• A tüdő CT-vizsgálata - mellkas CT

    Szerző: WEBBeteg

    A CT technika egy gyors, fájdalommentes, röntgensugárzással, számítógép segítségével végzett, megfelelő indikáció mellett veszélytelen, nagyon hatékony diagnosztikai képalkotó eljárás. Testünk különböző részeiről készülhetnek CT felvételek, így a mellkasunkról is.

    Hogyan történik a mellkas CT vizsgálata?

    A mellkas CT vizsgálata során a beteg a vizsgálóasztalon hanyatt fekszik, kezét a homlokára kell helyeznie. Az asztal egy vastag gyűrűbe csúszik be. A tüdőcsúcstól a mellékvesékig történik a leképezés. A vizsgálat során a légzést irányítják, asszisztens mondja, hogy szívja be a levegőt, rövid ideig tartsa bent, majd fújja ki és ezt követően lélegezhet tovább rendesen. Kontrasztanyag adására is szükség lehet.

    Hirdetés

    Milyen esetekben kerülhet sor a tüdő CT vizsgálatára?

    A mellkas CT vizsgálata a mellkasi szervek (tüdő, szív, nagyerek, gátorüreg) betegségeinek felismerésében, követésében hasznos vizsgálóeljárás.

    A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?


    A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a szűrővizsgálatokon. A kezelés így korán elkezdődhet, és a gyógyulás esélye jelentősen megnőhet. A tüdőrák korai stádiumában a tünetek szegényesek, nem specifikusak. Lehet esetleg enyhe köhögés, amelynek a beteg sokszor nem is tulajdonít jelentőséget, továbbá felléphet enyhe hőemelkedés, izzadékonyság. A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?>>

    Mellkasi kórfolyamatok tisztázása esetén az első lépés általában a röntgenfelvétel készítése. Amennyiben tisztázásra váró eltérés mutatkozik a röntgenen, indokolt lehet a CT elvégzése.

    A tüdőbetegségek felderítésében a CT kiemelkedő jelentőségű. Segítségével rendkívül részletgazdag képet kapunk a tüdő állapotáról, a tüdőben lévő esetleges gócokról, elváltozásokról. A tüdő CT vizsgálata során egyetlen légvétellel a tüdő egészéről vékonyrétegű metszeti képek készíthetők. A néhány milliméteres gócok is felismerhetők, lokalizációjuk, méretük pontosan megítélhető. Mivel a sugárnyaláb több irányból érkezik, ezért a hagyományos röntgen számára nehezen „látható” helyeket, a legrejtettebb területeket (bordák mögötti területek, tüdőcsúcs, mellkasbemenet) is képes vizsgálni.

    Nélkülözhetetlen vizsgálat tüdődaganatok pontos elhelyezkedésének, kiterjedésének, stádiumának meghatározásában illetve a kiújulások kimutatásában. A tüdődaganatok szűrésére a modern alternatíva a mellkasi CT vizsgálat. A hagyományos röntgenhez képest körülbelül hússzoros sugártöbblettel dolgozik a CT készülék, emiatt főként dohányzók, leszokott, azonban korábban rendszeresen dohányzók, fokozott por-ártalomnak kitett személyek illetve daganatos családi háttérrel rendelkezők számára javasolják szűrés céljából.

    Mellkas CT: az eljárással felismerhető betegségek

    Egyéb daganatos betegségek tüdő áttéteinek korai felismerésében is elengedhetetlen.
    A gátorüreg betegségei a hagyományos röntgen segítségével csak abban az esetben ismerhetők fel, amikor már deformitást okoz az elváltozás az üreg körvonalán, vagyis előrehaladott állapotú a betegség. CT vizsgálattal már korábbi stádiumban felismerhetők bizonyos betegségek.

    Tüdőgümőkór gyanúja esetén az első választandó diagnosztikus eljárás a mellkas röntgen, azonban más betegségektől való elkülönítés céljából CT elvégzése is indokolt lehet.

    Tüdőembólia kimutatásában a sokdetektoros CT vizsgálat az aranystandard.
    Tüdőgyulladások esetében szintén röntgen készül először, azonban makacs tüdőgyulladások hátterében meghúzódó folyamatok kiderítésében a CT segíthet. Azonos elhelyezkedésben ismétlődő tüdőgyulladás tüdőrák gyanúját vetheti fel.

    Mellkasi szervek fejlődési rendellenességei esetén a pontos anatómiai feltérképezést segítheti a CT.

    A tüdő vagy a gátorüreg kóros képleteiből bőrön keresztül történő szövettani mintavételhez a CT kiváló vezérlő eljárás lehet.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2013.03.11 20:11, Megjelenés: 2013.03.11 20:11
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.