• Az ultrahangvizsgálat

        Szerző: Diagnoscan Magyarország

        Hasi, kismedencei ultrahang vizsgálatot hasi és alhasi panaszok esetén, lágyrész ultrahang vizsgálatot nyaki és egyéb lágyrész elváltozás gyanújakor, (pl. pajzsmirigy, nyirokcsomók, stb. megítélésére). Erek Doppler ultrahang vizsgálatát dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, érelmeszesedés, stb. esetén ajánljuk.(x)

        Milyen korosztálynak?

        Ultrahang vizsgálat bármely korban végezhető. 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei UH és a nyaki erek ultrahang vizsgálata.

        Hirdetés

        Milyen időközönként ajánlott?

        1-2 évenként (általános állapottól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint.

        Hogyan zajlik a vizsgálat?

        Ultrahang vizsgálat
        Ultrahang vizsgálat

        A vizsgálatok fekvő testhelyzetben történnek, kontakt gél használatával. Egyes szervek jobb vizsgálhatósága érdekében a betegnek rövid időre vissza kell tartani a lélegzetét, illetve mindkét oldalára el kell fordulni. A vizsgálat mozdulatlanságot igényel.

        Mit tegyünk a vizsgálat előtt?

        Hasi UH vizsgálat előtt 6-8 órával már nem szabad enni, csak csapvíz ill. szénsavmentes ásványvíz fogyasztható. Kávé, tea, cukros üdítőital fogyasztásától, dohányzástól, rágógumizástól tartózkodni kell. Kismedencei UH vizsgálat tervezett időpontja előtt 1órával 1 liter folyadék fogyasztása és a vizelet visszatartása javasolt.

        Milyen hosszú a vizsgálat?

        A vizsgálat átlagosan 15-20 percig tart.

        (Diagnoscan Magyarország)

        Módosítva: 2010.03.02 16:09, Megjelenés: 2010.03.02 16:09
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Szürkehályog-műtét

        Szürkehályog-műtét

        Szponzorált tartalom

        Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

        A prosztata egészsége

        A prosztata egészsége

        Cs. K., fordító

        Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

        Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

        Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

        Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

        A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

        Diagnosztikai módszerek - Ultrahangvizsgálat

        Az ultrahang a 70-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban igen gyakran használt vizsgálati módszer, hiszen semmilyen kellemetlenséget vagy kockázatot nem jelent a páciens számára.

        Mit mutat a hasi ultrahang?

        Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag-, vese- és hasnyálmirigypanaszok kivizsgálására is.

        Ultrahanggal is fiatalodhatunk

        Az ultrahangot több, mint 70 éve alkalmazzák a diagnosztikában, és néhány éve már fiatalodni is lehet a segítségével. Dr. Demjén Renáta, az Oxygen Medical Ultherapy szakértője a felhasználás új területeiről beszélt.

        Ízületi ultrahang vizsgálat

        Az ízületi ultrahang vizsgálat az ultrahanggal végzett vizsgálatoknak egy olyan speciális formája, mely során lehetőség nyílik egyrészt a csontos képletek, másrészt az ízületek, szalagok, íntapadások, nyáktömlők, ízületi belhártya ábrázolására.

        Doppler-vizsgálatok

        Doppler-ultrahang vizsgálat során az ultrahang (UH) készülék magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, melynek egy része a szervezetben elnyelődik, másik része visszaverődik. Az eljárás a véredények vizsgálatát szolgálja.

        Ultrahang, mint férfi fogamzásgátló?

        Tudósok azt vizsgálják, vajon az ultrahang hatásos, visszafordítható fogamzásgátló lehet-e a férfiaknál.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.