Fekélyek kezelése probiotikumokkal

Szerző: WEBBeteg - N. A., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

A gyomor- és nyombélfekély kellemetlen és fájdalmas elváltozás. Különböző gyógymódokkal kezelik, de a hatás többnyire hagy némi kívánnivalót maga után.

A jelenlegi kutatások szerint az antibiotikumos kezelés csak az esetek 75 százalékában eredményes. A tudósok folyamatosan új kezelési módszerekkel kísérleteznek, jelenleg probiotikumokat - konkrétan bifidobaktériumokat - alkalmaznak a fekélyek kezelésére.

Antibiotikumok és probiotikumok

Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?

A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikum használat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.
Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?

A probiotikumok alapvető elemei lehetnének minden olyan kezelésnek, amit baktériumok okozta fertőzésekre alkalmaznak. Különösen hasznosak antibiotikumos kezelés mellett, hiszen az antibiotikumok a káros baktériumokkal együtt elpusztítják a hasznos baktériumokat is.

Az újabb kutatások szerint a probiotikumok segíthetnek a fekélyek kezelésében, de akár önmagukban is képesek arra, hogy megszüntessék a fekélyeket. Az eddigi eredmények alapján bizonyított, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek, illetve orvosolhatóak a különféle emésztőszervrendszeri problémák.

A bifidobaktériumok tesztelése

A bifidobaktériumok egy törzse (CECT 7366) laboratóriumi vizsgálatok során 95 százalékban meggátolta a Helicobacter pylori szaporodását, amely a nyombélfekély kialakulásáért felelős. A bíztató eredmények után a kísérleteket egereken folytatták.

21 napon át kezelték az egerek egy részét a fent említett probiotikummal, és ezeknél az egereknél jelentősen gyengébb volt a fekélyesedés, mint a kontrollcsoportnál. Ez azt a következtetést engedi levonni, hogy a fekélyek kezelésének jövője a probiotikumokban rejlik, nem az antibiotikumokban.

Embereken még ilyen jellegű tesztelés nem történt, ezért továbbra is antibiotikumokkal kezelik a fekélyeket. A kísérletek azonban egyértelművé tették, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása segíthet a gyomorproblémák megakadályozásában, így a fekélyek kialakulásában is. Ugyanakkor a probiotikumok nem csak az emésztőrendszeri betegségek esetén hatásosak.


Forrás: WEBBeteg
N. A., fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Módosítva: 2019.01.07 09:33, Megjelenés: 2017.05.15 05:21
Címkék: Probiotikum, Fekély
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Néhány tipp a probiotikumok...

A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy...

Biztonságos a mindennapos...

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek felveszik a harcot a szervezetben található káros baktériumok ellen, természetesen megtalálhatóak...

A probiotikumok egészségügyi...

A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is...

Mikor szedjünk probiotikumot?

A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.