• CT-vizsgálat

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A CT vizsgálat bármely életkorban végezhető, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük. Terhességben szintén csak rendkívüli indikáció esetén kerülhet sor CT vizsgálatra. (x)

    Milyen esetekben ajánljuk?

    • Idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására.
    • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
    • Daganatos betegségek gyanújában a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
    • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére.
    • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére.
    • Az erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására.
    Hirdetés

    Van-e kockázata?

    A képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. Ritkán ugyan, de a CT vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat.

    Hogyan zajlik a vizsgálat?

    CT vizsgálat
    CT vizsgálat

    A CT vizsgálószerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik a beteg vizsgálat közben. A mérés rövid ideig tart, alatta sem mozogni sem lélegezni nem szabad. Legtöbb esetben a második "mérés" előtt vénásan kontrasztanyagot adnak. Szükség esetén több "mérés" is készül.

    Hasi-kismedencei rutin CT vizsgálatnál a belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztania a tényleges vizsgálat előtt 1-1,5 óra alatt.

    Speciális hasi-kismedencei CT vizsgálat a vékonybelek vizsgálatára: a vékonybelek folyadékkal történő feltöltése a vizsgálat feltétele. Speciális hasi-kismedencei CT a vastagbelek megítélésére: a megfelelő ábrázoláshoz a vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltjük, injekcióban görcsoldót kap, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsük.

    Speciális CT vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére: a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázoljuk a szívet és annak ereit.

    Mit tegyünk a vizsgálat előtt?

    CT vizsgálat előtt 4-6 órával éhezni kell, szénsavmentes vizet, teát azonban bőven fogyasszon. Ha Ön cukorbeteg és tablettát szed betegségére CT vizsgálat előtt és után 2-3 nappal a gyógyszer szedését fel kell függeszteni.

    Vastagbél CT: az eredményes vizsgálathoz a bél kitisztítása szükséges.

    Vizsgálati idő?

    Átlagosan 5 - 15 perc, a szív vizsgálat 30 perc.

    (Diagnoscan Magyarország)

    Módosítva: 2010.02.03 15:37, Megjelenés: 2010.02.03 15:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    Dr. Dinya Zoltán

    Milyen pszichés következményei lehetnek a gyermekre nézve?

    Diabéteszes neuropátia

    Diabéteszes neuropátia

    Cs. K., fordító

    Milyen emésztési problémák lehetnek a diabéteszes neuropátia következményei?

    Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia, csontscan)

    A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok során valamely szerv vagy szervrendszer anyagcseréjére, bizonyos anyagok szervezeten belüli eloszlására kapunk választ.

    Hypodensitás - mit jelent?

    A radiológiai vizsgálatok után gyakran fordul elő, hogy a betegek a leletet megkapják, de a kezelőorvossal csak későbbi időpontban tudnak találkozni. Emiatt gyakran merül fel az igényük, hogy az idegen szavakat, kifejezéseket tartalmazó lelet értelmét addig is valahogy megtudják, és emiatt sokan az internethez fordulnak segítségért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.