A testünket kaptuk, de hogy mit hozunk ki belőle, az csak tőlünk függ

Szerző: Diagnoscan Magyarország

Jakupcsek Gabriella dinamikus, kívülről izgalmas és csillogó, belülről azonban – ahogyan maga is elmondja – igen stresszes, keményen terhelt, a napi tévés és rádiós műsorokkal állandóan a szemünk előtt mozgó, meghatározó figurája hosszú évtizedek óta mindennapjainknak. (x)

A Diagnoscan Magyarországgal számos közös érték mentén találkozhatott, s így lett a Diagnoscan Magyarország egészségügyi kampánynagykövete.

- A műsorvezető, újságíró-szerkesztő valójában nem volt meglepve, amikor felkérték erre a nemes kampányra. „Nagy megtiszteltetés volt persze, hogy az Diagnoscan Magyarország eszébe pont én jutottam. A megkeresés arról szólt, hogy amikor az ember magából a maximumot akarja kihozni, akkor preventíve, megelőzésképpen vigyáz az életére.

- Ha én ezt megtestesítem azzal, ahogy kinézek, és ahogy élek, akkor nekem kutya kötelességem ebben segítségére lenni nem csupán a Diagnosztikai Központnak, hanem a segítségükkel Önöknek, az olvasóknak is. Úgy gondoltuk, hogy az életmódom - vagyis ahogyan karban tartom magam - nem járhatatlan út mások számára sem, mert nem jár különösebb erőfeszítéssel.

A közös fő célunk a betegségek megelőzése, az egészségmegőrzés, s hogy mindezt közelebb hozzuk az emberekhez.” – lelkesedik fel már az interjú elején Gabriella, s a magam szkeptikus kérdéseivel sem lohasztom a kedvét.

- Akkor azt akarja mondani, hogy az Ön életmódja nagyban hasonlít egy átlagemberéhez, s hogy benne semmi csodaszer és praktika nem fér meg, csak a tudatos odafigyelés?

- Úgy gondolom, életmód az is, ha valaki rendszeresen odafigyel arra, hogy milyen állapotban van a szervezete. Ahogyan az ember húszévesen a tükörben méregeti magát, később arra is oda fog figyelni, hogy hogyan változik a fizikai állapota.

Én elég korán kénytelen voltam mindezzel szembesülni, hiszen a munkahelyem és a munkám mennyisége is rákényszerít arra, hogy mindig figyeljek az állapotomra. A testem a munkaeszközöm. Elemi érdekem, hogy odafigyeljek az egészségemre. Ennek vannak nagyon egyértelmű eredményei is, például, hogy két nagyfiam mellett most egy tündéri kislány anyukája lehetek.

- A folyamatosan leterhelt, stresszes életmód ma már valóban nem tűnik egyedinek, sőt. Ön mit gondol, hogyan érhetünk el egy kiegyensúlyozottabb életminőséget?

Kardio CT – A tünetek megjelenése előtt kiszűri a szűkületet!
A radiológiai diagnosztika nem csupán tüdő- és emlőszűrésre alkalmas, bár általában ezekre a vizsgálatokra használják. A szívkoszorúér meszesedéseit, szűkületeit is diagnosztizálni lehet a kardiológiai CT segítségével. A kardio CT-ről bővebben

- Én abban hiszek, hogy az embernek kezelnie kell a testét. Vannak adottságaink, de az, hogy testünk hová fejlődik, és mennyit tudunk kihozni belőle - nem csak esztétikailag, hanem fizikai értelemben is - az csak rajtunk múlik. Mit eszünk, mennyit mozgunk, tudjuk-e hogy éppen vitaminhiányunk van, és sok hasonló apró, de nagyon fontos kérdés határozhatja meg az életminőséget.

A Diagnoscan Magyarországnak a prevencióra és a szűrővizsgálatokra felhívó kampánya azért támogatandó számomra, mert a képalkotó diagnosztika ráadásul az életminőségünk legkellemesebb orvosi prevenciós részét képviseli. Hiszen ezek a vizsgálatok egyáltalán nem kellemetlenek, nem fájnak, miközben olyan információkat adnak a szervezetünkről, amelyről az ember nem mondhat le.

- Mindezzel nem nehéz egyetérteni, mégis ma Magyarországon az általános egészségmegőrzéshez való hozzáállásunk siralmas. Többnyire csak akkor megyünk orvoshoz, kórházba, ha már baj van.

- Tudja, ezt én nem tudom elfogadni és megérteni. Például, akinek autója van, az amellett, hogy félévente szervizbe viszi, rendszeresen ablakmosót, fagyállót tölt bele, és időnként megnézeti a guminyomást is. Ugyanerről beszélek, amikor azt mondom, hogy egy vérvétel, egy MR vizsgálat, egy ultrahang, egy-egy szűrővizsgálat az életünk része kell, hogy legyen. Amit használok - jelen esetben a testem - időnként megérdemel egy pillanatfelvételt, állapotfelmérést.

- Igen, talán több oka is van annak, amiért jó távol elkerüljük az egészségüggyel kapcsolatos helyeket, és azt hiszem nem is tudunk számos elérhető újításról, szolgáltatásról, de még alapinformációkról sem…

Vastagbél CT
A vastagbél CT-vizsgálata lehetőséget ad arra, hogy a vastag- illetve végbél daganatos megbetegedéseit időben felfedezzék. A korai diagnózis esélyt ad a teljes gyógyulásra, ezért a szűrővizsgálat nagyon fontos. A vastagbél CT-ről bővebben

- Sajnos Magyarországon valóban nem az az általános szemlélet, hogy fokozottan odafigyeljünk saját magunkra. Sokszor bizonytalanok vagyunk, nem tudjuk, mi jár nekünk, és mit engedhetünk meg magunknak, ha az egészségünkről van szó. És ez nem csupán anyagi kérdés. Sok esetben valaki hónapokig szorongva várja a vizsgálatot, miközben néhány ezer forintért van várakozás nélküli diagnosztikai lehetőség is, és egy betegséget már az elején el tudnának csípni.

Úgy gondolom, hogy ez is a prevenció része: az emberek ne féljenek, ne frusztrálják magukat feleslegesen, ha van mód és lehetőség sorban állás nélkül is hozzájutni ezekhez a fontos képalkotó vizsgálatokhoz. Sajnos egy betegségnél a várakozással teli hónapok az életet is jelenthetik, így nagyon nem mindegy, hogy tudnak-e az emberek ezekről a modern lehetőségekről, ami ma már tömegeknek elérhető.

És közben ne feledjük el, hogy az évente egyszeri ilyen típusú vizsgálat talán az átlagember számára is kifizethető és megéri.

- Valóban a kampány, s így a Diagnoscan Magyarország fontos célkitűzése, hogy tájékoztassa az embereket azokról a modern képalkotó diagnosztikai eljárásokról, melyek segítségével sok, súlyos kimenetelű betegség már nagyon korai stádiumban felismerhető.

- Így van. Az emberek többsége például azért nem megy be a kórházba, mert kiszolgáltatottsággal, lerobbant állapotokkal szembesül. Ami fontos, hogy ne betegségtudattal, hanem egészségtudattal menjünk el a vizsgálatokra. Ehhez komoly szemléletváltás kell, és ezért küzdünk a Diagnoscan Magyarországgal. Ma már számos helyen van képalkotó diagnosztikai központ, ahol persze vannak tb-támogatott vizsgálatok és/vagy térítésesek is. Nemrégiben például a budapesti Mammut Bevásárlóközpontban nyílt meg egy ilyen képalkotó diagnosztikai hely, pontosan azért, hogy az ember, akár csak tájékozódási szándékkal is bemehessen, s felmérethesse állapotát.

Az embereknek maguknak kell odafigyelniük saját magukra, és maguk felelősek a saját állapotukért. A Diagnoscan Magyarország Központojainak abban van felelősségük, hogy hírt adjanak ezekről a helyekről és az elérhető szolgáltatásokról.

Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
  • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
  • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
  • Debrecen: 06-30-944-69-20
  • Győr: 06-30-944-68-55
  • Szeged: 06-30-944-69-50

- Ma már egyre több nő tudja, és ki is használja a szűrőprogramokat, elsősorban a mellrákszűrésre, mammográfiára, vagy az emlő MR-vizsgálatára gondolok.

- Szerencsére én is úgy látom, hogy a kampánynak ez a része könnyebb, hisz a nők nagy része harminc fölött már tudatosan használja ezeket a szolgáltatásokat. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a mammográfia, vagy a mellrákszűrés nem korfüggő! Testünk természetes változásával és használódásával kötelezően igénybe kellene venni ezeket a vizsgálatokat.

Nem titok, hogy ma már számos fiatalnak van mellimplantátuma. Számukra az emlő MR-vizsgálata például nagyon jó módszer az implantátum épségének ellenőrzésére, hiszen az implantátum sérülése nagyon sokáig tünetmentes, és ezzel a vizsgálattal már idő előtt észlelhető a baj. Vagy akiknek a családjában fordult már elő emlődaganatos megbetegedés és így felmerülhet a genetikai érintettség gyanúja, azoknak fokozottan javasoltak ezek a rendszeres női szűrések.

MR vizsgálatok
Az MR (mágneses rezonanciás) vizsgálatot döntően a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára alkalmazzuk, de kiválóan alkalmazható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence vizsgálatára is. Az erekről is információt kaphatunk. A leggyakoribb indikációk: fejfájás, szédülés, agyi történés, áttétkeresés, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák. (x) Az MR vizsgálatról bővebben

- De ne feledjük el a keveset emlegetett csontsűrűség mérést sem, ami valójában a kor előrehaladtával érint mind nagyobb tömegeket…

- Tudja pontosan ez az, amivel felmentést ad magának sok ember. Hiszen mit jelent a kor előrehaladta? Biológiailag számos dolog megváltozott mára. A nőknek nagyon sokat kell harcolniuk például egy gyerekvállalásért, komoly hormonváltozásokon mehetnek keresztül, nem mindegy mit esznek és mit juttatnak be a szervezetükbe, s így nem lehet tudni, valójában kinél mikor indul el az a folyamat, ami a csontok ásványi anyag tartalmának csökkenését jelenti. A csontsűrűség mérés például tipikusan fájdalommentes, gyors, mégis hatékony vizsgálat harminc fölöttieknek. A legpontosabb eljárás erre a csont-denzitometria, mely csaknem egyedüli módszer a csontritkulás kezelés monitorozásában. És a tudomány fejlődik, vajon hány ember tudja, hogy egy ilyen berendezés az említett vizsgálatokon túl képes arra is, hogy a következő 10 évre csonttörési rizikót adjon, és hogy képes a teljes testzsír/testtömeg arány mérésére, mely nagyon hasznos lehet azoknak, akik sportolnak vagy fogyókúráznak, mert az alapállapot meghatározásán túl lehetővé teszi az edzések eredményességének követését is.

Ilyen vizsgálatokra egyes Diagnoscan Magyarország Központjaiban is van lehetőség. Aki nagyobb hormonkezelésen esett át, vagy már a változó korba lépett, annak mindenképpen javasolt a csontsűrűség mérése, állapotfelmérése.

Remélem, ezekkel az ismeretekkel és a figyelemfelhívással együtt tehetünk a kiegyensúlyozottabb és tudatosabb életért. A többi már az egyén felelőssége.

(Diagnoscan Magyarország, Első Egészségügyi Marketing)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Milyen teendői vannak a képalkotó...

Nem minden esetben egyértelmű, milyen teendői lehetnek adott képalkotó vizsgálat előtt. A legfontosabb tudnivalókat próbáljuk összefoglalni...

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos CT-vizsgálatra? Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá? Hogyan történik maga a...

Menedzserszűrés - Amit a...

A menedzserszűrés szó szerint a menedzserek, ám összefoglalóan a stresszes, rohanó munkát végző, alapvetően egészséges, de veszélyeztetett vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.