Két év alatt 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez

Szerző: MTI

A fennállása óta eltelt két év alatt mintegy 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF), az általuk indított és lezárt eljárások száma közel kétezer - mondta Kovácsy Zsombor, a szervezet június 30-áig hivatalban lévő elnöke újságíróknak.

A kétezer esetből több mint 1600 az egészségügyi szolgáltatókkal, míg háromszáz eset a gyógyszerpiaccal volt kapcsolatos - közölte.

Kovácsy Zsombor úgy vélte, ugyan a szervezet létjogosultságát sokan vitatták az elmúlt időben, azonban a felügyelet munkáját szakmailag senki nem kérdőjelezte meg. Ez véleménye szerint azt mutatja, hogy szükség volt létrehozni egy, a betegjogokat markánsan képviselő intézményt. Sikeresnek tartja a felügyelet munkáját abból a szempontból is, hogy a szervezet mindig meg tudta tartani szakmai függetlenségét, hozzátéve, minden egyes eset kivizsgálását - amennyiben szükség volt rá - orvos szakértő bevonásával végezték.

Több millió forintos bírságok

Ezekkel kapcsolatban kitért arra, hogy számos alkalommal több millió forintos bírságot róttak ki a különböző kórházakra, az ügyeknek csak csekély hányadát támadták meg bíróságon az érintettek. Ezek többsége bírósági szakban van, de a bíróság által már megvizsgált esetek 90 százalékában a felügyeletnek adtak igazat.

Egy-egy esetet kiemelve elmondta, hogy például a hódmezővásárhelyi kórházat 3 millió forint bírságra, a soproni kórházat - ahol törlőkendőt felejtettek egy betegben - 8 millió, a folyosón fektetett beteg miatt a gyöngyösi intézményt pedig 200 ezer forintra bírságolta a felügyelet.

Az Országos Mentőszolgálatra is rótt ki bírságot az EBF mulasztás miatt, mert három város között "utaztattak" egy beteget, de az nem bizonyosodott be, hogy a beteg azért halt meg, mert későn került kórházba.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Mit kell tudnunk az orvostechnikai...

Cikkünk témája egy már lezárult és nyugvópontra került vizsgálat eredményéről számol be, a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó készítményekkel...

Reklámozhatnak-e gyógyszerterméket...

A hatályos jogszabályok betartása mellett lehetséges-e a piaci szereplők számára a manapság divatos influenszer-marketinget alkalmazni? A kérdést a...

Várólisták - mely műtétekre kell a...

Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.