• Csaknem belehalt a műtétbe - beperli a kórházat

    Szerző: Független Hírügynökség

    Beperli a szombathelyi Markusovszky kórházat egy asszony, aki csaknem belehalt egy nyelőcsőtágító műtétbe. A nőnek egy daganatos betegség miatt szűkült össze a nyelőcsöve, egy tágítót helyeztek bele ezért. A beavatkozás után azonban az asszony nyelőcsöve levált a gyomorszájról.

    Az asszonynak a tüdején van daganat, ez nyomja a nyelőcsövét, amely ettől összeszűkült. Két és fél héttel ezelőtt ment be a kórházba - mondta hétfőn a Független Hírügynökség tudósítójának. Az orvos egy úgynevezett sztent, egy nyelőcsőtágítót helyezett el nyelőcsövében az operáció során.

    Hirdetés

    Az asszony még a műtőasztalon magához tért az altatásból, és már akkor rendkívül erős fájdalomra panaszkodott, de állítása szerint nem vizsgálták meg. Később kapott fájdalomcsillapítót, de ennek ellenére is egész éjszaka szenvedett. Másnap reggel az ügyeletes orvost kérte, ezután röntgenezték meg.

    Az orvosok akkor már sejtették, hogy - amint a nő fogalmazott - kilyukadhatott a gyomra. Az újabb operáció azonban csak több mint hat órával később volt, mert nem volt szabad műtő a kórházban. A nő ezalatt már fájdalomcsillapítót sem kaphatott. A második műtétnél derült ki, hogy nyelőcsöve levált a gyomorszájról. Az asszony azóta már jól van.

    "Nem történt műhiba"

    A kórház a Független Hírügynökség megkeresésére hétfő délelőtt azt közölte, hogy vizsgálják az esetet. Néhány órával később egy közleményt adtak ki, melyben azt írják: "A beavatkozás a legnagyobb gondosság mellett, a beteg életminőségének javítása érdekében történt. Nem orvosi tévedés volt, hanem az ilyen beavatkozásoknál ismert és előforduló szövődmény következett be. A szövődményt a szakma szabályai szerint elhárítottuk és jelenleg a beteg az alapbetegségének megfelelő állapotban van".

    Az asszonynak korábban már volt két hasonló műtétje. Akkor, bár nem volt panasza, az operáció után megröntgenezték, és más vizsgálatokat is végeztek, hogy ellenőrizzék, minden rendben van-e. Azt mondja: ezek a vizsgálatok ezúttal elmaradtak.

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet hivatalból nem indított vizsgálatot az ügyben - közölte a Független Hírügynökséggel Pálinkás Ágnes szóvivő, hozzátéve: várják, hogy a beteg bejelentést tegyen.

    Módosítva: 2009.05.25 20:25, Megjelenés: 2009.05.25 20:25
   • Cikkajánló

    Mellkasi fájdalom

    Mellkasi fájdalom

    B. M. , szakfordító

    Mi okozhat légzéskor jelentkező mellkasi fájdalmat?

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    Bűncselekmény-e a hálapénz elfogadása?

    Mennyire ismeri a magyar lakosság a büntetőjogot? Jobban ismeri-e annak évtizedek óta változatlan normáit, mint a szabályozási újdonságokat? Hogyan befolyásolja az iskolai végzettség vagy a médiafogyasztás a jogtudatot?

    A betegek gyakran nem tudják, mihez van joguk

    Hazánkban a betegjogi képviselők törvényben és jogszabályban meghatározott keretek között védik a betegek jogait, segítik őket azok megismerésében és érvényesítésében. A betegjogi képviselőkhöz bárki fordulhat panaszával, de különös tekintettel kell lenni azokra, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.