• CT-kolonoszkópia - Esély a gyógyulásra

    Szerző: Diagnoscan Magyarország

    A vastagbél CT-vizsgálata lehetőséget ad arra, hogy a vastag- illetve végbél daganatos megbetegedéseit időben felfedezzék. A korai diagnózis esélyt ad a teljes gyógyulásra, ezért a szűrővizsgálat nagyon fontos.

    Az egészségtudatos életmódhoz hozzá tartozik a helyes táplálkozás, rendszeres mozgás, a káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás) kerülése. Emellett a szűrővizsgálatok jelentősége sem elhanyagolható, hiszen az időben, korai stádiumban felfedezett betegségek prognózisa nagyságrendekkel jobb.

    Hirdetés

    A vastagbél daganatos megbetegedéseinek szűrése

    A vastagbél daganatos megbetegedéseit az esetek nagy részében későn diagnosztizálják, hiszen nem okoznak tipikus, jól felismerhető panaszokat. A megváltozott székletet emésztési zavarnak tudjuk be, a megmagyarázhatatlan hasi kellemetlenségeket a stresszre fogjuk, a székletben megjelenő vért pedig talán észre sem vesszük, hiszen szabad szemmel nem látható. Pedig ezek a halálesetek megelőzhetőek lennének, ha részt vennénk a vastag- és végbelet érintő szűrővizsgálaton.

    Különösen érdemes odafigyelni azoknak, akik családjában előfordult már béldaganat, akinél korábban vastagbélpolipot találtak, a vastagbél gyulladását diagnosztizálták. 50 év felett, alacsony rosttartalmú táplálkozás mellett indokoltabb a szűrés, hiszen ezek hajlamosító tényezők a daganatos megbetegedésre. Amennyiben időben felismerik a vastagbélrákot, esetleg már megelőző stádiumban diagnosztizálják, minden valószínűség szerint teljes gyógyulásra számíthatunk. A CT-kolonoszkópia arra is lehetőséget ad, hogy a daganatokat azelőtt felfedezzék, mielőtt tüneteket okozna, esetleg vérezgetne.

    Hogyan zajlik a CT-kolonoszkópia?

    A virtuális kolonoszkópia során a végbélbe helyezett kicsi, nagyon vékony cső segítségével levegővel töltik fel a vastagbelet, és a pácienst hason illetve háton fekve megvizsgálják. Ez a hasi-kismedencei CT vizsgálat hasonló eredményt ad, mint a vastagbéltükörzés, de a kellemetlenségek jóval kisebbek, a vizsgálat altatás, bódítás nélkül is elviselhetőbb, mint az endoszkópos béltükrözés. A kapott képek a bélfalról, a bélüregről szolgáltatnak információt, de a polipokat, a bélfalon kívüli elváltozásokat, az egyéb hasi szerveket, a hasi-kismedencei nyirokcsomók állapotát is megmutatják.

    Minimális a kellemetlenség vastagbél-CT-vel

    A Diagnoscan Magyarország Diagnosztikai Központban akár beutalóval, akár anélkül, térítés ellenében kivizsgálják a pácienseket. Előbbivel néhány hét, utóbbi esetén csupán néhány nap a várakozási idő. Előre megbeszélt időpontban végzik a vizsgálatokat, ezért az intézményben is csak minimális időt kell eltölteni. A legmodernebb technika gondoskodik a megfelelő ellátásról, a vizsgálatot végző orvosok pedig profizmusokkal csökkentik a kellemetlenségeket. A leletek kiértékelése gyorsan zajlik, az intézmény operátorai gondoskodnak róla, hogy a megbeszélt időpontban a beteg kézhez kaphassa őket.

    (Diagnoscan MagyarországElső Egészségügyi Marketing)

    Módosítva: 2010.01.01 12:43, Megjelenés: 2010.01.01 12:43
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Stroke után

    Stroke után

    Dr. Kerekes Éva

    A pszichés szövődmények kezelését már a korai szakaszban el kell kezdeni.

    Az önfeledt nőiességért

    Az önfeledt nőiességért

    WEBBeteg

    Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)

    Betegklub vastagbéldaganattal élőknek

    Bármilyen daganatos megbetegedés esetén segítséget jelenthet a hasonló problémával küzdő bajtársak társasága, akik reményt nyújtanak, példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. Nem mellékesen pedig hasznos információkhoz juthatnak a tagok meghívott orvosoktól, szakemberektől, illetve a betegtársaktól is. Öt szervezetet mutatunk be.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Vastagbélpolipot találtak - Mit tegyek?

    Bizonyára sok kérdés felmerült Önben, amennyiben vastagbélszűrés vagy más célú endoszkópos beavatkozás során polipot fedeztek fel a szervezetében. Összeállításunkban a vastagbélpolipokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adunk választ.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Gyermekvállalás vastagbélrák után

    A vastagbélrák a legtöbb esetben az 50 év feletti korosztályt érinti, azonban a fiatalabb életkor sem jelent biztosítékot, különösképpen akkor, ha a családban volt már hasonló tumoros betegség. Felvetődik emiatt a kérdés: amennyiben nemző- illetve fogamzóképes életkorban lévő az érintett beteg, vajon milyen hatással lehet a vastagbélrák a termékenységre és a családtervezésre.

    Végbélrák - A betegség kialakulása, első tünetei

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA