• Új diagnosztikai módszer - A szív mágneses rezonanciavizsgálata

    Szerző: MTI

    A kardiológia legújabb segítsége a szív mágneses rezonanciavizsgálata (CMR), amely pontosságával és érzékenységével hatalmas segítség orvos és beteg számára. Egy belga és egy ausztráliai kutató a Presse Medicale legújabb számában írt összefoglaló referátumot az eljárásról.

    A Nobel-díj bizottság 2003-ban egy amerikai kémikust és egy angol fizikust jutalmazott a mágneses rezonanciavizsgálat diagnosztikai eszközként való kidolgozásáért. A röntgennel vagy a komputeres tomográfiával szemben itt nincs szükség ionizáló sugárzás használatára, ezért ez a technika bármikor ismételhető, nincsenek mellékhatásai. A korábbi eljárást nem lehetett a testbe beültetett fémek, például a pacemaker esetén használni, de az új műszerekkel már ez is megoldható.

    Hirdetés

    Mérhető a véráramlás, a koszorúerek állapota

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A CMR a szív esetében pontosan méri a szívüregek méretét, térfogatát és működését. A szívbillentyűk formáját, mozgását az ultrahangos diagnosztikus technikával már korábban is lehetett ábrázolni, de az új eljárással a szűk vagy rosszul záró szívbillentyűn át a véráramlás is jól látható, és ez a kezelés megválasztásában jelenthet nagy segítséget.

    Kontrasztanyag beadásával a szívizomzat vérátáramlása mérhető, és ez ugyancsak a szív állapotáról ad felvilágosítást. Az infarktus diagnosztikájában is nagy előrelépést jelent a CMR, hasonlóképpen a koszorúér-betegség fölismerésében és megítélésében.

    Ez a módszer pontosabban mérhetővé tette az életképes szívizomszövetek területét, szívizomkárosodás esetén a kezelés taktikájának megválasztását. A koszorúerek ábrázolása ennek a módszernek olyan előnye, mely szinte minden más eljáráshoz képest kiemelkedően fontos.

    A drága, de korszerű módszer a vezető hazai intézetekben mind több helyen segíti az optimális betegellátást és a magyar CMR szakértők a nemzetközi mezőnyben is igen elismertnek számítanak.

    Diagnosztikai módszerek


    Az MR (Mágneses Rezonancia) a 80-as évek közepén terjedt el az orvosi gyakorlatban. Nagy előnye, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást, így nincs káros biológiai hatása az emberi szervezetre. A Mágneses Rezonancia (MR)>>

    (mti)

    Legutóbb frissült: 2011.10.04 09:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szívizomgyulladás okozói, tünetei és kezelése

    A szívizomgyulladás (myocarditis) bármely életkorban előfordulhat, de alapvetően ritka betegség: körülbelül 1-10 főt érinthet évente 100 000 ember közül. Dr. Molnár Dóra kardiológus szakorvos írása.

    A szívizom-elfajulások

    Az úgynevezett cardiomyopathiák a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában károsodik, oka lehet örökletes, de kialakulhat valamilyen külső tényező, alkohol, méreg, fertőzés, koszorúér-betegség következtében is.

    Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

    Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.

    A szívzörej tünetei, diagnosztizálása és kezelése

    A szívzörej nem szívbetegség, de lehet annak a tünete. A vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenségre sokan azt hiszik, hogy súlyos szívfejlődési rendellenességről van szó, de szerencsére ez a legtöbb esetben nem így van.

    A koszorúérműtét (bypassműtét)

    A koszorúérműtét vagy bypassműtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén. Hogy zajlik ez a beavatkozás? Mit érdemes tudni a betegeknek?

    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások