A fiatal, jól keresők két-harmada várólista helyett fizetne a vizsgálatokért

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

A 35 év alatti felnőttek 82 százaléka már vett igénybe magánorvosi szolgáltatást, a 36-45 évesek 80 százaléka pedig fizetne az MR- és CT- vizsgálatokért, ha így hamarabb jutna hozzá a vizsgálathoz.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magasabb jövedelmű, felsőfokú végzettségűek önmagukon kívül gyermeküknek vagy szüleiknek is finanszíroznák a vizsgálatokat– derül ki abból a kutatásból, amelyet a Szinapszis Kft. közreműködésével végeztek.

A jövedelem emelkedésével nő a magánorvosi szolgáltatás igénybevétele

CT és MR-vizsgálatra a leghosszabb a várakozási idő, amely akár 2-3 hónap is lehet. A megkérdezett betegek körében ez már elfogadhatatlannak tűnik, így a krónikus betegek 35 százaléka igénybe venne fizetős szolgáltatást. A várólistás betegek 63 százaléka igényli is a tájékoztatást arról, hogy a TB-finanszírozott mellett külön térítés ellenében ezek a vizsgálatok rövid idő alatt elvégezhetőek, hiszen akkor el tudja dönteni, akar-e vagy tud-e azért fizetni.

Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
  • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
  • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
  • Debrecen: 06-30-944-69-20
  • Győr: 06-30-944-68-55
  • Szeged: 06-30-944-69-50

A fiatalabb, magasabb jövedelemmel rendelkező és felsőfokú végzettségű megkérdezettek között kiemelkedő az igény az egy-két napon belül elérhető MR- és CT-vizsgálatokra. A kutatásból az is kiderül, hogy minél hosszabb a várakozási idő, annál jobban hajlanak a betegek (vagy hozzátartozóik) arra, hogy az „ingyenes”, a társadalombiztosítás terhére készített vizsgálattal szemben a térítéses szolgáltatást válasszák. A betegek nemcsak maguknak, hanem gyermekük, vagy – különösen a fiatalabbak körében – szüleik részére is fizetnének a CT-ért vagy MR-ért.

A betegek fele a várakozási idő csökkentése miatt venne igénybe fizetős orvosi szolgáltatásokat, ezzel egyidejűleg úgy gondolja, hogy ezekhez magasabb minőség is társul.

Növekszik az igény a fizetős szolgáltatásokra - vélik az orvosok

A megkérdezett orvosok több mint három-negyede hasznosnak tartja azt a lehetőséget, hogy térítés ellenében el lehessen végeztetni diagnosztikai vizsgálatokat. Az orvosok többsége úgy gondolja, hogy ezzel rövidül a várakozási idő, hamarabb kézhez kapja a leletet, így gyors diagnózis születik.

A felmérés időpontjában az orvosok többsége úgy ítélte meg, hogy a diagnosztikai vizsgálatok esetében az ellátórendszer nem tudja a fellépő igényeket ellátni, a hosszú várólisták miatt növekvő igény lesz a fizetős vizsgálatokra és úgy értékelte, hogy erre van fizetőképes kereslet. A prognózisban az is szerepelt, hogy növekszik a betegek információja, képzettebbek lesznek.

A CT-kolonoszkópia az egyik legkeresettebb vizsgálat

2011-ben a vastagbél vizsgálatára használt CT-kolonoszkópia volt az egyik legkeresettebb térítéses képalkotó diagnosztikai szolgáltatás a Diagnoscan Magyarországnál. A vizsgálatot első sorban megelőző céllal veszik igénybe, hiszen a vastagbélben található polipok, egyéb elváltozások korai fázisban felismerhetőek, amellyel a súlyosabb daganatos betegségek kialakulása megelőzhető - mondta el Dr. Kardos Lilla a Diagnoscan Magyarország vezérigazgatója.

A kutatást az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. végezte a Szinapszis Kft. közreműködésével a Diagnoscan Magyarország részére.

(Diagnoscan Magyarország)

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István, Dr. Laki András
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.