menekült tábor miatt – véli Szilasi Mária egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A különböző terápiás lehetőségek (magaslati levegő, pihenés, szanatóriumok) és a sebészeti megoldások próbálták felvenni a harcot a TBC-vel szemben, azonban az igazi áttörést a streptomycin felfedezésével és a gátlószeres kezeléssel érték el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prognózisa szerint 2020-ig hozzávetőlegesen 200 millió emberben alakul ki a TBC, ha a jövőben a védekezés nem erősödik. A jelenlegi helyzeten nagymértékben ront a HIV fertőzés terjedése. A tuberkulózist és a HIV megbetegedést, mint „halálos párost” is emlegetik.

Miért terjed újra a TBC?

A WHO szerint a TBC újraéledésében szerepe lehet annak, hogy a népesség mozgása miatt a nagyobb fertőzöttségű fejlődő országokból mind a legális, mind az illegális bevándorlók útján nő a behozott fertőző gócok kockázata. A kór újraéledésének másik oka, hogy a kórokozó, a Mycobacterium tuberculosis az elmúlt években „hozzászokott” a tuberkulózis kezelésénél alkalmazott gyógyszerekhez, ezért újabb és újabb készítményekre van szükség az eredményes terápiához. Sajnos ezek a szerek azonban sok országban nem állnak rendelkezésre, illetve újabbak az utóbbi időben nem kerültek forgalomba.

A TBC tünetei és diagnosztizálása

Az egészséges, megfelelő ellenálló képességű szervezet nem könnyen kapja el a betegséget. Tartós, elhúzódó köhécselés, köhögés, hőemelkedés, fáradtság, gyengeség, fogyás, éjszakai izzadás, nehézlégzés, köpet – amely lehet akár véres is – utalhatnak a fertőzésre. Ilyenkor tanácsos szakorvoshoz fordulni – figyelmeztet a tüdőgyógyász. Mellkasröntgen és további laboratóriumi vizsgálatok igazolhatják a TBC-s megbetegedést, melynek terápiája ma is mindenekelőtt a gyógyszeres kezelést jelenti.

Tuberkulózis - Kik a veszélyeztetettek, hogyan terjed?>>

(Debreceni Egyetem)

Módosítva: 2014.03.24 14:37, Megjelenés: 2014.03.24 14:37
Címkék: TBC, Tuberkulózis
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Mire figyeljünk inhalálás esetén?...

Megfázás, asztma, COPD... A légúti betegségek kezelésében fontos szerep jut az inhalációs terápiának, amely során a gyógyszerek, gyógyhatású...

Tbc - A betegség tünetei és...

A tuberkulózis vagy rövidebb nevén a tbc a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2...

Multirezisztens tuberkulózis...

Évente 8-9 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, és a kór 2 millió emberéletet követel minden esztendőben. Hozzávetőlegesen 2...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.