Korlátoznák a fogyasztóvédők a gyermekélelmiszerek marketingjét

Szerző: MTI

Korlátozni kell a gyermekeknek szánt egészségtelen ételek marketingjét - mondta Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszerbiztonsági munkabizottságának elnöke csütörtökön egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az OFE - a március 15-i fogyasztók világnapjához kapcsolódóan - az idén is megrendezi a Fogyasztók Hetei elnevezésű rendezvénysorozatát, amelynek központi témája a gyermekkori elhízás elleni küzdelem, illetve az egészségtelen ételek marketingjének korlátozása lesz.

Dömölki Lívia elmondta: az OFE támogatja az Fogyasztók Világszervezetének (CI) azon kezdeményezését, hogy hozzanak létre olyan nemzetközi szabálygyűjteményt, amely az országok számára kötelező, egyértelmű előírásokat tartalmazna a gyermekeknek szóló egészségtelen ételek marketingje terén.

Az OFE csatlakozási felhívást tett közzé a szabálygyűjtemény támogatására, amelyhez már számos magánszemély és szervezet csatlakozott. Dömölki Lívia az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi szabályokra vonatkozó javaslatot néhány napja elküldték az Egészségügyi, a Földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint az Oktatási és kulturális Minisztériumnak, illetve az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának.

Kötelezővé tennék

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2006-ban már ajánlásban rögzítette egy gyermekeknek szóló globális stratégia kidolgozását, majd a Fogyasztók Világszervezetével együttműködve megalkották a szabálygyűjteményre vonatkozó javaslatot; a fogyasztóvédők most azt szeretnék elérni, hogy a javaslat emelkedjen kötelező érvényre.

A szabályok minden, gyermekeknek szóló reklámra vonatkoznának, és például tilos lenne reklámozni kalóriadús, tápanyagszegény, zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket. Korlátoznák továbbá a szülőknek és felnőtteknek szóló indirekt reklámtevékenységet, így tilos lenne kiemelni, hogy az a felnőtt, aki egy bizonyos terméket vásárol gondoskodóbb, intelligensebb, vagy épp bőkezűbb mint az, aki nem tesz így.

A televíziók legalább reggel 6 és 9 óra között - vagyis amikor a gyerekek nagy eséllyel néznek tévét - nem sugározhatnának egészségtelen ételekről szóló reklámot.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Jogszerű felmondási ok a...

Mit lehet tenni, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott...

Alig kínálnak egészségesebb...

2022. május 28-án Magyarországon hatályba lép a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvény, most azonban kiderült, hogy nem csupán...

A 10 leggyakoribb egészségügyi...

Karácsony? Talán már a karácsonyi menüt is eltervezte, az ajándékokat is becsomagolta, de vajon gondolt-e a lehetséges veszélyekre? A legkevésbé sem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.