• A tüdő CT-vizsgálata - mellkas CT

    Szerző: WEBBeteg

    A CT technika egy gyors, fájdalommentes, röntgensugárzással, számítógép segítségével végzett, megfelelő indikáció mellett veszélytelen, nagyon hatékony diagnosztikai képalkotó eljárás. Testünk különböző részeiről készülhetnek CT felvételek, így a mellkasunkról is.

    Hogyan történik a mellkas CT vizsgálata?

    A mellkas CT vizsgálata során a beteg a vizsgálóasztalon hanyatt fekszik, kezét a homlokára kell helyeznie. Az asztal egy vastag gyűrűbe csúszik be. A tüdőcsúcstól a mellékvesékig történik a leképezés. A vizsgálat során a légzést irányítják, asszisztens mondja, hogy szívja be a levegőt, rövid ideig tartsa bent, majd fújja ki és ezt követően lélegezhet tovább rendesen. Kontrasztanyag adására is szükség lehet.

    Hirdetés

    Milyen esetekben kerülhet sor a tüdő CT vizsgálatára?

    A mellkas CT vizsgálata a mellkasi szervek (tüdő, szív, nagyerek, gátorüreg) betegségeinek felismerésében, követésében hasznos vizsgálóeljárás.

    A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?


    A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a szűrővizsgálatokon. A kezelés így korán elkezdődhet, és a gyógyulás esélye jelentősen megnőhet. A tüdőrák korai stádiumában a tünetek szegényesek, nem specifikusak. Lehet esetleg enyhe köhögés, amelynek a beteg sokszor nem is tulajdonít jelentőséget, továbbá felléphet enyhe hőemelkedés, izzadékonyság. A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?>>

    Mellkasi kórfolyamatok tisztázása esetén az első lépés általában a röntgenfelvétel készítése. Amennyiben tisztázásra váró eltérés mutatkozik a röntgenen, indokolt lehet a CT elvégzése.

    A tüdőbetegségek felderítésében a CT kiemelkedő jelentőségű. Segítségével rendkívül részletgazdag képet kapunk a tüdő állapotáról, a tüdőben lévő esetleges gócokról, elváltozásokról. A tüdő CT vizsgálata során egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők. A néhány milliméteres gócok is felismerhetők, lokalizációjuk, méretük pontosan megítélhető. Mivel a sugárnyaláb több irányból érkezik, ezért a hagyományos röntgen számára nehezen „látható” helyeket, a legrejtettebb területeket (bordák mögötti területek, tüdőcsúcs, mellkasbemenet) is képes vizsgálni.

    Nélkülözhetetlen vizsgálat tüdődaganatok pontos elhelyezkedésének, kiterjedésének, stádiumának meghatározásában illetve a kiújulások kimutatásában. A tüdődaganatok szűrésére a modern alternatíva a mellkasi CT vizsgálat. A hagyományos röntgenhez képest körülbelül hússzoros sugártöbblettel dolgozik a CT készülék, emiatt főként dohányzók, leszokott, azonban korábban rendszeresen dohányzók, fokozott por-ártalomnak kitett személyek illetve daganatos családi háttérrel rendelkezők számára javasolják szűrés céljából.

    Mellkas CT: az eljárással felismerhető betegségek

    Egyéb daganatos betegségek tüdő áttéteinek korai felismerésében is elengedhetetlen.
    A gátorüreg betegségei a hagyományos röntgen segítségével csak abban az esetben ismerhetők fel, amikor már deformitást okoz az elváltozás az üreg körvonalán, vagyis előrehaladott állapotú a betegség. CT vizsgálattal már korábbi stádiumban felismerhetők bizonyos betegségek.

    Tüdőgümőkór gyanúja esetén az első választandó diagnosztikus eljárás a mellkas röntgen, azonban más betegségektől való elkülönítés céljából CT elvégzése is indokolt lehet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tüdőembólia kimutatásában a sokdetektoros CT vizsgálat az aranystandard.
    Tüdőgyulladások esetében szintén röntgen készül először, azonban makacs tüdőgyulladások hátterében meghúzódó folyamatok kiderítésében a CT segíthet. Azonos elhelyezkedésben ismétlődő tüdőgyulladás tüdőrák gyanúját vetheti fel.

    Mellkasi szervek fejlődési rendellenességei esetén a pontos anatómiai feltérképezést segítheti a CT.

    A tüdő vagy a gátorüreg kóros képleteiből bőrön keresztül történő szövettani mintavételhez a CT kiváló vezérlő eljárás lehet.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2013.03.11 20:11, Megjelenés: 2013.03.11 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az idegbecsípődés

    Az idegbecsípődés

    Dr. Berky Zsolt

    A kiváltó ok mielőbbi megszűnésével a tünetek nyomtalanul elmúlhatnak.

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

    Hypodensitás - mit jelent?

    A radiológiai vizsgálatok után gyakran fordul elő, hogy a betegek a leletet megkapják, de a kezelőorvossal csak későbbi időpontban tudnak találkozni. Emiatt gyakran merül fel az igényük, hogy az idegen szavakat, kifejezéseket tartalmazó lelet értelmét addig is valahogy megtudják, és emiatt sokan az internethez fordulnak segítségért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.