• A tüdő CT-vizsgálata - mellkas CT

    Szerző: WEBBeteg

    A CT technika egy gyors, fájdalommentes, röntgensugárzással, számítógép segítségével végzett, megfelelő indikáció mellett veszélytelen, nagyon hatékony diagnosztikai képalkotó eljárás. Testünk különböző részeiről készülhetnek CT felvételek, így a mellkasunkról is.

    Hogyan történik a mellkas CT vizsgálata?

    A mellkas CT vizsgálata során a beteg a vizsgálóasztalon hanyatt fekszik, kezét a homlokára kell helyeznie. Az asztal egy vastag gyűrűbe csúszik be. A tüdőcsúcstól a mellékvesékig történik a leképezés. A vizsgálat során a légzést irányítják, asszisztens mondja, hogy szívja be a levegőt, rövid ideig tartsa bent, majd fújja ki és ezt követően lélegezhet tovább rendesen. Kontrasztanyag adására is szükség lehet.

    Hirdetés

    Milyen esetekben kerülhet sor a tüdő CT vizsgálatára?

    A mellkas CT vizsgálata a mellkasi szervek (tüdő, szív, nagyerek, gátorüreg) betegségeinek felismerésében, követésében hasznos vizsgálóeljárás.

    A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?


    A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a szűrővizsgálatokon. A kezelés így korán elkezdődhet, és a gyógyulás esélye jelentősen megnőhet. A tüdőrák korai stádiumában a tünetek szegényesek, nem specifikusak. Lehet esetleg enyhe köhögés, amelynek a beteg sokszor nem is tulajdonít jelentőséget, továbbá felléphet enyhe hőemelkedés, izzadékonyság. A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?>>

    Mellkasi kórfolyamatok tisztázása esetén az első lépés általában a röntgenfelvétel készítése. Amennyiben tisztázásra váró eltérés mutatkozik a röntgenen, indokolt lehet a CT elvégzése.

    A tüdőbetegségek felderítésében a CT kiemelkedő jelentőségű. Segítségével rendkívül részletgazdag képet kapunk a tüdő állapotáról, a tüdőben lévő esetleges gócokról, elváltozásokról. A tüdő CT vizsgálata során egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők. A néhány milliméteres gócok is felismerhetők, lokalizációjuk, méretük pontosan megítélhető. Mivel a sugárnyaláb több irányból érkezik, ezért a hagyományos röntgen számára nehezen „látható” helyeket, a legrejtettebb területeket (bordák mögötti területek, tüdőcsúcs, mellkasbemenet) is képes vizsgálni.

    Nélkülözhetetlen vizsgálat tüdődaganatok pontos elhelyezkedésének, kiterjedésének, stádiumának meghatározásában illetve a kiújulások kimutatásában. A tüdődaganatok szűrésére a modern alternatíva a mellkasi CT vizsgálat. A hagyományos röntgenhez képest körülbelül hússzoros sugártöbblettel dolgozik a CT készülék, emiatt főként dohányzók, leszokott, azonban korábban rendszeresen dohányzók, fokozott por-ártalomnak kitett személyek illetve daganatos családi háttérrel rendelkezők számára javasolják szűrés céljából.

    Mellkas CT: az eljárással felismerhető betegségek

    Egyéb daganatos betegségek tüdő áttéteinek korai felismerésében is elengedhetetlen.
    A gátorüreg betegségei a hagyományos röntgen segítségével csak abban az esetben ismerhetők fel, amikor már deformitást okoz az elváltozás az üreg körvonalán, vagyis előrehaladott állapotú a betegség. CT vizsgálattal már korábbi stádiumban felismerhetők bizonyos betegségek.

    Tüdőgümőkór gyanúja esetén az első választandó diagnosztikus eljárás a mellkas röntgen, azonban más betegségektől való elkülönítés céljából CT elvégzése is indokolt lehet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tüdőembólia kimutatásában a sokdetektoros CT vizsgálat az aranystandard.
    Tüdőgyulladások esetében szintén röntgen készül először, azonban makacs tüdőgyulladások hátterében meghúzódó folyamatok kiderítésében a CT segíthet. Azonos elhelyezkedésben ismétlődő tüdőgyulladás tüdőrák gyanúját vetheti fel.

    Mellkasi szervek fejlődési rendellenességei esetén a pontos anatómiai feltérképezést segítheti a CT.

    A tüdő vagy a gátorüreg kóros képleteiből bőrön keresztül történő szövettani mintavételhez a CT kiváló vezérlő eljárás lehet.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2013.03.11 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegség a sarcoidosis?

    A sarcoidosis egy jóindulatú betegség, amely a szövetek között hoz létre elváltozást. A sarcoidosist gyakran véletlenül fedezik fel. A betegség spontán meggyógyulhat, de felléphet több szervi elégtelenség és akár halál is.

    Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

    Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Fáj a mellkasa? A bordaközi fájdalom lehetséges okai

    Amikor valakinek mellkasi fájdalma kezdődik, hajlamos szinte mindig a legrosszabbra gondolni: biztosan szívrohama van. Pedig a törzs eme, felső területén jelentkező panaszok hátterében számos esetben valamilyen kisebb, banális probléma áll.

    Mit mutat a szívultrahang? (ECHO)

    A szívultrahang sokmindent képes megmutatni, de nem mindent. Hogyan zajlik egy szívultrahang vizsgálat és mire lehet az eredményekből következtetni?

    Vizsgálatok a vastagbélrák kezelése előtt

    Amennyiben a szövettan igazolja a vastagbélrákot, további vizsgálatokra lehet szükség. A kivizsgálás azt szolgálja, hogy a kezelőorvosnak minél több információja legyen a beteg állapotáról, a daganat pontos elhelyezkedéséről, kiterjedéséről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA