• Kilenc évi hűségre köteleznék a rezidenseket

    Szerző: MTI

    Kilenc év hűségre kötelezné a rezidenseket az egészségügyi tárca. Az érdekvédők szerint ez az elképzelés ellehetetlenítené az utánpótlást, egy friss felmérésük szerint a hallgatók többsége külföldre menne - írta a szerdai Népszabadság.

    Az államilag finanszírozott központi gyakornoki létszám a mostani 100-ról tíz százalékra csökkenne, vagyis minden tizedik rezidens képzését állná a költségvetés.

    Hirdetés
     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Évente 85 orvosjelöltét. Ezt a keretet lényegében ki is merítené a háziorvosok képzése, amit kötelezően állami keretből kell megoldani - mondta lapnak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

    A rezidensszövetség egy belső felmérést is készített, hogy megtudják, miként reagálnának az érintettek a változásokra.

    Kiderült, hogy az első körben elkészült kérdőív alapján a hűségnyilatkozatot a megkérdezettek alig több mint két százaléka írná alá, döntő többségük külföldre menne, vagy inkább elhagyná az orvosi pályát.

    A felmérés készítői kíváncsiak voltak arra is, hogy vajon kimennének-e külföldre a rezidensek akkor, ha itthon a kezdő orvosi fizetések nettó 200 ezer, a szakorvosi fizetések pedig nettó 400 ezer forintnál kezdődnének.

    Ez, úgy tűnik, már itthon tartaná a pályakezdőket - olvasható a Népszabadságban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.18 10:59
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A jövő patológusai: Dr. Kaszás Bálint rezidens orvos

    Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kaszás Bálint rezidens orvos, aki várhatóan 2020-ban szakvizsgázik.

    Fiatal, patológusnak készül, és a daganatok biológiája foglalkoztatja

    Az osteosarcoma a leggyakoribb gyermekkori primer rosszindulatú csontdaganat, amelynek komplex a diagnosztikája, a röntgen, CT és MR képalkotó vizsgálatok mellett létfontosságú a korrekt szövettani diagnózis, amit a patológus ad. Dr. Szentkereszty Mártonnal beszélgettünk.

    Tiszta kézzel - Tiszta lappal mozgalom

    A magyar egészségügy számos sebből vérzik. Sújtja morális, humánerőforrás, infrastrukturális válság. Hírek szólnak a kórházi fertőzésekről, elvándorlásról, kiöregedésről, de mi az, amiről nem esik elég szó? A Magyar Rezidens Szövetség közleménye.

    Dr. Dénes Tamás: Hazánkban is lehet egy tiszta, becsületes, hálapénzmentes egészségügyet építeni

    Egy éve dr. Dénes Tamás a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Az Erdélyből származó szakorvosjelölt Veszprémben képzeli el a jövőjét, jelenleg még Magyarország és Anglia között ingázik. Éppen a szövetség hálapénzellenes hadjáratának az eredményétől függ, mikor telepedik le végleg Veszprémben.

    A vércukorszintmérőt félreértelmező rezidens esete is a gyakorlati képzés hiányosságait mutatja

    Egy év felfüggesztett fogházra ítéltek első fokon, nem jogerősen egy orvosi ügyelete alatt rezidensként hibázó budapesti orvost, akinek a félrekezelt betege meghalt.

    2010-től "röghöz" kötnék a rezidenseket - hogyan?

    2010-től indul a rezidensképzés új rendszere. A változtatásra azért volt szükség, mert a jelenlegi szakorvosképzés túl merev és nem igazodik a valós munkaerő-igényekhez - tájékoztatott pénteken az Egészségügyi Minisztérium.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.