• CT-vizsgálat

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A CT vizsgálat bármely életkorban végezhető, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük. Terhességben szintén csak rendkívüli indikáció esetén kerülhet sor CT vizsgálatra. (x)

    Milyen esetekben ajánljuk?

    • Idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására.
    • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
    • Daganatos betegségek gyanújában a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
    • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére.
    • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére.
    • Az erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására.
    Hirdetés

    Van-e kockázata?

    A képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. Ritkán ugyan, de a CT vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat.

    Hogyan zajlik a vizsgálat?

    CT vizsgálat
    CT vizsgálat

    A CT vizsgálószerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik a beteg vizsgálat közben. A mérés rövid ideig tart, alatta sem mozogni sem lélegezni nem szabad. Legtöbb esetben a második "mérés" előtt vénásan kontrasztanyagot adnak. Szükség esetén több "mérés" is készül.

    Hasi-kismedencei rutin CT vizsgálatnál a belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztania a tényleges vizsgálat előtt 1-1,5 óra alatt.

    Speciális hasi-kismedencei CT vizsgálat a vékonybelek vizsgálatára: a vékonybelek folyadékkal történő feltöltése a vizsgálat feltétele. Speciális hasi-kismedencei CT a vastagbelek megítélésére: a megfelelő ábrázoláshoz a vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltjük, injekcióban görcsoldót kap, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsük.

    Speciális CT vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére: a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázoljuk a szívet és annak ereit.

    Mit tegyünk a vizsgálat előtt?

    CT vizsgálat előtt 4-6 órával éhezni kell, szénsavmentes vizet, teát azonban bőven fogyasszon. Ha Ön cukorbeteg és tablettát szed betegségére CT vizsgálat előtt és után 2-3 nappal a gyógyszer szedését fel kell függeszteni.

    Vastagbél CT: az eredményes vizsgálathoz a bél kitisztítása szükséges.

    Vizsgálati idő?

    Átlagosan 5 - 15 perc, a szív vizsgálat 30 perc.

    (Diagnoscan Magyarország)

    Módosítva: 2010.02.03 15:37, Megjelenés: 2010.02.03 15:37
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.