Mellrák: fontos az időbeni felismerés

Diagnoscan Magyarország
megjelent: 2013.07.12.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente 5400-5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel.(x)

Az emlőrák a nők egyik legrettegettebb betegsége. A kór amellett, hogy a többi daganatos betegséghez hasonlóan megterhelő terápiákkal jár, a műtéti torzítástól való félelem is gátolja az orvoshoz fordulást. Gyanú esetén a választható legrosszabb taktika: a halogatás.

A betegség korai szakaszában nagy esély van arra, hogy az időben észlelt elváltozást csaknem nyomtalanul eltávolítsák, erre azonban minden egyes héttel csökken az esély.

Kit fenyeget a mellrák?

A betegség az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám a 40 év alatti nőknél is számos esetben diagnosztizáltak már emlődaganatot. Nagyon ritkán férfiaknál is kialakulhat.

Az általánosan veszélyeztetett korosztály mellett azok tartoznak a fokozott kockázatot viselők táborába, akiknek a családjában már fordult elő mellrrák, esetleg más (például nőgyógyászati) daganat. A veszélyeztetettséget fokozza, ha a tumor fiatalkorban fordult elő, s a páros szervek közül nemcsak az egyikben alakult ki, hanem mindkettőt megtámadta.

Önellenőrzés - figyeljünk magunkra!

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, és ez az, ami miatt a betegek sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz. Ezért van nagy jelentősége az önvizsgálatnak, amely panaszmentes, „néma” csomók felfedezésével segíti a minél korábbi terápia elkezdését.

Van az emlőráknak továbbá olyan formája is, amikor az emlőben csomó nem tapintható, a rákos betegség emlőgyulladás formájában jelentkezik.

Mindenkinek tanácsos tehát az orvost haladéktalanul felkeresni, akkor is, ha nem érez fájdalmat, de:

  • Az emlőben csomót tapint;
  • az emlőbimbó behúzódik;
  • az emlő bőrén behúzódást észlel;
  • emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg;
  • az emlő bőre – az ellenoldalihoz képest – duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik;
  • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel;
  • a hónaljban csomót tapint.

Annak ellenére, hogy a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, emlőrák 40 éves kor alatt is előfordulhat, ezért a fenti tünetek esetén fiataloknak is mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni!

Mammográfia – a legpontosabb vizsgálati módszer

Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet. Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?

Tudományosan bizonyított, hogy a 40 év feletti korosztályban a mammográfia jelenleg az a vizsgáló módszer, amely a legnagyobb pontossággal alkalmas az emlődaganatok korai felfedezésére, a szűrésre.

Nagyon fontos, hogy az érintett korú, panaszmentes nők éljenek a lehetőséggel és járjanak rendszeresen, 2 évente mammográfiás szűrésre. A mammográfiás vizsgálat során úgynevezett lágy röntgenfelvétel készül, amely sugárterheléssel jár, ezért az indokolatlanul sűrű vizsgálatokat kerülni kell. Segítségével már alig néhány mm-es elváltozások is felismerhetők, rendkívüli pontossággal.

Maga a szűrés gyors: a mell tapintásos vizsgálatát követően a készülék elé állva mindkét emlőt két lap közé helyezve, enyhén összenyomják, majd elkészítik a felvételeket. Mindez inkább kellemetlen, mintsem fájdalmas. Oldalanként 2-2, összesen négy felvételt készít az operátor. A vizsgálat után a Páciens elmehet. A lelet 1-2 héten belül elkészül, erről a Páciens írásos értesítést kap, pozitív eredmény esetén a megfelelő rendelésre való betegirányítás is megtörténik.

A panasz esetén végzett vizsgálat (például tapintott csomó esetén) annyiban különbözik ettől, hogy a felvételek elkészítése után rendszerint kiegészítő ultrahang vizsgálat is történik, ha szükséges, akkor mintavétellel (ezt nevezzük komplex emlővizsgálatnak).

Ez a szűrő-, illetve klinikai, komplex vizsgálat elvégezhető térítéses (privát rendelés) formában is, kellemes környezetben, néhány napos várakozási idővel. Magunk és családunk védelme érdekében érdemes ezt a néhány percet a vizsgálatra áldozni, így a baj még idejében felismerhető. Az éveket, melyet ezáltal nyerünk családunk, szeretteink körében tölthetjük el.

(Diagnoscan Magyarország)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

MR-mammográfia - Az emlő kontrasztanyagos MR-vizsgálata

MR-emlővizsgálatokat 1986-tól végeznek, s a technika azóta tovább fejlődik. Emlődaganatok diagnosztizálására kontrasztanyagot, általában...

A tájékozottság mellrákban is életet ment

A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil...

Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az...

A mellrák szűrése, diagnosztikája

Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját...

A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek...

A mellrák rizikófaktorai

A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza. Bár megéri egészséges életmódot folytatni, hogy csökkentsük a kockázatot, azonban sajnos...

Jóindulatú emlődaganat - Figyeljünk magunkra!

A jóindulatú emlőbetegség (más néven mastopathia vagy fibrocystás emlőbetegség) a leggyakoribb jóindulatú emlőelváltozás a változókor előtti...

A mellrák és típusai

Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.