Puffadás, teltségérzet, gázok: Itt a megoldás számos problémára!

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Amennyiben puffadástól, gázoktól, irritábilis bél szindrómától, bőr- vagy hüvelyfertőzéstől, esetleg hasmenéstől szenved, valószínűleg szeretne minél többet megtudni az ezek kezelésére kiválóan alkalmazható probiotikumokról.

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, melyek hasonlóak a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumokhoz. A probiotikus baktérium kultúrák segítik a szervezet bélflórájának természetes egyensúlyát helyreállítani.

Ideális esetben az emésztőrendszer mikroflóra kolóniája 85% „jó” baktériumot és 15% káros baktériumot tartalmaz. Ezt az egyensúlyt megzavarhatja antibiotikum használat, fogamzásgátló szedés, szteroidok, sugárkezelés, klóros víz-, cukor-, finomított élelmiszerek fogyasztása, rossz emésztés, stressz, egészségtelen étrend.

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

Immunrendszerünk soha nem szűnő működése életünk fontos biztosítéka. Sejtjei folyamatosan fésülik át szervezetünk minden részét, hogy a kórokozók és idegen anyagok hatásaitól megvédjen minket. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal, döntéseinkkel ezeket a folyamatokat segítjük vagy hátráltatjuk.
Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel fogalmakról>>

Mikor az egyensúly megbomlik, a szervezet toxinokkal telítődik, mely betegségekhez vezet. Probiotikus étrend-kiegészítők, illetve probiotikus élelmiszerek fogyasztásával segíti a „jó” baktériumok számának növekedését, a szervezet egyensúlyának helyreállítását.

A probiotikumok előnyei:

  • Javítják az emésztést
  • Fokozzák a vitaminok felszívódását
  • Segítik a vírusok, paraziták elpusztítását
  • Megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását
  • Szabályozzák a pH értéket tejsav és hidrogén-peroxid termelésével. Növelik a bélrendszer savasságát, ezáltal gátolják a káros baktériumok szaporodását

A probiotikumok az alábbi betegségek kezelésében hatásosak

  • Fertőző hasmenés és utazók hasmenése
  • Irritábilis bél szindróma
  • Hüvelyi fertőzések
  • Bőrfertőzések
  • Fogszuvasodás
  • Helicobacter pylori fertőzés – ez a baktérium okozza a legtöbb fekélyt és krónikus gyomorhurutot
  • Csökkentik a laktóz intolerancia tüneteit
  • Csökkentik a magas koleszterin szintet

Probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek

Probiotikumok és a vastagbél egészsége

Talán nem is tud róla, de a vastagbele több milliárd baktériumnak ad otthont. Az itt élő „jó baktériumok” a megfelelő élőhelyért cserébe elpusztítják a káros baktériumokat.
Probiotikumok és a vastagbél egészsége>>
  • Joghurt
  • Erjesztett tejtermékek
  • Miso
  • Savanyú káposzta
  • Egyes gyümölcslevek, szója italok

Nem minden joghurt tartalmaz aktív baktérium kultúrát. Az L. acidophilus, az L. bulgaricus és az S. thermophilus a joghurtokban leggyakrabban használt baktériumtörzsek. Kerülje a hőkezelt joghurtokat, mivel a pasztörizálási folyamat elpusztítja az élő kultúrákat.

Miért van szükség probiotikumokra?

Immunerősítés probiotikumokkal

Több száz tudományos vizsgálatot végeztek a jótékony tejsavbaktériumok hatását kutatva, melyek eredménye szerint a tavasztól őszig rendszeresen szedett probiotikumok segítenek megelőzni a téli időszakokban jellemző náthát, influenzaszerű megbetegedéseket, illetve a megbetegedés esetén gyorsabb és enyhébb lefolyású a betegség, kevesebb a kialakuló szövődmény.
Immunerősítés probiotikumokkal>>
  • A klóros víz tönkreteszi a bélflórát
  • Az állatokat antibiotikumokkal kezelik, és a hússal az antibiotikum is bekerül a szervezetbe
  • A jó baktériumok arányának jelentős csökkenését olyan problémák jelzik, mint a gázképződés, puffadás, szorulás, tápanyagok rossz felszívódása
  • Az alkohol öli a probiotikumokat, ösztönzi a káros baktériumok és gombák elszaporodását
  • Az antibiotikum használat nemcsak a káros, de a jó baktériumokat is elpusztítják
  • A fogamzásgátló tabletták és még számos egyéb gyógyszer is károsítja a bélflórát és a belek nyálkahártyáját

Hogyan válasszunk probiotikumot?

A probiotikumok alkalmazásához nem szükséges recept, megtalálhatóak a nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban. Ha a szervezetnek nincs rá szüksége, akkor sem okoz különösebb kárt.

A probiotikumokat ajánlatos éhgyomorra, étkezés előtt legalább 30-60 perccel fogyasztani. A gyomor-béltraktus megfelelő pH egyensúlya kritikus a probiotikumok egészségéhez és növekedéséhez. A vékonybél pH-jának enyhén lúgosnak (7.5-8.0), a vastagbélé enyhén savasnak (6.0-6.8) kell lennie. A megfelelő pH érték hiányában a probiotikumok nem fognak hatékonyan működni. A pH egyensúly fenntartásához fontos, hogy megfelelően táplálkozzon. A túlzottan savas szervezet betegségek forrása.

(WEBBeteg - Cs. K.)

Módosítva: 2011.06.07 20:11, Megjelenés: 2011.06.07 20:11
Címkék: Probiotikum
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

A probiotikumok egészségügyi...

A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is...

Mikor szedjünk probiotikumot?

A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és...

Probiotikumok - A barátságos...

A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést...

Probiotikumok és rost-kiegészítők

Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy...

Néhány tipp a probiotikumok...

A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.