Probiotikumok és a vastagbél egészsége

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Talán nem is tud róla, de a vastagbele több milliárd baktériumnak ad otthont. Az itt élő „jó baktériumok” a megfelelő élőhelyért cserébe elpusztítják a káros baktériumokat.

A probiotikumok biztosítják a bélflóra egyensúlyát, hogy a jó baktériumok mennyisége nagyobb legyen a belekben, mint a rossz baktériumoké. Mivel a vastagbél egészsége a bélrendszerben kezdődik, a probiotikumok akár bizonyos betegségek megelőzésében is segíthetnek.

A probiotikumokkal kapcsolatos legáltalánosabban elfogadott leírás szerint a probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek megfelelő mennyiségben való alkalmazása biztosítja a befogadó szervezet egészségét. A legtöbb probiotikum egyik fajtája vagy alfajtája a Lactobacillus vagy Bifidobaktérium baktériumcsaládnak, mint a Lactobacillus acidophilus vagy a Bifidobacterium Bifidus. Ezen felül egyes probiotikumok élesztőgombák, mint például a Saccharomyces boulardii.

A probiotikumok természetes forrásai a fermentált élelmiszerek, mint a joghurt, tej, szójatej és egyes gyümölcslevek. Néhány élelmiszer probiotikumokkal van dúsítva, illetve tabletta és kapszula formában is kaphatóak.

Előnyök

A probiotikumos étrend-kiegészítők segítenek helyreállítani a szervezetben a jó és rossz baktériumok arányát, mely általában bizonyos gyógyszerek, elsősorban antibiotikumok szedése miatt tolódhat el. Nem véletlen, hogy az antibiotikum szó ellentéte a probiotikum. Az antibiotikumok ugyanis nem csak a toxikus baktériumokat pusztítják el a belekben és a vastagbélben, hanem a hasznos baktériumokat is.

A bél és vastagbélrendszerben a káros baktériumok túlszaporodhatnak bizonyos betegségek következményeképpen. Ilyen például a gombás fertőzés, fogágybetegség, légúti fertőzések, Crohn-betegség, irritábilis bél szindróma, colitis ulcerosa, fertőző hasmenés vagy bőrfertőzések.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Alkalmazás

Bizonyított, hogy a probiotikumok alkalmazása hatékony bizonyos egészségügyi problémák kezelésében. Ide tartozik az irritábilis bél szindróma, fertőző hasmenés és a húgyúti valamint genitális traktus fertőzései. Emellett csökkentik a hólyagrák kialakulásának kockázatát, valamint segít a gyermekeknél az ekcéma kezelésében.

A vastagbél egészsége

A probiotikumok segítenek a vastagbélrák megelőzésében. Egy 2010-es tanulmány szerint a probiotikumok protektív hatással bírtak a patkányokban a kémiailag indukált vastagbélrákra, azáltal, hogy növelik a TNF-alfa szintet, mely a fehérvérsejtek által kibocsátott speciális fehérje, az immunválasz kezdeményezésére.

Mellékhatások

A probiotikumok alkalmazásának mellékhatásai ritkák és enyhék, általában kimerülnek a puffadásban és kisebb gyomorpanaszokban.

Ugyanakkor a probiotikumok stimulálják az immunrendszert és befolyásolják a metabolizmust. Mindenképpen konzultáljon orvosával mielőtt probiotikumok alkalmazásába kezd, különösen ha gyenge az immunrendszere, krónikus betegségben szenved vagy gyógyszert szed.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; livestrong

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.