• Szülés után halt meg egy asszony Gyulán

    Szerző: FH

    Három héttel hatodik gyereke születése után meghalt egy sarkadi nő a gyulai kórházban. A család szerint orvosi műhiba történt, ezért a rendőrséghez fordultak. A kórházban viszont úgy vélik: mindent megtettek az asszonyért.

    A 43 éves asszony március 1-én került a Békés megyei intézménybe, ahol császármetszéssel hozta világra kisfiát, nem sokkal később azonban rosszul lett. Az asszony állapota nem javult az első műtét után, ezért intenzív osztályra került. Újra megoperálták, de három hét múlva, március 22-én meghalt.

    Ágoston Mihály, az elhunyt asszony 26 éves fia a Független Hírügynökségnek azt mondta: szeretnénk kideríteni, hogy ki és hol hibázott.

    Hirdetés

    A kórház szerint mindent megtettek az asszony életéért, de nem tudtak rajta segíteni. Havas Attila, a gyulai kórház intenzív osztályának főorvosa elmondta: a Magyarországon fellelhető összes módszert bevetették, hogy a császármetszést követő vérzést megállítsák és elkerüljék a szövődményeket, de hiába.

    Műhiba történt?

    Kovács József, a gyulai kórház főigazgató-főorvosa elmondta: az esetet bejelentették a gyulai rendőrkapitányságon, és szakértői vizsgálatot kértek. Ha kiderül, hogy hibáztak, vállalják a felelősséget - tette hozzá.

    Az asszony halála után a család is bejelentést tett a rendőrségen, orvosi műhiba miatt. Közigazgatási eljárást indítottak az ügyben, hogy kiderüljön, pontosan hogyan történt a haláleset, illetve felmerülhet-e bármilyen mulasztás gyanúja - mondta Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Igazságügyi orvos szakértő dönti majd el, történt-e mulasztás.

    Az elhunyt asszony újszülött kisfia jól van, a háromhetes csecsemőt édesapja gondozza.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.03.27 08:31
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

    Otthonszülés: háttér kell

    Az otthonszülést szabályozó tervezet szerint a szüléseket megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező orvosok vagy bábák kísérhetnék. Ehhez a bábáknak tanfolyamot kellene végezniük, azonban ez a tanfolyam egyelőre részleteiben kidolgozatlan.

    Műhibaper: börtön a nőgyágyásznak - Mi az üzenete az esetnek?

    Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék egy szentesi orvost, akit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt vontak felelősségre. Tíz éve nem volt ilyen súlyos bírósági ítélet orvos ügyében. A szülész-nőgyógyász szabadulása után még 2 évig biztosan nem gyakorolhatja hivatását.

    Csődközeli helyzetet okozhatnak a műhibaperek?

    A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája; évente négymilliárd forintnyi kárigény érkezik a bíróságokra, s bár végül csak az összeg töredékében ítél a bíróság a beteg javára, a kártérítések még így is akár csődközeli helyzetbe sodorhatják a hibázó kórházat - írta a Népszabadság hétfői számában.

    Csaknem belehalt a műtétbe - beperli a kórházat

    Beperli a szombathelyi Markusovszky kórházat egy asszony, aki csaknem belehalt egy nyelőcsőtágító műtétbe. A nőnek egy daganatos betegség miatt szűkült össze a nyelőcsöve, egy tágítót helyeztek bele ezért. A beavatkozás után azonban az asszony nyelőcsöve levált a gyomorszájról.

    Pénzbüntetésre ítélték az újraélesztést leállító vasvári orvost

    Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nem jogerősen pénzbüntetésre ítélték azt a vasvári orvost, aki miközben leállíttatta páciensének újraélesztését, a vád szerint megszegte szakmájának szabályait - mondta pénteken Pozsonyi János, a Vas Megyei Bíróság elnökhelyettese.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások