Egyedülálló szolgáltatás a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben

Szerző: OGYI

Termékfotókkal bővült az OGYI gyógyszer-, és gyógytermék-adatbázisa a gyógyszerhamisítás elleni fellépés jegyében. A gyógyszerhamisítás nem csak súlyos gazdasági károkat okoz, hanem veszélyezteti a megtévesztett vagy óvatlan fogyasztók egészségét.

A gyógyszerrel kapcsolatos visszaélések – a hamisítás, az illegális terjesztés, a vásárlók félrevezetése – egyre veszélyesebb jelenség, amellyel szemben csak gyógyszerfogyasztók megfelelő tájékoztatásával, a gyógyszerészek, a gyógyszergyártók és forgalmazók, valamit a hatóságok közös fellépésével lehet felvenni a küzdelmet.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet kiemelt feladatának tartja a gyógyszerhamisítás elleni fellépést, melynek során együttműködik a nemzetközi és hazai hatóságokkal, szervezetekkel. Az egyik legfontosabb feladatunk a tájékoztatás. Ez jelenti azt is, hogy aktívan felhívjuk a társadalom figyelmét a veszélyekre, valamint azt is, hogy megbízható információkkal látjuk el az érdeklődőket.

Az OGYI a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem új eszközeként Európában is egyedülálló szolgáltatást vezetett be. A www.ogyi.hu honlapon eddig is megtalálható volt valamennyi Magyarországon forgalmazott gyógyszer pontos leírása, de mostantól a gyógyszerek, illetve gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények (gyógytermékek) könnyebb beazonosíthatósága érdekében – a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem részeként - az OGYI nyilvános adatbázisát kibővítette az engedélyezett készítmények fényképeivel.

A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények (más néven: gyógytermékek) csomagolásának fényképeit szintén fontosnak tartottuk megjeleníteni, mivel ezeket a készítményeket nehezebb megkülönböztetni a mostanában egyre „népszerűbb” engedélynélküli csodaszerektől.


A Gyógyszer- (http://www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis), illetve Gyógytermék-adatbázisban (http://www.ogyi.hu/gyogytermek_adatbazis) többféle szempont szerint is rákereshetünk a kétes eredetű készítményre. (Hamis gyógyszer gyanúja esetén ajánlott a szabadszavas keresőt használni.)

A találati eredmények listájának jobb oldalán található piros nyílra kattintva találhatjuk meg az adott készítmény részletesebb adatait.

A készítmények státuszlapján az új doboz, bliszter, és kapszula ikonokra kattintva elérhető az adott készítmény külső, belső csomagolása, illetve a készítmény fotója. A letöltés gombra kattintva lehetőség nyílik a fotók további nagyítására is.

A fényképes adatbázist, amelyben a hazai forgalmazásban megtalálható gyógyszerek már több mint harmada megtalálható, a forgalmazókkal együttműködve, folyamatosan bővítjük. Magyarországon a szigorú szabályozásnak és a zárt gyógyszer-kereskedelmi láncnak köszönhetően gyógyszertárakba nem kerülhetnek hamisított termékek. Sajnos, egyre többen nem csak ezeken a biztonságos helyeken, hanem más csatornákon keresztül is vásárolnak gyógyszert. Sokszor nem is tudják milyen kockázatokat vállalnak ezzel.

A fényképes adatbázis segítségével bárki ellenőrizni, azonosítani tudja a beszerzett készítményt. Az OGYI a gyógyszerek és gyógytermék publikus adatait tartalmazó adatbázisának fényképekkel való bővítésére az Egyablakos vámügyintézés megvalósítása (EKOP-1.2.2-07-2008-001) projekt keretében került sor.

Országos Gyógyszerészeti Intézet

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Jogszerű felmondási ok a...

Mit lehet tenni, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott...

Álgyógyszerek: belehalhatunk?

Terrorszervezetekhez is jut abból a nem kevés bevételből, amely a hamis gyógyszerek eladásából származik. Az Interpol szerint valószínűleg az...

Elárasztják Európát a veszélyes...

Minden európai polgárt fenyeget a kontinensre egyre nagyobb számban érkező hamis gyógyszer. Az egyik legfertőzöttebb terület Nagy-Britannia, ahol...

Gyógyszerhamisítás - szigorúbb...

Világszerte és Európában is aggasztó méreteket ölt a gyógyszerek hamisítása. Az esetleges körülmények között, legtöbbször házilag vagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.