• Gördülő Egészségügy - A szűrővizsgálat életet menthet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hétszázhuszonöt helyszín, több mint kétmillió vizsgálat, drámai szűrési adatok - ez Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának elmúlt négy évi mérlege. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése. A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok egyénre szabottak, és mindössze fél órát vesznek igénybe

    Hazánk az általános egészségi állapotát tekintve világviszonylatban „előkelő” helyen áll. Az összes halálozás 54 százalékáért a szív- és érrendszer, míg 27 százalékáért a daganatos betegségek a felelősek. Legalább három millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 40 százaléka túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képeset az emberek jóval többet dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. A  magyar lakosságnak az  átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól, az elmúlt években a lakosság létszáma 10 millió fő alá csökkent.

    Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?


    Sajnos jelenleg nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, nem érzi mindenki annak fontosságát. Ez a hozzáállás általában akkor változik, ha az illető családjában vagy közvetlen környezetében váratlanul megbetegszik, vagy éppen meghal valaki. Akkor mindenki elkezd saját magára vonatkoztatni, elmegy az orvoshoz és kivizsgáltatja magát.
    Nemzeti szűrőprogram: Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?>>

    Ezeket a szomorú adatokat figyelembe véve a teljes magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében indult útjára 2010-ben, 57 szakmai szervezet összefogásával, „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 2020-ig egy közel 20 m hosszú speciális szűrőállomással az ország településeit járva vizsgálja a hazai lakosság egészségi állapotát. A Program eddig 725 helyszínen 85 545 km-t megtéve, 1 077 egészségügyi szakember bevonásával 6 711 prevencióra fordított órával 2 266 337 vizsgálatot végzett és 194 549 látogatót fogadott.

    A Program célja változatlan, továbbra is lehetőséget kíván biztosítani a lakosságnak, hogy megtegyék az első lépést egészségük javítása érdekében. A szakmai és koordinációs bizottság véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon. A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy igenis szükség van az ilyen kezdeményezésekre, ugyanakkor egyre többen érzik, hogy oda kell figyelniük önmaguk és családjuk egészségére és szívesen élnek a szűrővizsgálatok adta lehetőségekkel.

    A szűrőprogram elmúlt négy év statisztikai adatainak tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezelteti magát, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Kijelenthetjük, hogy van hova fejlődni a magyaroknak a megelőzés tekintetében, erre az egyik legjobb lehetőség a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja”.

    Hirdetések

    Mit is mutatnak az adatok, mit mutatnak az eredmények?

    Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. A szűrőprogram elmúlt négy évében a megkérdezettek 22 százaléknál fordult már elő a családban szívinfarktus, míg stroke a résztvevők 16 százalékának családjában következett be.

    Idén több országos szűrőprogram indul


    A rákbetegségek hathatósabb megelőzése érdekében idén számos szűrőprogram indul, és az onkológiai ellátóhelyek fejlesztése is folytatódik.
    A rák ellenes küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szócska Miklós elmondta, április 10-étől emlőszűrési akciót hirdetnek, évi hatszázezer behívót postáznak majd, a hátrányos helyzetű térségekbe szűrőkamion megy majd, és meghosszabbítják a szűrőállomások nyitva tartási idejét is. Hozzátette, a méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepet játszó humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina ősztől lesz hozzáférhető a fiatal lányok számára, a közbeszerzési tendert már kiírták.

    Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/15520/orszagos-szuroprogramok-indulnak
    A rák ellenes küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szócska Miklós elmondta, április 10-étől emlőszűrési akciót hirdetnek, évi hatszázezer behívót postáznak majd, a hátrányos helyzetű térségekbe szűrőkamion megy majd, és meghosszabbítják a szűrőállomások nyitva tartási idejét is. Hozzátette, a méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepet játszó humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina ősztől lesz hozzáférhető a fiatal lányok számára, a közbeszerzési tendert már kiírták.
    Idén több országos szűrőprogram indul.>>

    Ugyanakkor a daganatos megbetegedés 43 százalékot, az anyagcsere betegség pedig 39 százalékot érintett. Elgondolkodtató a középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikó teszt eredménye, hiszen mintegy 20 százalékuknál mutatott jelentős kockázatot. A szűrésen részt vevők 29,3 százalékánál mértek a normálistól eltérő vérnyomásértéket. Az átlagos vérnyomás nőknél 129/81 Hgmm, férfiaknál 139/85 Hgmm volt. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 6 százalékának volt magasabb a vércukor szintje, míg a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 30 százalékánál, húgysav esetében 9 százalékánál mutatottak ki kiugró értéket.

    Emellett külön problémát jelent, hogy a megkérdezettek 25 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember hódol ennek a káros szenvedélynek, így számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a dohányzás nélkül elkerülhető lenne. Szomorú tény, hogy a válaszok alapján kiderült, hogy a megkérdezettek 73 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

    A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag, sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a résztvevők 70 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldség és gyümölcsféléket. Ugyanakkor a válaszadók 91 százaléka gondolja úgy, hogy a túlzott só fogyasztás betegséget okoz. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 42 százalékának napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 58 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás) szintén kiemelt tényező a betegségek prevenciójában.

    Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a (testtömeg-index) és a haskörfogat értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 50 százalékánál mértek eltérést az ideális célértékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is jelentős kockázatot mutatnak: előbbi az érdeklődők 61.6 százalékánál, utóbbi a résztvevők 45.7 százalékánál volt nagyobb a megengedettnél.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A komplex állapotfelmérés keretében végzett 34 féle szűrővizsgálat mindössze fél órát vesz igénybe. Segítségükkel teljes átfogó képet kaphat a vizsgált személy egészségügyi állapotáról, amelyet meg tud beszélni kezelőorvosával. A mért eredmények kiválóan jelzik, hogy a Programra továbbra is szükség van akár a megelőzés, akár az egészség megőrzése, de a betegség felismerése szempontjából is. Mivel a kezdeményezés tíz éven át tart, így kiválóan alkalmas arra, hogy az évek során az anonim adatokból a változásokat mérje és regisztrálja. A szűrővizsgálat mellett kiemelt fontosságú volt az életmód tanácsadás és felvilágosítás.

    A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, így 2014-ben is közel 200 helyszínen áll a lakosság rendelkezésére, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a hazai lakosság egészségmegőrzése és fejlesztése terén.

    (diamonagency.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA